Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

Landinformatie Jordanië

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Amman121316222630313230272016
Amsterdam4681117212422181363

Belangrijke informatie:

In elk van onze reislanden gelden wegens de COVID-19-pandemie momenteel andere regels en hygiënevoorschriften. Deze kunnen bovendien op korte termijn kunnen veranderen. Ook de regels voor toegang tot het land kunnen op elk moment veranderen. Om deze reden hebben we de belangrijkste informatie voor uw RSD-reis samengevat op https://www.rsd-reizen.nl/veiligreizen. De informatie wordt uiteraard regelmatig geactualiseerd. Controleer ook de website van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voordat u vertrekt (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronaviruscovid-19/reizen-en-vakantie).

Ligging:

Jordanië grenst in het westen aan Israël en de Palestijnse autonome gebieden op de Westelijke Jordaanoever, in het noorden aan Syrië, in het noordoosten aan Irak en in het zuiden en zuidoosten aan Saudi-Arabië. De Dode Zee ligt in het noordwesten en de Rode Zee in het zuidwesten. De hoofdstad Amman ligt 800 m boven de zeespiegel, en de Dode Zee is de laagste zee ter wereld (400 m boven de zeespiegel). De Jordaan verbindt de Dode Zee met het Meer van Galilea in Israël. Ongeveer 80% van het land bestaat uit woestijn.

Staatsvorm:

Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië met een constitutionele erfelijke monarchie onder staatshoofd Koning Abdullah II Ibn Al-Hussein (sinds 07-02-1999).

Hoofdstad:

Amman (ca. 4 miljoen inwoners).

Religie:

92% islam, 6% christendom, 2% andere.

Taal:

Arabisch

Klimaat:

Het oosten en zuiden van het land hebben een woestijnklimaat. De Jordaanvallei, die onder de zeespiegel ligt, is warm in de winter en zeer heet in de zomer en heeft net als de kust van de Rode Zee een subtropisch klimaat. Er is een Mediterraan klimaat aan de rand van de Jordaanse kloof. De meeste regen valt tussen november en maart, er valt geen regen van mei tot september, het is koeler in december/januari.

Plaatselijke tijd:

Jordanië is op Arabische standaardtijd. Er is een zomer-/wintertijdomschakeling. Het tijdsverschil met Nederland is dus het hele jaar door +2 uur.

Elektriciteit:

230 Volt wisselstroom, 50 Hz. Er is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Jordanië is de 00962. Om te bellen van Jordanië naar Nederland kiest u eerst 0031 en laat u de 0 van het netnummer weg.

Land en mensen:

Omgangsvormen: Voor Jordaniërs zijn de Arabische cultuur en gastvrijheid van groot belang. De islam speelt een belangrijke rol in het sociale leven. Arabische koffie wordt vaak en overvloedig aangeboden bij sociale evenementen. Als het kopje niet lichtjes schuin wordt gehouden bij het terugbrengen, wordt het automatisch bijgevuld. Kleine giften van gastvrijheid worden graag aanvaard.
Kleding: Vrouwen moeten zich bescheiden kleden. Zwemkleding hoort thuis op het privéstrand of bij het zwembad. Jordaanse vrouwen gaan volledig gekleed zwemmen.
Fotograferen: U moet toestemming vragen voordat u iemand fotografeert. Op sommige plaatsen is fotograferen over het algemeen niet toegestaan.
Fooien: Een extra fooi mag de gast zelf bepalen, maar obers en andere dienstverleners zijn blij met een fooi van ongeveer 10%. In een taxi is het gebruikelijk om af te ronden op de dichtstbijzijnde 100 fils.
Roken: In Jordanië is roken verboden in alle restaurants, ziekenhuizen, scholen, bioscopen, theaters, musea, het openbaar vervoer, luchthavens en overdekte winkelcentra.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Als u naar Jordanië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Jordanië. U kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven. De visumleges van momenteel 40 JOD moeten onmiddellijk op de luchthaven worden betaald in Jordaanse dinars (wisselkantoren/ geldautomaten beschikbaar). Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Jordaanse ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van visa. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Jordanië te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerpakket: het pakket bevat de 3 excursies ‘Ancient Jerash‘, ‘Petra (Werelderfgoed)‘ en ‘Bethany (Werelderfgoed)‘: slechts € 179,–* per persoon.
Halfpension: het pakket bevat 6× een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten en een snack op de kamer op de dag van aankomst: slechts € 129,–* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta / banken / kredietkaarten:

De munteenheid is de Jordaanse dinar (JD/JOD). 1 dinar = 1000 fils. Wisselkoers (december 2022): 1 EUR = 0,75 JOD; 1 JOD = 1,32 EUR. American Express, Visa, MasterCard en Diners Club worden gedeeltelijk geaccepteerd. Gegevens van de uitgever van de betreffende creditcard. Kaarten met het Cirrus- of Maestro-symbool worden in heel Europa en wereldwijd geaccepteerd, in Jordanië in enkele winkels en bij geldautomaten in de grotere steden.

Douanevoorschriften:

U mag contant geld meenemen naar het land tot een equivalent van 15.000 JOD. Bedragen die dit overschrijden moeten bij de Jordaanse douane worden aangegeven. U mag reisapparatuur, waaronder laptops en camera‘s, belastingvrij meenemen, maar u moet ze wel weer meenemen. U mag tot één liter alcohol meenemen en 200 sigaretten en 200 gram tabak zijn belastingvrij. De invoer van wapens, zenders, verdovende middelen en pornografisch materiaal is verboden. Ook de uitvoer van antiek en koraal is verboden.
Hebt u meer informatie nodig over de invoer van waren, wendt zich a.u.b. rechtstreeks tot de ambassade van Jordanië. Slechts daar kunt u rechtsgeldige informatie verkrijgen.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/

Veiligheidsadviezen per land:

Vanwege herhaalde incidenten aan de grenzen met Syrië en Irak wordt reizen naar het Syrisch-Jordaanse grensgebied en naar het noordoostelijke deel van het land in het grensgebied met Irak sterk afgeraden. Voorts wordt erop gewezen dat zowel de Syrisch-Jordaanse als de Iraaks-Jordaanse grensgebieden beperkte militaire gebieden zijn waar speciale voorschriften gelden. In Jordanië vinden in Amman en in andere steden en dorpen van het land regelmatig demonstraties en protesten plaats, vooral in het weekend na het vrijdaggebed, waarbij verschillende bevolkingsgroepen hun economische, sociale en politieke eisen kenbaar maken. Deze demonstraties zijn niet in de eerste plaats gericht tegen buitenlanders en zijn tot nu toe grotendeels vreedzaam gebleven. Het wordt aanbevolen om in het algemeen goed op te letten, de berichtgeving in de media te volgen, uit de buurt van mensenmassa‘s te blijven, ze niet te fotograferen en de instructies van de veiligheidstroepen op te volgen. Ook vanwege de geografische nabijheid van de buurstaten Syrië en Irak moeten de verdere ontwikkelingen ter plaatse altijd nauwlettend in de gaten worden gehouden. De grensovergangen naar Irak en Syrië zijn gesloten. Desondanks waarschuwt het Ministerie van Buitenlandse Zaken dringend om niet naar Irak en Syrië te reizen. Vooral ‚s nachts neemt het risico op ongevallen op de wegen buiten Amman toe door onverlichte voertuigen en door dieren en mensen op de weg. Daarom wordt geadviseerd om, indien mogelijk, geen reizen over land buiten Amman te plannen als het donker is.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Op overtredingen van de drugswet staan lange gevangenisstraffen (tot levenslang), zelfs voor de kleinste hoeveelheden en voor alle soorten drugs. De gevangenisomstandigheden zijn strenger dan in Duitsland. Het Jordaanse strafrecht omvat de doodstraf, die nog steeds wordt uitgevoerd. Er geldt een strikt verbod op het fotograferen van militaire installaties en voorzieningen. Ook het beledigen van de majesteit is een strafbaar feit. Betrokkenheid bij een gerechtelijke procedure in Jordanië kan ertoe leiden dat de Jordaanse autoriteiten reisdocumenten inhouden in afwachting van de uitkomst van de procedure of een uitreisverbod opleggen voor de duur van de procedure.

Gezondheit:

Inentingen: Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantie-en-reizen). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Het landelijk coördinatiecentrum Reizigersadvisering beveelt vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aan. Vaccinatieadviezen zijn persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige welke vaccinaties specifiek voor u zinvol zijn. Zie www.lcr.nl.

Diarreeziekten:

Een goede voedsel- en drinkwaterhygiëne kan de meeste diarreeziekten voorkomen.

  • Drink alleen water van veilige oorsprong, bijvoorbeeld flessenwater, nooit kraanwater.
  • Gebruik in noodgevallen gefilterd, gedesinfecteerd en gekookt water.
  • Gebruik op reis zoveel mogelijk drinkwater om af te wassen en tanden te poetsen.
  • Kook of schil uw eigen voedsel en houd vliegen uit de buurt van voedsel.
  • Was de handen zo vaak mogelijk met zeep, maar altijd na het toiletbezoek en altijd voor het bereiden van voedsel en het eten.
  • Voer waar nodig handdesinfectie uit.
  • Gebruik wegwerphanddoeken.

Infectieziekten: Sommige door muggen of teken overgedragen infectieziekten komen voor, maar zijn over het algemeen zeldzaam (bijv. leishmaniasis, West Nile koorts, Phlebotomus-koorts). Let op de juiste bescherming tegen insecten (bijvoorbeeld muggenolie, klamboe, kleding met lange mouwen).

Medische verzorging:

De zorgstandaard in Amman is zeer goed. Met name de twee grote particuliere ziekenhuizen Al-Khalidi Medical Center en Arab Medical Center zijn het vermelden waard. Buiten de hoofdstad zijn ernstige beperkingen te verwachten, vooral wat betreft de ambulancedienst bij ongevallen. Een buitenlandse ziektekostenverzekering met repatriëring in geval van nood is aan te bevelen. Vooral als reeds bestaande aandoeningen heeft moet u voor de reis advies aanvragen bij een tropenarts of een adviesorgaan voor tropische geneeskunde.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: december 2022


terug naar Informatie & tips