Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

15-daagse 5-sterrenreis Istanbul & Egeïsche Zee met de 6 beroemdste werelderfgoedplaatsen voor een speciale RSD-prijs!

Istanbul (Werelderfgoed) – Troje (Werelderfgoed) – Bursa (Werelderfgoed) – Pergamon (Werelderfgoed) – Pamukkale (Werelderfgoed) – Aphrodisias (Werelderfgoed)

Uw reisverloop

Dankzij onze ervaringen en vele tips van enthousiaste reisdeelnemers presenteren wij u een van de meest populaire cultuurhistorische reizen onder Nederlanders!

1e dag: Aankomst in Izmir en transfer naar het sterrenhotel

Verloop van uw reis

We worden op de luchthaven verwelkomd door onze vriendelijke en bekwame Nederlandssprekende reisleider. We rijden samen naar ons sterrenhotel aan de Egeïsche Zee, waar we de eerste nacht doorbrengen.

2e dag: Pergamon (UNESCO werelderfgoed)

Pergamon (Werelderfgoed)

Vandaag reizen we langs de Egeïsche Zee naar Pergamon (UNESCO werelderfgoed sinds 2014). Onze reis voert ons langs pittoreske kustdorpjes en dichtbeboste berglandschappen. De Akropolis (inclusief entree), waar de oude stad Pergamon lag, is al van verre te zien. Het op een helling gebouwde theater is bijzonder spectaculair, met de steilste terrassen voor toeschouwers in de oudheid en plaats voor wel 10.000 mensen. De bibliotheek was de op één na grootste in de oudheid. De perkamenten rollen die daar lagen opgeslagen gaven de stad zijn naam. Daarna rijden we door naar Ayvalık, waar we comfortabel overnachten.

3e dag: Troje (UNESCO werelderfgoed) & museum

Troje (Werelderfgoed)

‘s Ochtends reizen we naar het legendarische Troje. De stad die Heinrich Schliemann ontdekte en opgroef, was het decor van de ‘Ilias‘ van Homerus en het toneel van de tien jaar durende Trojaanse oorlog. We bezoeken de archeologische site (inclusief entree), die in 1998 werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Een ander hoogtepunt is een bezoek aan het bekroonde archeologische museum (inclusief entree).

4e dag: Historisch Istanbul (UNESCO werelderfgoed) met Hagia Sofia, Hippodroomplein & Blauwe Moskee

Istanbul (Werelderfgoed)

Daarna gaan we naar Istanbul, het absolute hoogtepunt! We steken de Dardanellen over op de nieuw gebouwde Çanakkale-brug, die ons van Azië naar Europa brengt. We rijden verder door het vruchtbare achterland en bereiken de wereldmetropool Istanbul aan de Bosporus – de beroemde zeestraat die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt. Onze sightseeing begint met de beroemde Hagia Sofia, een meesterwerk uit het Byzantijnse tijdperk. Daarna lopen we over het Hippodroomplein, met de Duitse fontein, Egyptische Obelisk en Slangenzuil, voordat we naar de Blauwe Moskee (inclusief entree) gaan. Het historische Istanbul is sinds 1985 een UNESCO werelderfgoed. Wij overnachten in het sterrenhotel in Istanbul.

5e dag: Istanbul met Topkapipaleis & Bursa (UNESCO werelderfgoed)

Topkapipaleis, Istanbul

‘s Ochtends gaan we verder met het verkennen van de unieke oude stad Istanbul en bezoeken we het Topkapıpaleis (inclusief entree), dat tijdens het Ottomaanse Rijk het administratieve centrum, de residentie en de regeringszetel van de sultans was. Na een ontspannen wandeling door de Egyptische Bazaar gaan we verder naar Bursa, de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Dankzij de vele, goed bewaarde gebouwen uit de 14e/15e eeuw (inclusief entree) is de stad sinds 2014 een UNESCO werelderfgoed. We brengen de nacht door in het moderne Bursa.

6e dag: Sardis met tempel van Artemis

Tempel van Artemis, Sardes

Op weg naar het zuiden maken we een tussenstop in Susurluk. Daar nodigt de reisleider ons uit voor een ‘Susurluk Tostu‘ – een landelijk bekende kaastosti. Op onze verdere reis stoppen we in Sardis om de oude tempel van Artemis (inclusief entree) te bezoeken, die ooit de op twee na grootste was in Klein-Azië, na Efeze en Magnesia. We bereiken Pamukkale in de avond en overnachten in ons comfortabele hotel met therme.

7e dag: Pamukkale & Aphrodisias (2× UNESCO werelderfgoed)

Aphrodisias (Werelderfgoed)

In de ochtend maken we een fotostop bij de indrukwekkende kalksteenterrassen van Pamukkale (UNESCO werelderfgoed). Daarna stoppen we bij een traditionele tapijtweverij en bewonderen we dit eeuwenoude handwerk. Daarna bereiken we de oude stad Aphrodisias (inclusief entree), de hoofdstad van Carië en thuisbasis van kunstenaars en beeldhouwers, die een van de best bewaarde oude steden ter wereld is. Het is terecht een UNESCO werelderfgoed. Het machtige stadion, de imposante tetrapylon, de agora en het theater met inscripties zijn slechts enkele van de schatten van deze indrukwekkende culturele site die ons zullen inspireren. We overnachten in de regio Kuşadası.

8e dag: Şirince (UNESCO dorp 2023)

Şirince

De dag begint met een bezoek aan het unieke wijndorp Şirince, dat door UNESCO is erkend als een van de beste toeristische dorpen van 2023. De ambachtelijke traditie neemt ons vervolgens mee naar een leer- en sieradenatelier. We leren interessante feiten over het productieproces en hebben de kans om een persoonlijk vakantiesouvenir te kopen voordat we in de namiddag ons 5-sterrenhotel aan de Egeïsche Zee bereiken.

9e – 15e dag: Verlenging van de vakantie in het exclusieve luxe 5-sterrenhotel aan de Egeïsche Zee GRATIS

5-sterrenhotel

We ontspannen in ons 5-sterren strandhotel in Kusadasi. We genieten van de voorzieningen van ons luxe hotel. Neem een pauze bij het buitenzwembad of het binnenzwembad van het hotel of maak een wandeling langs het strand. Op de 15e dag gaan we naar de luchthaven voor onze terugvlucht.


Pergamon (Werelderfgoed)Bursa (Werelderfgoed)Pamukkale (Werelderfgoed)

Voor u inclusief

 • Lijnvluchten met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij2) naar Izmir
  Inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 8-daagse 5-sterren cultuurhistorische reis Istanbul & Egeïsche Zee
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-en 5-sterrenhotels (nationale categorie)
  – 7× royaal ontbijtbuffet
  – Gekwalificeerde, Nederlandssprekende studiereisleider
  – Fascinerende rondreis in onze moderne touringcar met airconditioning
  – Spectaculair excursieprogramma + entrees (volgens programma), o.a. met de highlights:
  • Historisch Istanbul (Werelderfgoed)
  • Troje (Werelderfgoed) & museum
  • Pergamon (Werelderfgoed)
  • Bursa (Werelderfgoed)
  • Pamukkale (Werelderfgoed)
  • Aphrodisias (Werelderfgoed)
  • Şirince (UNESCO dorp)
  • Sardis (Tempel van Artemis)
  • Topkapipaleis
  • Hagia Sophia
  • Hippodroomplein
  • Blauwe Moskee
 • ONS CADEAU: 7 dagen ontspanning in een luxe 5-sterrenhotel direct aan de Egeïsche Zee GRATIS
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in een exclusief luxe 5-sterrenhotel aan de Egeïsche kust (nationale categorie)
  – Een aantrekkelijk buitenzwembad, een eigen strand en een fantastische wellnessruimte met sauna
  – Gekwalificeerde, Engelssprekende reisleider
 • 24 uur arts op oproep


2) bv. SunExpress

Uw extra’s op verzoek

Genieterspakket:

Het pakket bevat dagelijks een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 8-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 189,–

Toeslag eenpersoonskamer: € 350,– per persoon/reis (indien beschikbaar).

Inclusief spectaculair excursieprogramma!

Onze 4- en 5-sterrenhotels tijdens de cultuurhistorische reis!


7 dagen ontspanning in het exclusieve luxe 5-sterrenhotel GRATIS!

Voorbeelden van hotels

Klimaattabel voor Ankara

JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
Antalya151618242833353533262818
Amsterdam4681117212422181363

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/).

Hoofdstad:

Ankara

Staatsvorm:

Republiek / Parlementaire Republiek, staatshoofd sinds 27-8-2014 is president Recep Tayyip Erdogan. Met de goedkeuring van de Verenigde Naties is de offi ciële naam van de staat sinds juni 2022 de Republiek Türkiye.

Religie:

Islam met een kleine christelijke en joodse gemeenschap.

Taal:

De officiële taal is het Turks. In steden en toeristische centra wordt vaak Duits gesproken; daarnaast ook Engels en Frans.

Klimaat:

Langs de Egeïsche kust en Middellandse Zee heerst het hele jaar eensubtropisch klimaat met zomertemperaturen rond 30 gradenen wintertemperaturen van 12 tot 15 graden.

Lokale tijd:

Het tijdsverschil tussen Nederland en Turkije is +1 uur in de zomer en +2 uur in de winter.

Elektriciteit:

De netspanning bedraagt 220 V, 50 Hz.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken van Nederland naar Turkije is 0090. Voor telefoongesprekken naar Nederland kiest u eerst 0031. De 0 voor het netnummer wordt weggelaten.

Land en bevolking:

Afdingen is een voor Turkije typisch gebruik. Indien u niets wilt kopen, accepteren de verkopers dit ook als u duidelijk nee zegt. In warenhuizen en supermarkten wordt niet afgedongen. Ook op markten waar de boeren uit de omgeving hun groente verkopen, wordt in principe niet onderhandeld. In Turkije is het gebruikelijk om een fooi te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Voor het kamermeisje kunt u 1-2 euro per nacht geven. In restaurants en bij taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen kan men uitgaan van zo’n 2 euro per dag per persoon voor de reisleider en 1-2 euro per dag per persoon voor de chauffeur. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor de inreis naar Turkije hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een internationaal paspoort of identititeitskaart nodig dat nog ten minstens 6 maanden geldig is. Reizigers met een andere nationaliteit wordt geadviseerd om bij het Republiek Türkiye Consulaat na te vragen welke bepalingen er voor hen gelden. Nadere informatie op www.mfa.gov.tr. Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: https://www.anvr.nl/turkije.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Turkije te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genieterspakket: het pakket bevat dagelijks een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 8-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 189* persoon.
Ontdekkerspakket: het pakket bevat de volgende excursies: Bosporus boottocht en de fascinerende voorstelling ’Dansende Derwisjen‘: slechts € 100* per persoon (ter plaatse te boeken).

* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta / banken / creditcards:

Sinds 1-9-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers (maart 2024): 1 EUR = 35,09 TRY; 1 TRY = 0,03 EUR.
Geld kan tijdens de openingstijden bij de banken worden gewisseld. Verder kunt u ook in de grote hotels geld wisselen. Openingstijden van de banken: ma. t/m vr. 8.30 – 12.30 uur en 13.30 – 17.30 uur. Geld opnemen bij automaten is met de gangbare internationale creditcards zoals Visa, Mastercard, American Express en met pinpas slechts gedeeltelijk mogelijk. Deze worden meestal wel geaccepteerd in de grote hotels, bij diverse bedrijven en bij de kantoren van internationale autoverhuurbedrijven.
LET OP: Bij betaling met pinpas of creditcard dient u op uw hoede te zijn voor oplichters die proberen om ongemerkt uw pinpas te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste passen geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw pinpas altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van pinpas of creditcard met pincode bij wisselkantoortjes is voorzichtigheid geboden.

Douanevoorschriften:

Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven. Bij aankoop zijn bewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/

Veiligheidsadviezen per land:

Nederlanders die in Turkije verblijven of erheen willen reizen, wordt in het algemeen aangeraden zich op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie aan de hand van dit reis- en veiligheidsadvies en berichten in de media. Mensenmenigten, ook in openbare gelegenheden en bij toeristische attracties, en verblijf in de buurt van overheids- en militaire faciliteiten moeten worden vermeden. Als gevolg van de mislukte couppoging zijn er sporadisch gewelddadige aanvallen van aanhangers van politieke groeperingen tegen vermeende dissidenten. Het wordt sterk aangeraden op dergelijke escalaties te letten, onmiddellijk te vertrekken en een veilige plaats te zoeken. Belgen wordt geadviseerd zich in te schrijven op de contactadreslijst, zelfs voor een kort verblijf, en de daarin opgeslagen contactgegevens actueel te houden zodat in geval van nood snel contact kan worden opgenomen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Het verwerven, bezitten en uitvoeren van culturele en natuurlijke goederen wordt streng bestraft (gevangenisstraf tot 10 jaar), aangezien deze als staatseigendom worden beschouwd. In het geval van overtredingen zijn ook voor toeristen een aantal maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsombetalingen (momenteel ongeveer 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het gaat om antieke of oud lijkende voorwerpen met een vermoedelijk lage waarde. In individuele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Daarom wordt er ook uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het bij handelaren kopen van bijvoorbeeld antiek, oude munten, fossielen etc. of deze zelf mee te nemen. Het wordt ten stelligste afgeraden in het openbaar politieke verklaringen af te leggen tegen de Turkse staat of sympathie te betuigen aan terroristische organisaties.

Medische verzorging:

Voor reizen naar Turkije zijn geen inentingen voorgeschreven. Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantie-en-reizen). Elke landspecifi eke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Iedere reiziger moet echter voldoende beschermd zijn tegen tetanus, polio en eventueel hepatitis. Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden! Apotheken vindt u in Turkije op elke straathoek: u herkent ze aan het groene kruis en het opschrift ’Eczane‘. De standaard is hoog en het personeel goed opgeleid. Zeker in de toeristische gebieden vindt u meestal een medewerker die Duits of Engels spreekt.
De meeste geneesmiddelen, die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn ook in Turkije alleen op recept verkrijgbaar. De hantering is vaak ‚soepeler‘. Ziekenhuizen en talrijke dokterspraktijken bevinden zich in elke grotere stad en in streken die op toeristisch vlak goed zijn ontwikkeld; kleinere plaatsen hebben meestal alleen gemeentehospitalen. Bij uw ziekenfonds kunt u een buitenlandse lidmaatschapskaart verkrijgen die geldig is in Turkije. Deze wordt echter niet door alle artsen in Turkije aanvaard. In dit geval moeten de behandelingskosten ter plaatse contant worden betaald. Tegen overlegging van de kwitanties worden de kosten na de reis doorgaans vergoed. U doet er goed aan voor de reis bij het ziekenfonds te informeren naar de mogelijkheden en de voorwaarden voor de kostenvergoeding. Een toereikende, wereldwijd geldige ziektekostenverzekering en een betrouwbare repatriëringsverzekering worden principieel aanbevolen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: maart 2024