Landeninformatie Volksrepubliek China

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
Peking27122228303230272084
Amsterdam2361318222423191474

Staatsvorm:

Socialistische Volksrepubliek China (gesticht op 01/10/1949), geregeerd door de Communistische Partij van China (CPC). Het land kent een eenpartijstelsel. Het staatshoofd is de president Xi Jingping.

Hoofdstad:

Peking (Beijing) en voorsteden: ca. 21,5 mln. inwoners waaronder ca. 8 mln. gastarbeiders.

Religie:

Atheïstische staatsideologie; boeddhisme, islam, taoïsme, protestantse en katholieke ‚staatskerken‘ en onafhankelijke huiskerken.

Taal:

Standaard Chinees (‚Mandarijn‘), Chinese dialecten; verschillende minderheidstalen (Mongools, Tibetaans, Oeigoers, Turkse talen, Koreaans).

Klimaat:

In het noorden continentaal, in het zuiden subtropisch.

Elektriciteit:

220-250 volt wisselstroom, 50 Hertz. U hebt er een adapter nodig.

Plaatselijke tijd:

Ondanks de uitgestrektheid van het land is er maar één tijdzone (Peking Standard Time). Het tijdsverschil met Nederland is +3,5 uur in de zomer en +4,5 uur in de winter.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar China is 0086, vanuit China tikt men 0031 (+31) voor. De nul van het telefoonnummer zelf valt weg.

Land en mensen:

De Chinese beschaving is een van de oudste ter wereld. Met 1.256.200.000 inwoners heeft China ook de grootste bevolking ter wereld. Om de bevolkingsgroei af te remmen, werd in de jaren ‚80 de éénkindpolitiek ingevoerd. In 2015 werd die regel afgezwakt en sindsdien mogen koppels met toestemming van de overheid twee kinderen krijgen. Chinezen groeten elkaar beleefd met een hoofdknik of een lichte buiging. Afgezien van grote mensenmassa‘s, waarin lichaamscontact onvermijdelijk is, raken Chinezen niemand aan die ze niet kennen. Een glimlach is altijd beter dan een schouderklopje of een gelijkaardige geste. Vooral in de omgang met ouderen of hooggeplaatste personen dient men deze regels in acht te houden.

Eten en drinken:

De belangrijkste producten zijn aardappelen, tofu, grof gemalen maïsmeel, rijst en andere graansoorten. Ook noedels zijn erg populair. Gerechten met rund-, varkensvlees, kip of vis zijn weliswaar erg geliefd, maar zijn ook erg duur. De specialiteiten verschillen van regio tot regio, van de typische Peking eend tot scherp gekruide gerechten in de provincie Sichuan Sheng. In China wordt niet met bestek gegeten, maar met stokjes. Het eten wordt in het midden van de tafel gezet en kan uit meer dan een hoofdgerecht bestaan, onder meer meestal rijst. Na het eten legt men de stokjes niet in de rijstschaal, maar proper op tafel.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Om naar China te kunnen reizen hebben Nederlandse staatsburgers een betaald visum nodig. Het paspoort moet minstens nog 6 maanden geldig zijn na afloop van uw reis en over twee lege pagina‘s beschikken. Het betalende visum moet verplicht voor de reis bij het bevoegde Chinese consulaat of bij een van de ‚Visa Application Services‘ (http://www.visaforchina.org/HAG_EN/) afgehaald worden. Een aanvraag kan ten vroegste 3 maanden en ten laatste 4 weken voor vertrek verwerkt worden. Houd er rekening mee dat vroeger ingestuurde documenten bewaard worden tot de vroegst mogelijke verwerkingsdatum en dat ze in de tussentijd niet worden teruggestuurd. De kosten voor de aanvraag van een visum worden bepaald door de datum wanneer de documenten aan het bevoegde Chinese Visa Application Service Center worden bezorgd. Indien de documenten minder dan 4 weken voor vertrekdatum worden bezorgd, zijn de kosten hoger. Een toeristenvisum (categorie L) geeft u het recht om de VR China één keer in te reizen. Houd er rekening mee dat de reisorganisator niet aansprakelijk is voor onvolledige documenten, niet nageleefde visumvoorschriften en het te laat bezorgen van de documenten. Houd er rekening mee dat de toegang tot de VR China u ontzegd wordt indien u niet over een geldig visum beschikt. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de ambassade van China te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de ambassade van China in Den Haag of het visumkantoor van China in Den Haag.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten met een welkomstdrankje. Daarbij wordt u tevens nader op de hoogte gesteld van alle relevante details over de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke highlights. Het biedt u de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van China te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inclusief. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Genieterspakket: Dit pakket omvat 8x avondeten met Chinese specialiteiten incl. 1x traditionele ‘Peking eend‘: slechts € 180,– per persoon.
Ontdekkerpakket: Het pakket voor slechts € 199,– per persoon omvat de volgende excursies:
• Dag 4: dagexcursie naar het waterdorp Zhujiajiao in Shanghai
• Dag 10: Terracottaleger, de Grote Wilde Ganspagode en de Grote Moskee in Xi’an
• Dag 12: Chinese Muur, Ming Graven met de ‘Weg der Zielen‘ in Peking

Valuta/banken/creditcards:

De officiële munteenheid in China is de renminbi (‚geld van het volk‘). Ze wordt ook wel yuan genoemd (CNY). 1 CNY = 10 jiao. Koers (november 2018) 1 EUR = 7,91 CNY, 1 CNY = 0,12 EUR.
Het wordt aanbevolen om pas ter plaatse geld te wisselen of af te halen, omdat er in China voordeligere wisselkoersen worden aangeboden dan in Nederland. Geld wordt best bij een bank gewisseld. Openingstijden banken: Ma – Vr 9:00 u – 17:30 u; Za – Zo 9:00 u – 15:00 u. Bij de meeste geldautomaten kunt u met een creditcard of een pinpas geld opnemen. Het is mogelijk dat er voor geldopnamen kosten in rekening worden gebracht. In China wordt er meestal met cash geld betaald, hoewel betalingen met een kredietkaart aan populariteit winnen. Een bankkaart wordt zelden geaccepteerd als betaalmiddel.

