Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

Landinformatie: India

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
New Dehli202429373938353433322822
Amsterdam4681117212422181363

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren.Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/).

Staatsvorm:

Parlementaire democratie: confederatie (28 staten, 8 unieterritoria, National Capital Territory Delhi). Het staatshoofd is Draupadi Murmu sinds juli 2022.

Hoofdstad:

New Delhi (ca. 31 miljoen inwoners).

Religie:

Hindoeïsme (ca. 79,8%), islam (ca. 14,2%), christendom (ca. 2,3%), sikhisme (ca. 1,7%), maar ook boeddhisme, jainismus, parsisme en andere.

Taal:

Hindi en Engels als landstalen, 21 andere erkende talen.

Klimaat:

Moessonseizoen (juli – september), warm droogseizoen (april – juni), in Noord-India is er een groter verschil tussen de seizoenen.

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil met Nederland is +3,5 uur in de zomer en +4,5 uur in de winter.

Elektriciteit:

230 Volt wisselstroom, 50 Hz. Er is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar India is de 0091. Om te bellen van India naar Nederland kiest u eerst 0031 en laat u de 0 van het netnummer weg.

Land en mensen:

Met zijn ca. 1,43 miljard inwoners is India het land met de grootste bevolking ter wereld.
Net als in veel andere Aziatische landen zijn de lonen in India in de dienstensector zeer laag. Drinkgeld is een belangrijk deel van het inkomen en symboliseert daarnaast erkenning. Voor het kamermeisje en de piccolo is € 1,50 per nacht per kamer gebruikelijk. Ook kofferdragers zijn blij met een kleine fooi van ongeveer € 0,50. In restaurants en taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. Houd er rekening mee dat heel wat restaurants sowieso al ’service charge‘ (drinkgeld) aanrekenen, niet te verwarren met ’service tax‘, een belasting van de overheid. Bij groepsreizen kan men uitgaan van zo’n € 2,50 per dag per persoon voor de reisleider en € 2,00 per dag per persoon voor de chauffeur en € 1,50 per dag per persoon voor de buschauffeurassistent. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing.

Eten en drinken:

De belangrijkste producten zijn rijst en verschillende vormen van platbrood (chapati, roti, naan) en linzen. De specialiteiten variëren sterk tussen de regio‘s onderling en worden mede bepaald door regionale kruiden.
In India eet men traditiegetrouw zonder bestek. De rechterhand wordt gebruikt om te eten. Dat betekent echter niet dat ze geen vork of lepel kennen. Toeristen mogen dit dus gerust gebruiken.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Alle Nederlandse staatsburgers, ook kinderen, hebben een visum nodig om India in te reizen. De internationale paspoorten moeten op de datum van aankomst in India minimaal voor een periode van 180 dagen geldig zijn. Het internationaal paspoort moet ten minste twee vrije pagina‘s hebben. India heeft een online systeem voor visumaanvragen voor maximaal 30 dagen met één binnenkomst voor toeristische doeleinden (e-tourist visa). Het visum is 30 dagen geldig na de dag waarop u India inreist. Meer informatie via: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html. Het visum kan ook bij een Indisch consulaat aangevraagd worden. Een lijst met de consulaten in Nederland vindt u hier: www.vfsglobal.com/india/netherlands.
Voor verdere inlichtingen raden wij u aan om de informatie beschikbaar via de ambassade van India in Den Haag (www.indianembassynetherlands.gov.in) te consulteren. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Indische ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van India te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Cultuurpakket: het pakket bevat naast alle entreegelden en Engelstalige rondleidingen bij de bezienswaardigheden uit het programma ook de drie boeiende excursies ‘Indische folkloreavond met rit per kamelenkar en volksdans Rajasthan’, ‘Riksjarit door Jaipur’ en ‘Boottocht op het Pichola-meer’: slechts € 199* per persoon.
Genieterspakket: het pakket bevat een comfortabel halfpension, m.a.w. 11× uitgebreid dineren: slechts € 159* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta/banken/kredietkaarten:

De valuta is de Indische roepie (INR). 1 INR = 100 Paise. koers (juli 2023): € 1 = 90,73 INR; 1 INR = € 0,01 Aan de meeste geldautomaten in India kan je met een EC-kaart of een Maestro-gerelateerde kredietkaart geld afhalen. De meeste banken in India rekenen hier echter kosten voor aan. Die kosten variëren tussen € 1,50 tot wel € 10. Daarnaast kan ook je eigen bank kosten aanrekenen. Daarom is het beter om u vooraf te informeren over de samenwerkingsvorm van uw bank met de banken in India, zodat u van tevoren weet welke kosten er kunnen ontstaan. Bij kredietkaarten wordt er nog een extra transactiekost aangerekend. Sommige automaten hebben een limiet van 20.000 roepies, sommige hebben een hogere limiet. In de stadscentra en de grotere gemeenten zijn er vaak voldoende automaten te vinden, die meestal 24 op 24 beschikbaar zijn. Als toerist kunt u echter beter meteen na aankomst voldoende cash geld aan een automaat afhalen, zodat niet in de problemen komt. Geld wisselen is doorgaans altijd mogelijk aan de internationale luchthavens en in de grotere banken. De banken zijn meestal van maandag tot vrijdag van 10 – 14 uur open. Uw bewijsje dient u absoluut te bewaren.

Douanevoorschriften:

Invoer: Deviezen tot 5.000 dollar en dure voorwerpen (bv. videocamera‘s) moeten bij het inreizen aangegeven worden. Het is verboden om gouden munten, goudstaven, wapens en pornografisch materiaal in te voeren. Ook Indische munten mogen niet ingevoerd worden. Uitvoer: Het is verboden om huiden van beschermde diersoorten mee te nemen. Daarnaast mogen er ook geen Indische munten uitgevoerd worden. Wie de douaneregels overtreedt, riskeert een gevangenisstraf. Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/

Veiligheidsadviezen per land:

Toeristen wordt aangeraden om zich niet in mensenmassa‘s te begeven, extra voorzichtig te zijn en vlak voor en tijdens de reis op de hoogte te blijven over de actuele toestand. De aanwijzingen van de lokale overheden moeten gevolgd worden. Het risico om te maken te krijgen met gewelddadige criminaliteit is veeleer beperkt in de toeristische delen van India. Toch bent u als toerist beter altijd voorzichtig. Vooral in Rajasthan en Goa zijn toeristen al vaak het slachtoffer geworden van goed georganiseerde oplichters, o.a. via zogenaamd lucratieve koopjes in de juwelenbranche.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

In India staan strenge straffen op het bezit van drugs. In de verschillende Indische deelstaten gelden andere regels inzake de aankoop en consumptie van alcohol. In sommige staten is alcohol bv. enkel toegelaten voor medische doeleinden. De straffen die staan op overtreding hiervan zijn niet mals. Toeristen wordt aangeraden om zich te informeren in de deelstaat waar ze zich bevinden over de geldende regelgeving omtrent de aankoop en consumptie van alcohol.
Partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn sinds 2018 niet langer strafbaar. Niettemin wordt partners van hetzelfde geslacht aangeraden om in het openbaar onopvallend te verschijnen. Het bezit en het gebruik van een satelliettelefoon is verboden in India en wordt eveneens strafrechterlijk vervolgd.
Het bezit van en de handel in e-sigaretten is sinds eind november 2019 verboden en kan worden bestraft met zware boetes of zelfs gevangenisstraf.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantie-en-reizen). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Er wordt aangeraden om inentingen te laten zetten tegen hepatitis A en tyfus. Diarree: Door een correcte aanpak kunt u dit voorkomen. Volg de volgende basisregels: filter of kook leidingwater antibacterieel, nuttig enkel origineel verpakte dranken en gebruik uitsluitend drinkwater om uw tanden te poetsen en voedingsmiddelen te wassen. Bak uw vlees goed voordat u het opeet, eet het niet rauw. Infectieziekten: Vraag voor uw reis naar India raad aan een medisch adviesbureau/een reisgeneesheer over mogelijke infectieziekten. Malaria: Met uitzondering van hoogtes boven ca. 1.500 meter bestaat er in India het heele jaar door een gemiddeld risico op besmetting met malaria. Vooral in het regenseizoen stijgt het aantal besmettingen. In India zijn de grote steden hier niet van vrijwaard. Vooral in Mumbai en Delhi werd de voorbije jaren een groter aantal malariabesmettingen opgetekend. De ziekte kan zich ook weken tot maanden na een verblijf manifesteren en wordt overgedragen door een steek van de bloedzuigende, ‘s nachts actieve Anopheles-mug. Indien er koorts optreedt in deze periode, is het noodzakelijk dat uw behandelende arts op uw verblijf in een malariagebied wijst. Welke medicijnen en hoe u ze inneemt, dient u absoluut met een tropenarts/reisarts te bespreken voor u ze effectief inneemt.
Er wordt aanbevolen om voldoende voorraad mee te nemen voor een zogenaamde noodtherapie. Er wordt echter niet aanbevolen om preventieve medicijnen in te nemen. In India bestaat bovendien het risico op namaakmedicijnen. Vanwege het risico op infecties door muggen wordt alle toeristen aangeraden om in de betreffende gebieden

• lichaamsbedekkende, felgekleurde kleding te dragen (lange broeken, lange hemden).
• vooral ‘s nachts (malaria) insectenwerend middel herhaaldelijk aan op alle vrije lichaamsdelen te brengen.
• evt. onder een muggennet slapen.

Medische verzorging:

In verre uithoeken van het land zijn de medische voorzieningen ontoereikend en voldoen ze meestal niet aan de Europese standaard op medisch, hygiënisch, technisch en organisatorisch vlak. De taalbarrière kan vooral op het platteland de communicatie aanzienlijk bemoeilijken. In de grote steden staan de medische voorzieningen in alle vakdisciplines vaak op een hoog of uitstekend niveau, wat ze ook veel duurder maakt. Daar is het niet ongebruikelijk dat er voor aanvang van de behandeling een ruime som moet worden voorafbetaald, iets waar het budget van een toerist bij zware ziekten en intensieve behandelingen vaak niet op voorzien is.
Betrouwbare medicijnen en een ononderbroken koelketen zijn niet overal gegarandeerd. Van medicijnen die ze regelmatig dienen in te nemen, moeten toeristen er voldoende naar India meebrengen. Om in te reizen, moeten ze hun arts ook om een Engelstalig attest vragen dat bewijst ze deze medicijnen nodig hebben. Houd er rekening mee dat er vooral in kleine apotheken in plaats van correcte medicijnen ook namaakproducten verkocht kunnen worden. Vooral chronisch zieken en personen die intensieve behandelingen nodig hebben, moeten zich bewust zijn van de gezondheidsrisico‘s van een reis naar India. Een toereikende, wereldwijd geldige ziektekostenverzekering en een betrouwbare repatriëringsverzekering worden principieel aanbevolen. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: juli 2023


terug naar Informatie & tips