Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

21.12.2013

Met ondersteuning van RSD: Patara – een historische fototentoonstelling op Antalya Airport

Op Antalya Airport documenteert een foto-expositie hoe de antieke metropool Patara stukje voor stukje bloot wordt gelegd.

Aan de kust van Lycië, daar waar zich tegenwoordig een kilometerslang zandstrand uitstrekt, lag eens deze prachtige, antieke metropool en Romeinse provinciehoofdstad met haar belangrijke zeehaven. In Patara verbleef de apostel Paulus en werd Sint Nicolaas geboren. De tentoonstelling, die laat zien wat het archeologenechtpaar Havva en Fahri Isik de afgelopen 25 jaar aan de vergetelheid heeft onttrokken uit het aangewaaide zand, is het bekijken waard.

Aankomende Turkijegangers kunnen de ongeveer 40 werken nog tot eind 2013 bewonderen, direct achter de paspoortcontrole. De foto’s tonen onder andere de sokkel van de antieke vuurtoren, overblijfselen van de triomfboog met zijn drie doorgangen, een theater, een zuilengalerij en grafkamers. Ook het Bouleuterion, het toenmalige vergadercentrum van de Lycische Bond, is te zien met zijn beroemde inscripties. Het is aan het engagement van de beide professoren van de Universiteit van Antalya te danken dat Patara weer stukje bij beetje aan het licht wordt gebracht. Er moesten duizenden vrachtwagenladingen zand voor werden weggewerkt en het einde is nog steeds niet in zicht.

De bezienswaardige fototentoonstelling op Antalya Airport werd mogelijk met de financiële ondersteuning van NBK-Touristik, onze betrouwbare Turkse partner en coördinator van de reisleiders ter plekke. NBK-directeur Recep Yavuz ontving hiervoor veel lof vanuit het hoofdkantoor van RSD, niet in de laatste plaats omdat de actie duidelijk maakt dat RSD het historische erfgoed van Turkije niet alleen op zijn rondreizen presenteert.


terug naar overzicht