Douanevoorschriften:

Invoer: 400 sigaretten, 2 flessen sterkedrank (750 ml elk), deviezen: tot 5.000 USD (of gelijkwaardig in andere deviezen) voor personen die niet de Chinese nationaliteit bezitten. In elk ander geval is een invoerverklaring vereist. Daarnaast mag er tot 20.000 CNY ingevoerd worden.
Uitvoer: De uitvoer van antieke voorwerpen is onderworpen aan strenge regels, naargelang van de soort en het belang van de stukken. Zo mogen munten uit de tijd voor 1949 überhaupt niet meer worden uitgevoerd en de meeste antieke voorwerpen enkel indien het rode zegel van het Chinese Ministerie van Cultuur erop staat.
Deviezen: tot 5.000 USD (of gelijkwaardig in andere deviezen) voor personen die niet de Chinese nationaliteit bezitten. Voor hogere bedragen is een voorafgaande uitvoerverklaring vereist. Daarnaast mag er tot 20.000 CNY uitgevoerd worden. Meer gedetailleerde informatie over de invoer van goederen vindt u bij de ambassade van het land. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. De douaneregelgeving voor Nederland kunt u vinden op de website van de Nederlandse douane (www.belastingdienst.nl/douane) of u kunt bellen voor meer informatie.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

De veiligheidstoestand in China geldt algemeen als goed. Buitenlanders boven de 16 jaar moeten altijd en overal hun paspoort met een geldig Chinees visum bij zich hebben. Politiecontroles zijn altijd mogelijk, vooral in het kader van verhoogde veiligheidsmaatregelen rondom grote evenementen of herdenkingsdagen. Het wordt aanbevolen om een kopie van uw paspoort en uw vliegtuigtickets veilig in uw hotel te bewaren en uw paspoort met geldig visum op elk moment bij u te dragen, om u bij een politiecontrole te kunnen identificeren. Op de invoer en het bezit van zelfs een relatief kleine hoeveelheid drugs staan zware gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf. Sinds 01/01/2014 wordt ook khat als drugs beschouwd. Het is verboden om naar China in te voeren en op het bezit ervan staan straffen. Reizigers worden daarom gewaarschuwd geen voorwerpen van derden met onbekende inhoud mee te nemen. Het is verboden om bv. militaire voorwerpen te fotograferen. Indien u een persoon wenst te fotograferen, dient u eerst om zijn toestemming te vragen.

Gezondheid:

Vaccinaties: Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt de standaard vaccinaties aan van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (zie https://www.lcr.nl/Landen/China). Bekijk op de website welke vaccinaties u mogelijk nog nodig hebt. Er wordt aangeraden om inentingen te laten zetten tegen hepatitis A, Hepatitis B en tyfus.
Diarree: Door een goede voedsel- en waterhygiëne kunnen de meeste maag-en darmproblemen worden vermeden. Enkele basisregels: Drink alleen veilig water uit de oorspronkelijke verpakking, bijvoorbeeld flessenwater. Drink nooit leidingwater. Drink in geval van nood gefilterd, gedesinfecteerd of gekookt water. Gebruik voor het tandenpoetsen waar mogelijk drinkwater. Bij voedingsmiddelen is het belangrijk om ze altijd te koken of zelf te schillen. Houd vliegen weg van etenswaren. Was zo vaak mogelijk uw handen met zeep. Was uw handen altijd na gebruik van het toilet en altijd voor het eten. Gebruik regelmatig een desinfecterend middel voor uw handen en gebruik wegwerphanddoeken.
Infectieziektes: Vraag voorafgaand aan uw reis naar VR China informatie aan uw arts over mogelijke infectieziektes.

Medische verzorging:

In China bestaan er geen gevestigde huisartsen. Ziekenzorg vindt dan ook vooral plaats in ziekenhuizen. In de grootste steden bevinden zich erg grote medische centra met ultramoderne uitrusting, terwijl op het platteland de ziekenzorg soms nog erg primitief is. De hygiëne voldoet niet altijd aan de Europese standaard. Het grootste probleem van de ziekenzorg is de taalbarrière en de andere medische cultuur. Indien er geen Engelssprekend medisch personeel beschikbaar is, kan het soms erg moeilijk zijn om zich zonder enige kennis van het Chinees begrijpelijk uit te drukken. Het is absoluut aanbevolen om een voldoende uitgebreide, ook voor China geldige ziekteverzekering en een betrouwbare repatriëringverzekering af te sluiten. Een eigen reisapotheek is geen overbodige luxe. Facturen van artsen en ziekenhuizen moeten meteen na de behandeling contant betaald worden. Doorgaans is het ook mogelijk om met een Chinese kredietkaart te betalen. Buitenlandse kredietkaarten worden maar in een beperkt aantal internationale ziekenhuizen in een paar grote steden aanvaard.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2018


terug naar Informatie & tips

Vergroting: