Reisaanbeveling Europa Azië Amerika Afrika

8-daagse cultuurhistorische 4-sterrenreis naar Andalusië met het beroemdste UNESCO werelderfgoed van Spanje!

Madrid – Toledo – Witte dorpen – Marbella – Costa del Sol – Sevilla – Granada – Córdoba

Dankzij onze ervaring en de vele tips van enthousiaste reisdeelnemers, hebben wij de beroemdste werelderfgoederen in Spanje voor u samengesteld!

Verloop van uw reis:

1e dag: Aankomst in Madrid

1e dag: Aankomst in Madrid

We landen in Madrid – de hoofdstad van Spanje. Onze Nederlands sprekende / Engels sprekende reisleider zal ons op de luchthaven ontmoeten. Daarna gaan we naar het 4-sterrenhotel, waar we de eerste nacht zullen doorbrengen. Als de vluchttijden het toelaten, zullen we tijdens een panoramische rondrit de belangrijkste bezienswaardigheden van de mondaine kosmopolitische metropool zien, zoals de arena en het koninklijk paleis.

2e dag: Toledo (UNESCO werelderfgoed)

Toledo (Werelderfgoed)

Vandaag rijden we naar Toledo – een van de oudste steden van Spanje. Het is een van de belangrijkste stedentripbestemmingen van het land. De oude stad is sinds 1986 UNESCO werelderfgoed. De verkenning van Toledo begint op de Plaza de Zocodover met onze reisleider. Geniet van de aanblik van de beroemde kathedraal van Toledo en maak een wandeling over de Puente de Alcantara. Van hieruit is het niet ver meer naar het Historisch Museum. Het voormalige ziekenhuis dient nu als opslagplaats voor veel van de werken van El Greco. We zien het museum van de buitenkant. Daarna rijden we langs prachtige Spaanse landschappen naar de Costa del Sol. We verblijven 5 nachten in ons moderne 4-sterren HOLIDAY WORLD RESORT.

3e dag: Ontdekkersdag – Witte Dorpen & Marbella

Jachthaven Puerto Banús, Marbella

De eerste bestemming van uw boeiende, optionele excursie van een hele dag is het historische witte bergdorp Mijas Pueblo. De geur van bloeiende sinaasappelbomen slaat ons vervolgens in de neus bij een bezoek aan een typische plantage in Pizarra. Onderweg naar de mondaine badplaats Marbella kunnen we de pittoreske ‚witte dorpen‘ Monda en Ojén bewonderen – het legendarische trefpunt van de rijken en beroemdheden. In Puerto Banús, de mondaine jachthaven van de stad, bekijken we tijdens een korte wandeling de luxe boten. In de oude binnenstad van Marbella zien we niet alleen talloze historische bouwwerken, maar ook het Plaza de los Naranjos (plein van de sinaasappelbomen) en het eerbiedwaardige stadhuis.

4e dag: Ontdekkersdag – Sevilla (2× UNESCO werelderfgoed)

Kathedraal van Sevilla (Werelderfgoed)

Vandaag maakt u kennis met de hoofdstad van Andalusië tijdens een unieke, optionele excursie van een hele dag met uw reisleider. De hoofdstad van Andalusië. Na een boeiende panoramische tocht, waarbij we onder andere het terrein van de Expo van 1992 passeert, steken we de imposante bruggen over van de belangrijkste rivier van Andalusië – de Guadalquivir. Te voet gaat u verder naar het mooie Maria Luise Park, het Plaza de America en het Plaza de España, en naar de wijk Santa Cruz. Idyllische patio‘s en bloemrijke en smalle straatjes zijn slechts een deel van de pracht van deze metropool. Vervolgens kunnen we de charme van de stad op eigen houtje van dichtbij gaan beleven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het unieke Alcázar van Sevilla. Dit koninklijk paleis met Moorse invloeden is UNESCO werelderfgoed. Evenzeer het bezoeken waard is de enorme kathedraal van Sevilla, een van de grootste ter wereld en eveneens UNESCO werelderfgoed.

5e dag: Costa del Sol

Strand, Costa del Sol

Vandaag is er veel tijd voor ontspanning. We genieten van de Spaanse zon op het brede zandstrand, zwemmen in het verwarmde overdekte zwembad, maken gebruik van de fitnessruimte en een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten. Of trakteer uzelf op een verwenprogramma in de wellnessruimte van uw 4-sterren HOLIDAY WORLD RESORT. Tot slot genieten we van een gezellig diner in een schitterend decor om deze prachtige dag in schoonheid te eindigen.

