Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

Landeninformatie Kroatië, Montenegro & Bosnië-Herzegovina

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
Zagreb111113172125272725221512
Amsterdam2371218222423191473

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/).

Staatsvorm:

Kroatië: Parlementaire democratie
Montenegro: Republiek
Bosnië-Herzegovina: Democratische staat met twee bijna autonome entiteiten: Federatie van Bosnië en Herzegovina (FBiH) en Republika Srpska (RS)

Hoofdstad:

Kroatië: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnië-Herzegovina: Sarajevo

Religie:

Kroatië: 86% katholiek, 4% Servisch-orthodox, 1% moslim, 0,3% evangelisch, 0,01% joods.
Montenegro: 72% Servisch-orthodox, 3,5% katholiek, 16% moslim.
Bosnië-Herzegovina: 50,7% moslim, 30,7% Servisch-orthodox, 15,2% katholiek.

Taal:

Kroatië: Kroatisch; in streken met grote etnische minderheden worden ook Servisch, Italiaans en Hongaars als landstaal gehanteerd.
Montenegro: Montenegrijns (hoofdzakelijk Latijns schrift, cyrillisch schrift echter nog altijd wijd verspreid). Het Albanees wordt vooral als officiële taal in de scholen gebruikt in de streken waar deze bevolkingsgroep woont. Leerlingen kunnen er kiezen tussen Albanees en Montenegrijns.
Bosnië-Herzegovina: Bosnisch, Kroatisch met Latijns alfabet en Servisch met cyrillisch alfabet.

Klimaat:

Aan de Adriatische zee heerst een mediterraan klimaat, in het binnenland een gematigd continentaal klimaat.

Plaatselijke tijd:

De Midden-Europese Tijd (MET) met zomer- en wintertijd is er van toepassing. Daarom is er op geen enkel moment tijdens het jaar een tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit:

230 V, 50 Hz. Geen adapter nodig.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Kroatië is 00385, naar Montenegro 00382 en naar Bosnië-Herzegovina 00387. Om naar Nederland te telefoneren, moet u de landcode 0031 gebruiken.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Kroatië: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort die gedurende de volledig reisduur geldig is. Er is geen visum verplicht. https://vlada.gov.hr
Montenegro: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort. Met een geldige ID-kaart mag u 30 dagen in Montenegro verblijven. https://www.gov.me/en/government-of-montenegro/visas-and-entry-requirements
Bosnië-Herzegovina: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort. Voorlopige reisdocumenten worden niet aanvaard. Het reisdocument moet minstens nog 3 maanden geldig zijn na afloop van uw reis Voor Nederlandse staatsburgers is er geen visum verplicht. Indien u probeert om in te reizen met ongeldige of niet aanvaarde documenten, riskeert u een zware geldboete. http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx
Juridisch bindende informatie en/of andere informatie die hier niet genoemd is met betrekking tot de toelatingseisen voor het land kunt u alleen rechtstreeks krijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen. U kunt zich verheugen: We hebben een gevarieerd programma voor samengesteld met talrijke bezienswaardigheden, zodat u de cultuur en de verschillende landschappen van Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro kunt ontdekken en alles kunt leren over de landen en hun inwoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerpakket: Het pakket omvat een excursie naar Mostar, een boottocht naar Kotor en een excursie naar Perast & Lady Rock Island: slechts € 149,– per persoon.
Genieterspakket: Het pakket bevat een comfortabel halfpension d.w.z. een dagelijks uitgebreid dinnerbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 169,–* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Staats toeristenbelasting:

In Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro van maximaal € 3 per persoon per nacht (vanaf mei 2023) ter plaatse te betalen.

Valuta

Kroatië: Kroatië maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie. De munteenheid is er dus de euro.
Montenegro: Montenegro maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie. De munteenheid is er dus de euro.
Bosnië-Herzegovina: De munteenheid is de Bosnische inwisselbare mark (BAM). 1 mark = 100 feninga. Koers (september 2023): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR.

Banken / creditcards:

Kroatië: In de meeste hotels, restaurants, tankstations en in winkels worden kredietkaarten aanvaard. Aan de meeste bankautomaten kunt u met uw bankkaart of uw kredietkaart ook cash geld afhalen.
Montenegro: Gangbare kredietkaarten worden in het hele land aanvaard. Bankautomaten vindt men overal. V-Pay en Maestro bankkaarten worden niet overal aanvaard. Die kunt u enkel gebruiken om cash geld aan een paar bankautomaten af te halen, maar niet om overal te betalen.
Bosnië-Herzegovina: Met een kredietkaart en een pincode kunt u cash geld afhalen aan een automaat. Kredietkaarten worden er steeds vaker aanvaard in hotels, restaurants en winkels, maar het is toch aanbevolen om met cash geld te betalen. Om vlot te kunnen betalen, is het raadzaam om kleine biljetten bij u te hebben. De officiële instanties (bv. post) aanvaarden enkel betalingen in BAM.

Douanevoorschriften:

Kroatië: De import en export van goederen van en naar de andere EU-staten is onderworpen aan de bepalingen van de Europese Unie. Goederencontroles vinden niet plaats, willekeurige controles in het kader van politiebewaking van de grenzen en politiecontrole van grensoverschrijdend verkeer kunnen niet worden uitgesloten. Invoer uit derde landen is onderworpen aan aparte bepalingen. Er zijn regels voor de invoer van bepaalde artikelen uit derde landen over land. De invoer en doorvoer van voorwerpen die geschikt zijn voor geweldpleging, zoals pepperspray en messen, moet bij het passeren van de grens absoluut worden gemeld. Overtredingen worden bestraft met zware boetes.
Montenegro: De in- en uitvoer van deviezen tot een bedrag ter waarde van 10.000 EUR is toegestaan. Goederen voor persoonlijk gebruik mogen tijdelijk tolvrij ingevoerd worden, maar moeten opnieuw uitgevoerd worden. Voor bepaalde voorwerpen (camera‘s, laptops e.d.) is er een beperking op het aantal voorwerpen. De volgende voorwerpen mogen slechts beperkt tolvrij worden ingevoerd: Alcoholische dranken (2L wijn of 1L sterkedrank van meer dan 22%), tabaksartikelen (200 sigaretten of 50 sigaren of 250 g rooktabak), parfum of eau de toilette (50 gram).
Bosnië-Herzegovina: Deviezen kunnen gedeclareerd worden, maar dit is niet uitdrukkelijk voorgeschreven. Personen die in het bezit zijn van een wapen wordt de grensovergang geweigerd. Voor de invoer van sigaretten en alcohol gelden dezelfde voorwaarden als in de landen van de EU.
Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming.
Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/

Veiligheidsadviezen per land:

Trendmatig is er in de steden minder kleine criminaliteit dan in veel andere Europese metropolen. Toch is ook hier voorzichtigheid geboden. Europese rijbewijzen en reisdocumenten, maar ook reisdocumenten met Europese verblijfstitels zijn erg gegeerd onder dieven.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Kroatië: Geen bijzondere opmerkingen.
Montenegro: Sinds 01/01/2006 zijn seksuele handelingen met minderjarigen strafbaar. Op de aankoop, verkoop en het bezit van drugs staan strenge straffen. Dit geldt ook voor kleinere hoeveelheden, bedoeld voor eigen gebruik.
Bosnië-Herzegovina: Bepaalde gebouwen en instellingen mogen niet worden gefotografeerd. Welke dat zijn, staat duidelijk aangegeven (o.a. Amerikaanse ambassade in Sarajevo). Indien u dit verbod negeert, riskeert u een geldboete.

Gezondheid:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantie-en-reizen). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico’s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Er wordt een inenting tegen tetanus, difterie en hepatitis A aanbevolen. In delen van de landen kunt u via tekenbeten besmet worden met Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME), de ziekte van Lyme of tekenkoorts. Daarom dient u zich voorafgaand aan uw reis te informeren over mogelijke inentingen en hoe u eventuele ziekten kunt vermijden of snel kunt herkennen. Door hygiënisch te eten en te drinken en u tegen muggen te beschermen, kunt u diarree en andere infectieziekten voorkomen. Wij staan niet garant voor de juistheid en de volledigheid van de medische informatie en wij kunnen evenmin aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ontstane schade. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid.

Medische verzorging:

Kroatië: Een acute medische behandeling is mogelijk op vertoon van u uw Europese ziekteverzekeringskaart van een Nederlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. In sommige gevallen ontstaan er extra kosten. Soms is een onmiddellijke betaling van de behandelingskosten vereist. In dergelijke gevallen wordt het aanbevolen om een gedetailleerde factuur te laten opmaken. Kosten voor de repatriëring worden niet gedragen door de wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. Daarom is het raadzaam om een private reisverzekering af te sluiten. Naast gevestigde artsen zijn er heel wat gezondheidscentra te vinden (‘Dom Zdravlja‘). De meeste poliklinieken zijn echter private ondernemingen.
Montenegro: Medische zorgen naar Nederlandse normen zijn niet overal gegarandeerd. Ook de ziekenhuizen zijn niet altijd goed uitgerust en zijn soms niet in staat om patiënten met een bepaald ziektebeeld op gepaste wijze medische zorgen toe te dienen. De hygiëne is over het algemeen onvoldoende.
Bosnië-Herzegovina: De medische voorzieningen in het land schieten vaak op heel wat vlakken tekort. Vooral buiten de grote steden vindt men maar weinig Engels sprekende artsen.
U moet absoluut een individuele reisapotheek meenemen.
Het is aan te bevelen om een internationale ziektekostenverzekering af te sluiten met de mogelijkheid van repatriëring naar Nederland, want Montenegro en Bosnië-Herzegovina zijn geen lid van de EU.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: september 2023


terug naar Informatie & tips