Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

29.07.2019

Met RSD ontdekken we de wereld-
Interviews met vaste klanten

Het is reden voor een feest: RSD viert zijn 10e verjaardag!
In 2009 begon RSD met een reis naar Cappadocië. Vandaag de dag, in 2019, zijn wij met bijna 2 miljoen klanten een van de grootste touroperators van studiereizen in Europa met een wereldwijd topassortiment en een grote populariteit.

Bijvoorbeeld Wolfgang en Ulrike Berlitz uit Gröbenzell bij München (foto hierboven). De 82-jarige was in zijn actieve beroepsleven werkzaam als bouwingenieur. Een van de hoogtepunten was volgens hem de ochtendballonvaart over de sprookjesachtige rotsformaties van Cappadocië. „Toen de zon daar opkwam, was het gewoonweg prachtig“, herinnert hij zich. Of de magische ruïnes van de oude Griekse stad Pergamon aan de Turks-Egeïsche kust, een ongeëvenaarde geschiedeniservaring!

Wat hem op de RSD-reizen steeds weer overtuigt, is de „perfecte organisatie“, vooral bij ongeplande gebeurtenissen. „Op Cyprus, onderweg in het Vijf Vinger Gebergte, heeft de bus pech gekregen. Binnen de kortste tijd was er een vervangende bus geregeld. Ook de zeer goede talenkennis van reisleiders, de hotelstandaards en de kwaliteit van het eten zijn altijd erg prijzenswaardig. „Er zijn vaak veel toeristen tegelijkertijd op de routes. Maar dit is nauwelijks merkbaar!“ De timing tussen de RSD-bussen is zorgvuldig gecoördineerd. De tourgroepen zijn met enige vertraging onderweg en worden ’s avonds naar verschillende hotels gestuurd.

Dat RSD-reizen bij voorkeur worden gemaakt in het voor- en naseizoen vinden de heer en mevrouw Berlitz geweldig. Volgens hen: „Populaire plaatsen, zoals bijvoorbeeld het historische oude gedeelte van de stad Dubrovnik, is niet zo druk als tijdens de schoolvakanties! En op Cyprus konden we zelfs midden november nog zeer aangenaam in zee zwemmen!“

Dit jaar wilden ze met RSD naar de Baltische staten gaan. Maar alle gewenste data waren al volgeboekt. Maar nu gaan we in november naar Marokko – met een extra Marrakech-verlenging in het 4-sterrendroomhotel. „Daar kunnen we dan ook van het grote hotelzwembad genieten“, zegt Wolfgang Berlitz. Hij verteld verder: „Met RSD naar Egypte – dat zou ook een mooi plan zijn!

Eersteklas ondersteuning

Ursela Käthe Lemmler denkt graag terug aan het fascinerende noorderlicht tijdens haar RSD-cruise naar de Noordkaap op een Hurtigruten-expeditieschip. „Het hele MS Nordnorge-team was uitstekend“, zegt ze enthousiast. Ook de theepauze met de lokale bevolking in de grotwoningen van Cappadocië was onvergetelijk. Of de geiten die in de arganbomen klommen tijdens de reis door Marokko.

Samen met haar man Klaus-Dieter woont de 68-jarige in Königs Wusterhausen bij Berlijn. Ook Ursela en Klaus-Dieter waarderen de perfecte organisatie van de RSD-reizen. Ursela herinnert zich: „Toen mijn man in de havenburcht van Kyrenia uitgleed en met ademklachten bleef liggen, heeft de reisleider onmiddellijk actie ondernomen. Er kwam een arts naar het hotel en mijn man is meegenomen naar een ziekenhuis voor röntgenfoto’s. Dat was eersteklas zorg!“

Hotels en excursies? „Altijd geweldig“, zegt Ursela Käthe Lemmler. Hetzelfde geldt voor de groepservaring – altijd „een verrijking“ voor haar en haar man. Ook de reistijden in het laagseizoen bevallen ons erg goed“, merkt ze op. Enerzijds is de prijs-kwaliteitverhouding veel beter. Aan de andere kant: „In de zomer is het bij ons thuis het tuinseizoen. Dan willen niet reizen.“ Begin 2019 waren ze al met RSD in de Baltische staten. En de Lemmlers hebben Kreta al geboekt voor 2020, opnieuw met RSD.

Geweldige excursies

Herbert Alheid geniet van de unieke ervaringen tijdens RSD-reizen en dat tegen een zeer redelijke prijs. Bijvoorbeeld het bezoek aan de herbouwde beroemde oude brug van Mostar in Bosnië-Herzegovina. Dit alles in een zachte, rustige winterperiode. „Ik loop daar veel liever rond dan in de grote zomerhitte met veel mensen“, zegt de 69-jarige oud-leraar uit Wolfhagen bij Kassel. Maar voor hem en zijn Maleisische vrouw Sundaramal zijn ook andere dingen belangrijk: „RSD biedt altijd extra excursies aan. Maar het is altijd op vrijwillige basis!“ Het motto van de Alheids is:  „We ondernemen ook graag activiteiten op eigen houtje. Daarom nemen we niet aan elke excursie deel en gaan we soms samen op stap.“ Hun algemene beoordeling van RSD: „Totaal tevreden!“ De tip voor andere reizigers: „Lees altijd de RSD-reisbeschrijvingen aandachtig door. Dan weet iedereen wat er gaat komen. Alle diensten en ook alle extra’s staan hier vermeld.“ Eind mei waren de Alheids op reis in India. En het volgende RSD-avontuur op hun verlanglijstje: Marokko.

Laagseizoen: alleen maar voordelen!

Ook de reisreservering via de RSD-hotline is voor Jörg Anton Scheuring altijd een aangename ervaring. De 75-jarige woont ten noorden van Neurenberg in Heinersreuth en werkte vroeger als werktuigbouwkundig ingenieur voor TÜV-Süd. Dus hij weet alles van testen en organiseren. „Wanneer een gewenste datum volgeboekt is bij RSD, krijg ik onmiddellijk interessante vervangingsdata aangeboden. De reisdocumenten worden daarna snel toegestuurd. Alles werkt prima en het bevalt mij erg goed.“ Zijn oordeel over de RSD-reisbeschrijvingen: „Dat de groepen soms naar een juwelen- of lederatelier gaan, wordt daar uitdrukkelijk vermeld. Dan is er echt geen reden om achteraf te klagen!“

Hij denkt graag terug aan zijn reis naar Zuid-Afrika met RSD. „Op een onbewolkte dag stonden we bij 30 graden op de top van de Tafelberg. Het uitzicht op Kaapstad was gewoonweg spectaculair.“ Of het diner in de woestijn van Dubai, aan het einde van een geweldige dag met een jeepsafari door de prachtige duinlandschappen. Of de schitterende watervallen in het Kroatische Nationale Park Krka in het prachtig herfstlicht van de novembermaand.

In het algemeen, de reistijd. Ook voor de heer Scheuring heeft een vakantie in het laagseizoen alleen maar voordelen: „Vooral in het zuiden zijn de steden veel rustiger. Ik kan in alle rust foto’s maken en alles bekijken!“ Maar Zuid-Afrika in oktober? Dhr. Scheuring: „Dan is het daar lente! Ideaal!“

Met het oog op de routes, reisleiders, hotels heeft de voormalige TÜV-inspecteur alleen maar lovende woorden. „Ook met de groepen heb ik tot nu toe altijd geluk gehad. We konden goed met elkaar opschieten, hebben ’s avonds vaak samen wat gedronken.“ In ieder geval zal RSD ook in de toekomst zijn eerste keuze als reispartner blijven: „Ik heb RSD al geadverteerd bij vrienden en kennissen!“

Cyprus of Kreta zouden de volgende aantrekkelijke RSD-bestemmingen zijn voor Jörg Anton Scheuring. En Canada zou voor hem een mooie kans zijn in het toekomstige RSD-aanbod.

Volledig tevreden

Volgens Heinz Roland Häbler. De voormalige hoofdmeester is 66 jaar oud en woont in Eibau bij Görlitz. Samen met zijn vrouw Karin is hij op reis. Zo herinnert hij zich bijvoorbeeld graag de RSD-reis naar Zuid-Afrika (foto hieronder). En de reis naar Kreta afgelopen oktober. Met het legendarische koninklijke paleis van Knossos. En een bezoek aan het kleine dorpje Matala – in de jaren ’60 zeer bekend als een hippieparadijs. „Dat was echt een heel andere wereld“, zegt de heer Häbler lachend.

Canada zou ook een spannende nieuwe RSD-bestemming kunnen zijn. Met de Niagara-watervallen alstublieft! Daarnaast het Amerikaanse westen. Gevraagd naar de algemene indruk van reizen met RSD, hoeft Heinz Roland Häbler niet lang na te denken en antwoordt direct: „We waren zeer tevreden met alle zes reizen. Het was altijd erg goed georganiseerd met een onberispelijke zorg en zeer competente en behulpzame reisleiders. De bestemmingen en excursies waren altijd zeer interessant.“


terug naar overzicht