Verloop van uw reis

Dankzij onze ervaringen en vele tips van enthousiaste reisdeelnemers presenteren wij u een van de populairste cultuurhistorische reizen onder Nederlanders met Madrid en de belangrijkste hoogtepunten in het hart van Spanje!

1e dag: Aankomst in Madrid

Welkom in de prachtige Spaanse metropool Madrid. Verheug u op een uniek programma met vele hoogtepunten van Midden-Spanje. De koninklijke stad in het hart van het land is sinds de 16e eeuw de Spaanse hoofdstad en tevens koninklijke residentie. Enkele van de representatieve gebouwen die vandaag de dag nog steeds het
stadsbeeld domineren, zoals de levendige Puerta del Sol, dateren uit deze periode. Hier bevindt zich ook de zogenaamde ‘nul-kilometer steen‘ die het centrale meetpunt van Spanje vormt. Op het vliegveld worden we verwelkomt door onze vriendelijke, Nederlands sprekende reisleider. We reizen per moderne en geklimatiseerde bus naar ons 4-sterrenhotel in de omgeving van Madrid. Hier verblijven wij de eerste 2 nachten van onze vakantie.

2e dag: Madrid

Vandaag gaan we naar de bruisende hoofdstad van Spanje. Tijdens een panoramische stadsrondrit zien we de levendige Puerta del Sol, de Plaza Cibeles en de beroemde Plaza España met het populaire Cervantes-monument, een eerbetoon aan de beroemde auteur van Don Quichot. In de middag kunt u de betoverende kosmopolitische stad op eigen gelegenheid verkennen. Het is zeker de moeite waard om het Palacio Real te bezoeken, dat tot op de dag van vandaag het officiële koninklijk paleis uit de 9e eeuw is, met meer dan 3.000 ruimtes. Ook interessant is een bezoek aan het Prado-museum, dat met meer dan 10.000 schilderijen een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld herbergt.

3e dag: El Escorial (UNESCO werelderfgoed)

Na het ontbijt gaan we naar Escorial. De indrukwekkende kloosterresidentie El Escorial werd gebouwd in de16e eeuw. Het was het politieke centrum van het rijk van Phillip II, die 14 jaar in dit paleis heeft gewoond. Het kloostercomplex is een UNESCO werelderfgoed. Wij nemen u graag mee op een fantastische, optionele rondleiding door de indrukwekkende residentie. De spannende historische achtergrondinformatie zal u inspireren. In de namiddag rijden we naar Salamanca, waar we de volgende 2 nachten in 4-sterrencomfort zullen overnachten.

4e dag: Salamanca (UNESCO werelderfgoed)

Na het ontbijt verkennen we de beroemde universiteitsstad Salamanca. Salamanca heeft een van de oudste universiteiten van Europa. De oude binnenstad met de oude kathedraal uit de 12e eeuw en de nieuwe kathedraal uit de 16e eeuw, zijn ook een UNESCO werelderfgoed. Het prachtige Plaza Mayor van Salamanca, een voormalige arena, met zijn betoverende arcades wordt beschouwd als het mooiste plein van Spanje. Bezoek al deze bezienswaardigheden en bekijk ook het beroemde Casa de las Conchas, het zogenaamde schelpenhuis, tijdens een optionele stadswandeling. Daarna is er tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen of om te ontspannen in een van de vele cafés.

5e dag: Ávila (UNESCO werelderfgoed)

Vandaag rijden we naar de hoogste provinciehoofdstad van Spanje, Ávila. De stad werd in 1985 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Het belangrijkste monument is ongetwijfeld de 2.500 m lange, volledig bewaarde stadsmuur met 88 torens en 9 stadspoorten. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Romeinen. De imposante kathedraal van Salvador maakt ook deel uit van de vestingwerken. Dit is de eerste gotische kathedraal van Spanje. De volgende 2 nachten brengen we door in ons 4-sterrenhotel in de buurt van Ávila.

6e dag: Ontspanning in Ávila

Vandaag hebt u veel tijd voor ontspanning. Geniet van het comfort van uw 4-sterrenhotel of verken de stad Ávila. Het gezellige stadje nodigt uit tot wandelen en winkelen. Hier kunt u de Spaanse levensvreugde beleven in een van de vele traditionele restaurants met lekkere tapas en een cerveza.

7e dag: Toledo (UNESCO werelderfgoed)

Vandaag gaan we naar het middeleeuwse Toledo. Achter de machtige vestingmuren van deze eerbiedwaardige stad verbazen we ons over het rijke historische erfgoed. Deze oude stad is een UNESCO werelderfgoed. De basiliek, een belangrijk werk van de Spaanse gotiek, verheft zich majestueus boven de stad Toledo. Ontdek de oude stad en de joodse wijk tijdens een informatieve, optionele rondleiding en bezoek de kerk van Santo Tomé. Hier hangt het wereldberoemde schilderij van El Greco ‘Begrafenis van de graaf van Orgaz’. Daarna heeft u veel vrije tijd voordat we terugrijden naar Madrid. We overnachten in een 4-sterrenhotel in de omgeving van Madrid.

8e dag: Terugreis

Vandaag moeten we afscheid nemen. Een fantastische week vol belevenissen wordt afgesloten. Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en vele hopen om elkaar later nog eens te zien. De transfer brengt ons naar de luchthaven en we beginnen aan de terugvlucht naar Nederland.


Inclusief spectaculair excursieprogramma met o.a. 3 werelderfgoedplaatsen !

U zult enthousiast zijn over onze geselecteerde 4-sterrenhotels!

Voorbeelden van hotels

Voor u inclusief

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij2) naar Madrid
  Inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  7× royaal ontbijtbuffet
 • Fascinerende cultuurhistorische reis in onze moderne touringcar met airconditioning met de belangrijkste hoogtepunten in het hart van Spanje.
  Geniet van een spectaculair excursieprogramma o.a. met 3× UNESCO werelderfgoed:
  • Puerta del Sol, Madrid
  • Plaza España, Madrid
  • Plaza Cibeles, Madrid
  • Escorial
  • Castilië
  • Salamanca (Werelderfgoed)
  • Ávila (Werelderfgoed)
  • Toledo (Werelderfgoed)
 • Vakkundige, Nederlands sprekende reisleider
 • 24 uur arts op oproep

2) bv. Iberia (grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij), Air Europa (bekende Spaanse luchtvaartmaatschappij, lid van SkyTeam, de op één na grootste luchtvaartalliantie ter wereld)



Uw extra’s op verzoek

Ontdekkerpakket:

Het pakket bevat rondleiding & entree tot de El Escorial kloosterresidentie, Salamanca stadsrondrit inclusief entree tot de universiteit, nieuwe & oude kathedraal, Ávila stadsrondrit inclusief entree tot de gotische kathedraal en de stadsrondrit in Toledo inclusief entree tot de Santo Tomé-kerk:
slechts € 199,– per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer: € 269,– per persoon/reis (indien beschikbaar).

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Madrid151618202527293028242017
Amsterdam2381318222423201474

Ligging:

Spanje ligt ten zuidwesten van de Pyreneeën op het Iberische schiereiland. De buurstaten zijn Portugal, Gibraltar, het vorstendom Andorra en Frankrijk.

Staatsvorm:

Parlementaire monarchie. Het staatshoofd is sinds 19 juni 2014 koning Felipe VI. De regeringsleider is sinds 2 juni 2018 Pedro Sánchez.

Hoofdstad:

Madrid

Religie:

Rooms-katholiek (meer dan 90 procent)

Taal:

Spaans (Castiliaans) is de officiële landstaal. In de autonome gemeenschappen Baskenland, Galicië, Catalonië en Valencia worden er daarnaast ook nog regionale talen als officiële taal gehanteerd.

Klimaat:

Madrid: bergklimaat; Spaanse hoogvlakte (vanaf 680 meter): droog, koude winter, warme zomer (tot wel 40°C); kuststreek: mediterraan of Atlantisch klimaat

Plaatselijke tijd:

Spanje ligt volledig in de Midden-Europese tijdzone, waar de Greenwichtijd +1 geldt (GTM+1) en het zomeruur van kracht is.

Elektriciteit:

de elektrische stroom wordt in Spanje geleverd met een spanning van 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig.

Telefoneren:

Om te bellen van Spanje naar Nederland kiest u eerst 0031 (+31) en laat u de 0 van het netnummer weg. Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Spanje is de 0034 (+34).

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor de inreis naar Spanje hoeven Nederlanders geen visum aan te vragen. Voor een toeristische reis naar Spanje, die niet langer duurt dan 90 dagen, volstaat het voor mensen met de Nederlandse nationaliteit om een geldige identiteitskaart mee te nemen. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Spanje ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. Spanje heeft het Europees Akkoord betreffende het stelsel inzake het personenverkeer tussen de Lidstaten van de Raad van Europa van 13-12-1957 ondertekend. Reisdocumenten, uitgezonderd een voorlopige identiteitskaart, mogen hoogstens één jaar verlopen zijn. Houd rekening met de in Spanje geldende voorschriften voor luchtverkeersveiligheid die bepalen dat u Spanje per vliegtuig enkel mag verlaten op vertoon van een geldige identiteitskaart. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. Deze inreisbepalingen gelden in principe voor alle burgers van de Europese Economische Ruimte (EER). RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen. U kunt zich verheugen: we hebben een afwisselend programma met vele hoogtepunten voor u samengesteld, dat u de mogelijkheid biedt de cultuur en de landschappelijke diversiteit van Spanje te leren kennen en zeer veel te weten te komen over het land en zijn mensen. Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genieterspakket: Het pakket bevat het comfortabele halfpension met 7× een royaal diner met Spaanse en internationale specialiteiten: slechts € 159,– per persoon.
Ontdekkerpakket: Het pakket bevat rondleiding & entree tot de El Escorial kloosterresidentie, Salamanca stadsrondrit inclusief entree tot de universiteit, nieuwe & oude kathedraal, Ávila stadsrondrit inclusief entree tot de gotische kathedraal en de stadsrondrit in Toledo inclusief entree tot de Santo Tomé-kerk: slechts € 199,– per persoon.

Valuta/banken/creditcards:

Spanje is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie. Daardoor is de euro het officiële betaalmiddel in Spanje. Als u inkoopt, kunt u contant betalen of met de gebruikelijke creditcards en deels ook met pinpas/Maestro-kaart plus pinnummer. Contant geld opnemen is zowel mogelijk met een creditcard als met pinpas/Maestro-kaart plus pinnummer. Er kunnen echter door de betreffende bank administratiekosten in rekening worden gebracht. Vraag hiervoor s.v.p. na bij uw eigen bank.

Douanevoorschriften:

Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Veiligheidstips:

Criminaliteit: Vooral in de toeristische centra moet u voorzichtig zijn voor zakkenrollers en kleine criminelen. Het wordt geadviseerd om geld, identiteitsbewijzen, rijbewijzen, vliegtuigtickets en andere belangrijke documenten veilig op te bergen (bijvoorbeeld in het kluisje van uw hotel) en slechts zo veel cash geld mee te nemen (en uw bank- of kredietkaart) als u die dag nodig hebt. Het wordt reizigers geadviseerd om weg te blijven bij grote mensenmassa‘s en extra goed op hun waardevolle spullen te letten op populaire toeristische plaatsen, luchthavens (ook voorbij de douane), stations, metro‘s, bussen enz.

Gezondheid:

Vaccinaties: Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) krijgt u informatie over standaard vaccinaties en over de beschermingsduur ervan. Let er op dat deze bij u actueel zijn en eventueel worden opgefrist.

Medische verzorging:

In Spanje hebben alle personen die in Nederland wettelijk verzekerd zijn recht op behandeling, voor zover dringend nodig, door artsen, tandartsen, ziekenhuizen enzovoort die door de buitenlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling zijn goedgekeurd. Ter bewijs moet de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of een vervangend certificaat worden overlegd (beide documenten zijn verkrijgbaar bij uw ziekteverzekering). Afgezien daarvan is het ten sterkste aangeraden om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten die de risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziekteverzekering gedekt worden (bv. dringende repatriëring naar Nederland in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéziekenhuizen). Meer informatie vindt u op de website www.zorginstituutnederland.nl van de Rijksoverheid onder de rubriek ‘Buitenland en zorg (Wlz)‘. Alternatief kan uw zorgverzekering u ook inlichtingen geven over de geldende regels.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

‘Goed georganiseerde reis met een prima prijsprestatieverhouding.’

Johanna K. uit H., reizigster, 04-04-20181)

1) RSD Reise Service Deutschland GmbH is een touroperator, die diensten aan klanten uit talrijke Europese landen levert. De hier weergegeven meningen zijn afkomstig van deelnemers aan reizen die in 2018 / 2019 door RSD werden georganiseerd.

Vergroting: