Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

Landinformatie: (Noord-)Cyprus

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Nikosia161718242833353532272217
Amsterdam4681117212422181363

Belangrijke informatie:

In elk van onze reislanden gelden wegens de COVID-19-pandemie momenteel andere regels en hygiënevoorschriften. Deze kunnen bovendien op korte termijn kunnen veranderen. Ook de regels voor toegang tot het land kunnen op elk moment veranderen. Om deze reden hebben we de belangrijkste informatie voor uw RSD-reis samengevat op https://www.rsd-reizen.nl/veiligreizen. De informatie wordt uiteraard regelmatig geactualiseerd. Controleer ook de website van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voordat u vertrekt (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronaviruscovid-19/reizen-en-vakantie).

Cyprus:

Het eiland Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee en is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië. Geografisch behoort het eiland tot Azië, wordt echter zowel politiek als ook cultureel tot Europa gerekend.
Sinds 1974 is Cyprus feitelijk gedeeld. De internationaal erkende Republiek Cyprus oefent de daadwerkelijke controle alleen in het zuidelijke gedeelte van het eiland uit, in het noordelijke deel niet. De delen worden door een demarcatielijn (Groene Lijn) gescheiden. Alleen de Republiek Türkiye erkent het noordelijke deel van Cyprus als zelfstandige staat. De Turkse republiek Noord-Cyprus omvat iets meer dan eenderde van het hele eiland.

Land en mensen:

Bijna geen enkel ander land is zo rijk aan geschiedenis als Cyprus. Een bezoek aan de bazaars, waar u kunt genieten van oosterse flair, staat ook op het programma. Daarom bezoeken we op onze rondreis ook een sieradenmanufactuur, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij. Hier leert u wetenswaardigheden over het ambacht van het tapijtknopen en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al sinds generaties ontstaat. U krijgt een interessante demonstratie te zien van het toebereiden van de zijden draden, het met natuurlijke kleurstoffen verven van wol en het fijne en arbeidsintensieve knopen. In de manufacturen heeft u telkens 1 à 2 uur de tijd om kunstwerken en producten te bekijken. Loven en bieden is een voor Cyprus typisch gebruik. Mocht u niets willen kopen, accepteren de verkopers ook een duidelijk ‘nee’. In warenhuizen en supermarkten wordt niet afgedongen. Ook op markten waar de boeren uit de omgeving hun groente verkopen, wordt in principe niet onderhandeld.
Op Noord-Cyprus is het gebruikelijk om drinkgeld te geven. Dit vormt namelijk bij de dienstverlenende beroepen een deel van hun inkomsten en symboliseert ook erkenning. Gebruikelijk zijn voor het kamermeisje 1€ per nacht per kamer, in restaurants en taxi’s ca. 10% van het te betalen bedrag. Bij groepsreizen geldt de aanbeveling van 2 € per dag/persoon voor de reisbegeleider en 1 – 2 € per dag/persoon voor de chauffeur. Vanzelfsprekend moet iedereen zelf weten of en hoeveel drinkgeld hij wil geven. In winkels wordt geen drinkgeld verwacht.

Verkeer:

In de ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ wordt links gereden.

Elektriciteit:

240 V, hier is een adapter noodzakelijk.

Lokale tijd:

In Cyprus is het hele jaar door één uur later dan in Nederland.

Telefoneren:

Het landnummer van Noord-Cyprus is 0090, vóór het netnummer (kengetal) vervalt de nul. Wanneer u vanuit Noord-Cyprus naar Nederland belt, dient u 0031 en eveneens het netnummer zonder de nul in te toetsen.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor de inreis naar Noord-Cyprus hoeven Nederlanders geen visum aan te vragen. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een geldige identiteitskaart of een paspoort vereist, die nog tijdens de gehele duur van het verblijf geldig moeten zijn. Wij bevelen aan ervoor te zorgen dat de identiteitskaart of het paspoort bij de inreis nog 6 maanden geldig zijn. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij het Republiek Türkiye Consulaat te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. Nadere informatie op www.mfa.gov.tr.
Het oversteken van de ‘Groene Lijn’ – het wisselen van het noordelijk naar het zuidelijk deel van Cyprus – is voor EU-burgers met een geldig reisdocument in principe probleemloos mogelijk bij de officiële grensovergangen. Er zijn normaalgesproken geen wacht- of oponthoudstijden. Bij de grens vindt in beide richtingen altijd een identiteitscontrole plaats (paspoort of identiteitskaart). RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen. U kunt zich verheugen: We hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke bezienswaardigheden, zodat de cultuur en de pracht van de land kunt ontdekken en alles kunt leren over het land en hun inwoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genieterspakket: Het pakket bevat halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet ‘s avonds met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 169,– per persoon.
Ontdekkerspakket: Het pakket bevat de hoogtepunten en belevenissen op West-Cyprus: Gecitköy stuwdam, de stad Güzelyurt, klassiek Soli & St. Mamas Kerk, bezoek aan de kruisriddersburcht St. Hilarion en een Cypriotische avond met showprogramma: slechts € 119,– per persoon (ter plaatse te boeken).

Valuta/banken/creditcards:

Sinds 01-09-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers (augustus 2022): 1 EUR = 18,15 TRY; 1 TRY = 0,05 EUR.
Contant geld kan bij banken gewisseld worden tijdens openingsuren, in de zomer op werkdagen van 8 tot 12 uur en ’s winters op werkdagen van 8 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.
LET OP: Bij betaling met pinpas of creditcard dient u op uw hoede te zijn voor oplichters die proberen om ongemerkt uw pinpas te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste passen geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw pinpas altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van pinpas of creditcard met pincode bij wisselkantoortjes is voorzichtigheid geboden.

Douanevoorschriften:

Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven. Bij aankoop zijn bewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro.
Streng bestraft (gevangenisstraffen tot 10 jaar) worden de aankoop, het bezit en de uitvoer van ‘cultuur- en natuurgoederen’, omdat deze gelden als staatseigendom. Bij overtreding zijn, ook voor toeristen, meerdere maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsommen (momenteel ca. 9.000 euro) gangbaar, ook wanneer het om antieke of oud uitziende voorwerpen van vermeend lage waarde gaat. In enkele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Er wordt daarom uitdrukkelijk voor gewaarschuwd om antieke voorwerpen, oude munten, fossielen e.d. van handelaren te kopen of zelf mee te nemen.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/
LET OP: Op Cyprus geldt een fotografeerverbod in de buurt van de bufferzone en militaire objecten. Dit wordt niet altijd goed aangegeven.

Gezondheid:

Voor reizen naar Noord-Cyprus zijn geen inentingen voorgeschreven. Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantie-en-reizen). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico’s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Iedere reiziger moet echter voldoende beschermd zijn tegen tetanus, polio en eventueel hepatitis. Wees voorzichtig bij het eten van ongekookte spijzen, niet-gepasteuriseerde melkproducten (bv. verse melk, consumptieijs) en fruitsoorten die niet geschild kunnen worden. Drink geen leidingwater en gebruik geen ijsblokjes in dranken!
Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!
Ook in Noord-Cyprus heeft u het 111-vakantieformulier nodig. Ziektekostenverzekeringen vergoeden meestal het marktconforme tarief voor spoedeisende hulp. Omdat u zelf het verschil moet betalen als de kosten hoger uitvallen en daarnaast bijvoorbeeld transport terug naar Nederland niet wordt vergoed, wordt ook hier een extra reisverzekering dringend aanbevolen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: augustus 2022


terug naar Informatie & tips