6e dag: Ontdekkersdag – Granada & Alhambra (UNESCO werelderfgoed)

Alhambra (Werelderfgoed), Granada

Haar Arabische pracht en praal en haar bouwwerken in renaissancestijl maken van Granada een onvergetelijke ervaring. Een unieke optionele dagexcursie ontdekt u het bekendste cultureel erfgoed van Spanje: het Alhambra, het wereldberoemde meesterwerk van de Moorse bouwkunst. Het unieke paleizencomplex, meest bekend om de fresco’s en mozaïeken, is sinds 1984 met recht en reden een UNESCO werelderfgoed. Daarna maken we een ontspannen wandeling door de oude Arabische wijk Albayzin, die zich op een heuvel vlak naast het Alhambra nestelt. Deze wijk heeft ook een spectaculair panorama in petto voor ons, met uitzicht over het paleis en de machtige bergketen Sierra Nevada op de achtergrond.

7e dag: Córdoba (UNESCO werelderfgoed)

Córdoba (Werelderfgoed)

Na het ontbijt rijden we richting Madrid. Onderweg stoppen we in Córdoba en bezoeken de prachtige historische stad met onze gids. De oude stad is een UNESCO werelderfgoed. Wij bezoeken de Joodse wijk en maken een wandeling langs de Calle las Flores. Het hoogtepunt van de stad is zonder twijfel de Mezquita. De voormalige moskee is gebouwd in 785 en werd in de 13e eeuw tot kerk omgebouwd. Het domineert het stadsbeeld van Cordoba. Daarna komen wij aan in Madrid en brengen we de
de laatste nacht weer door in een 4-sterrenhotel in de hoofdstad van Spanje.

8e dag: Terugreis

Terugreis

Vandaag vliegen we mooie herinneringen terug naar Nederland.

Voor u inclusief

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij1) naar Madrid
  Inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  – 2 nachten in een 4-sterrenhotel in Madrid
  – 5 nachten in een junior suite (60 m²) in het exclusieve 4-sterren HOLIDAY WORLD RESORT aan de Costa del Sol met o.a. een aantrekkelijk buitenzwembad, verwarmd binnenzwembad, heerlijke wellnessruimte met sauna
  7× uitgebreid ontbijtbuffet
 • Fascinerende studiereis naar Andalusië met wereldberoemd cultureel erfgoed!
 • Gekwalificeerde, Nederlands sprekende / Engels sprekende studiereisleider
 • 24 uur arts op oproep


Uw extra’s op verzoek

Ontdekkerspakket:

Het pakket bevat de 3 unieke volledige dagexcursies ‘Witte Dorpen & Marbella’, ‘Sevilla’ en ‘Granada & Alhambra’: slechts € 199,– per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer:

€ 199,– per persoon/week (indien beschikbaar).

Uw exclusief 4-sterrenhotel HOLIDAY WORLD RESORT

Inclusief Junior Suite (60 m²) met uitzicht op zee!

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Madrid151618202527293028242017
Amsterdam2381318222423201474

Belangrijke informatie:

In elk van onze reislanden gelden wegens de COVID-19-pandemie momenteel andere regels en hygiënevoorschriften. Deze kunnen bovendien op korte termijn kunnen veranderen. Ook de regels voor toegang tot het land kunnen op elk moment veranderen. Om deze reden hebben we de belangrijkste informatie voor uw RSD-reis samengevat op https://www.rsd-reizen.nl/veiligreizen.
De informatie wordt uiteraard regelmatig geactualiseerd. Controleer ook de website van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voordat u vertrekt (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronaviruscovid-19/reizen-en-vakantie).

Ligging:

Spanje ligt ten zuidwesten van de Pyreneeën op het Iberische schiereiland. De buurstaten zijn Portugal, Gibraltar, het vorstendom Andorra en Frankrijk.

Staatsvorm:

Parlementaire monarchie. Het staatshoofd is sinds 19 juni 2014 koning Felipe VI. De regeringsleider is sinds 02 juni 2018 Pedro Sánchez.

Hoofdstad:

Madrid

Religie:

Rooms-katholiek (meer dan 90 procent)

Taal:

Spaans (Castiliaans) is de officiële landstaal. In de autonome gemeenschappen Baskenland, Galicië, Catalonië en Valencia worden er daarnaast ook nog regionale talen als officiële taal gehanteerd.

Klimaat:

Madrid: bergklimaat; Spaanse hoogvlakte (vanaf 680 meter): droog, koude winter, warme zomer (tot wel 40°C); kuststreek: mediterraan of Atlantisch klimaat

Elektriciteit:

de elektrische stroom wordt in Spanje geleverd met een spanning van 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig.

Lokale tijd:

Spanje ligt volledig in de Midden-Europese tijdzone, waar de Greenwichtijd +1 geldt (GTM+1) en het zomeruur van kracht is.

Telefoneren:

Om te bellen van Spanje naar Nederland kiest u eerst 0031 (+31) en laat u de 0 van het netnummer weg. Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Spanje is de 0034 (+34).

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatburgers:

Voor de inreis naar Spanje hoeven Nederlanders geen visum aan te vragen. Voor een toeristische reis naar Spanje, die niet langer duurt dan 90 dagen, volstaat het voor mensen met de Nederlandse nationaliteit om een geldige identiteitskaart mee te nemen.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Spanje ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen.
Spanje heeft het Europees Akkoord betreffende het stelsel inzake het personenverkeer tussen de Lidstaten van de Raad van Europa van 13-12-1957 ondertekend. Reisdocumenten, uitgezonderd een voorlopige identiteitskaart, mogen hoogstens één jaar verlopen zijn.
Houd rekening met de in Spanje geldende voorschriften voor luchtverkeersveiligheid die bepalen dat u Spanje per vliegtuig enkel mag verlaten op vertoon van een geldige identiteitskaart.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. Deze inreisbepalingen gelden in principe voor alle burgers van de Europese Economische Ruimte (EER). RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen. U kunt zich verheugen: we hebben een afwisselend programma met vele hoogtepunten voor samengesteld, dat u de mogelijkheid biedt de cultuur en de landschappelijke diversiteit van Spanje te leren kennen en zeer veel te weten te komen over het land en hun inwoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerspakket: Het pakket bevat de 3 unieke volledige dagexcursies ‘Witte Dorpen & Marbella’, ‘Sevilla’ en ‘Granada & Alhambra’: slechts € 199,–* per persoon.
Genotpakket: Het pakket bevat 7× uitgebreid diner: slechts € 99,–* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta / banken / creditcards:

Spanje is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie. Daardoor is de euro het officiële betaalmiddel in Spanje. Als u inkoopt, kunt u contant betalen of met de gebruikelijke creditcards en deels ook met pinpas/Maestro-kaart plus pinnummer.
Contant geld opnemen is zowel mogelijk met een creditcard als met pinpas/Maestro-kaart plus pinnummer. Er kunnen echter door de betreffende bank administratiekosten in rekening worden gebracht. Vraag hiervoor s.v.p. na bij uw eigen bank.

Douanevoorschriften:

Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop.
Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Veiligheidstips:

Criminaliteit: Vooral in de toeristische centra moet u voorzichtig zijn voor zakkenrollers en kleine criminelen.
Het wordt geadviseerd om geld, identiteitsbewijzen, rijbewijzen, vliegtuigtickets en andere belangrijke documenten veilig op te bergen (bijvoorbeeld in het kluisje van uw hotel) en slechts zo veel cash geld mee te nemen (en uw bank- of kredietkaart) als u die dag nodig hebt.
Het wordt reizigers geadviseerd om weg te blijven bij grote mensenmassa‘s en extra goed op hun waardevolle spullen te letten op populaire toeristische plaatsen, luchthavens (ook voorbij de douane), stations, metro‘s, bussen enz.

Gezondheid:

Vaccinaties: Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vakantie-en-reizen). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico’s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) krijgt informatie over standaard vaccinaties en over de beschermingsduur ervan. Let er op dat deze bij u actueel zijn en eventueel worden opgefrist.

Medische verzorging:

In Spanje hebben alle personen die in Nederland wettelijk verzekerd zijn recht op behandeling, voor zover dringend nodig, door artsen, tandartsen, ziekenhuizen enzovoort die door de buitenlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling zijn goedgekeurd. Ter bewijs moet de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of een vervangend certificaat worden overlegd (beide documenten zijn verkrijgbaar bij uw ziekteverzekering). Afgezien daarvan is het ten sterkste aangeraden om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten die de risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziekteverzekering gedekt worden (bv. dringende repatriëring naar Nederland in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéziekenhuizen). Meer informatie vindt u op de website www.zorginstituutnederland.nl van de Rijksoverheid onder de rubriek ‘Buitenland en zorg (Wlz)‘. Alternatief kan uw zorgverzekering u ook inlichtingen geven over de geldende regels.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: december 2022