Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

12.08.2015

RSD helpt na zware aardbeving in Nepal

Meer dan 8.500 doden vormen de treurige balans van de rampzalige aardbeving in april 2015 in Nepal. Ongeveer 8,6 miljoen mensen zijn direct getroffen, daarvan 1,2 miljoen kinderen. Hun dagelijkse leven werd vernietigd, ze hebben geen dak meer boven hun hoofd, velen hebben familieleden verloren. De voortdurende angst voor verdere aardbevingen en de grote armoede zijn o.a. debet aan de langzame wederopbouw.

RSD heeft zich tot taak gesteld om de allerarmsten te helpen. Dankzij een royale gift van de firma’s en medewerkers van de ondernemingsgroep konden veel hulpprojecten worden ondersteund. Eén ervan ligt ons bijzonder na aan het hart:

De sponsoren- en vriendenkring van ASHA, opgericht door de Duitsers Uta en Josef Erdrich, opende in 2005 de ASHA Primary School in Lalitpur, 10 kilometer zuidelijk van Kathmandu. De basisschool werd gebouwd om de armste kinderen de mogelijkheid te bieden een school te bezoeken. Momenteel krijgen hier 186 kinderen les. In 2008 werd bovendien een hostel geopend waar 32 kinderen werden opgenomen die uit gezinnen met grote problemen komen.

Sinds de natuurcatastrofe zorgen de helpers van de sponsoren- en vriendenkring van ASHA bovendien voor de opbouw van basisstructuren en de distributie van goederen om de armste mensen te kunnen laten overleven. Dringend benodigd worden voedingsmiddelen als rijst, aardappelen en groente evenals huishoudelijke producten zoals pannen, servies en gas om te kunnen koken. Maar ook zeilen als bescherming tegen de moesson zijn essentieel als basisbehoefte om te overleven. Er is veel leed en de mensen daar zijn verder aangewezen op hulp om langzaam weer een normaal leven te kunnen gaan leiden.

RSD zal de ontwikkelingen ter plaatse verder ondersteunen in nauw contact met het echtpaar Erdrich en de verantwoordelijken in Nepal.


terug naar overzicht