Uw reisverloop

Maak u op voor een interessante cultuurhistorische reis door Kroatië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina. Naast adembenemende kustlandschappen langs de Adriatische Zee mag u talrijke culturele bezienswaardigheden verwachten, waaronder 4 UNESCO werelderfgoedplaatsen, zoals Split of Dubrovnik.

1e dag: Heenreis naar Dubrovnik

Vlucht naar Dubrovnik in Kroatië. Onze vriendelijke, bekwame Nederlands sprekende reisleider ontvangt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne touringcar. We rijden naar ons 4-sterrenhotel in Dubrovnik. Hier worden we verwelkomd met een verfrissend welkomstdrankje.

2e dag: Dubrovnik (UNESCO werelderfgoed), Adriatische Zee, Ston & Neum

Vandaag verkennen we de havenstad Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. De pittoreske historische oude binnenstad ligt op een schiereiland. We slenteren door de nauwe steegjes en bewonderen paleizen, kerken en magnifieke huizen, omringd met een machtige vestingmuur (UNESCO werelderfgoed). We rijden langs de Adriatische Zee richting het noorden. In de stad Ston bezichtigen we een bijzonder bouwwerk: de 5,5 km lange vestingmuur die in de 14e eeuw gebouwd werd ter bescherming van een ooit erg waardevol zoutwinningsgebied. Niet ver daarvandaan ligt de havenstad Neum, een pittoresk kuststadje. Vervolgens rijden we naar ons 4-sterrenhotel aan de Dalmatische Adriatische kust, waar we de volgende 3 nachten slapen.

3e dag: Split en Trogir (2x UNESCO werelderfgoed) & Omis

Vandaag staan er niet één, maar twee UNESCO werelderfgoedplaatsen op het programma. Na een prachtige panoramarit komen we aan in Split. Machtige paleizen, zuilen en pleinen houden de herinnering aan de Romeinse heerschappij er levendig. Vooral het Paleis van Diocletianus (entree inbegrepen), een van de best bewaarde overblijfselen ter wereld van de Romeinse bouwkunst, is indrukwekkend. Het staat dan ook met recht en rede op de UNESCO werelderfgoed. Slechts enkele kilometers verder ligt de oude binnenstad van Trogir. Die is gescheiden van het vasteland door een kanaal en ligt du op een klein eilandje. De oude binnenstad is een UNESCO werelderfgoed. Op de weg terug houden we halt in de kleine Dalmatische stad Omis.

4e dag: Dalmatische Adriatische kust & ‘Kroatische avond’

Vandaag is er veel ruimte voor ontspanning. Geniet van de luxe die uw droomhotel u biedt, neem een duikje in het zwembad of maak een wandeling langs het strand. Natuurlijk kunt u ook op eigen houtje de natuur- en cultuurschatten in uw omgeving gaan ontdekken. Zeker een bezoek aan de stad Sibenik met de St. Jacobuskathedraal is de moeite waard, tevens UNESCO werelderfgoed. Of breng een bezoek aan de indrukwekkende waterval in het nationale park Krka. Om de dag in schoonheid af te sluiten, beleven we samen een gezellige ‘Kroatische avond’ met lokale folklore.

5e dag: Rode en Blauwe Zee & Medugorje

Bij het krieken van de dag laten we ons in vervoering brengen door een fascinerende natuurlijk schouwspel bij Imotski. De Rode en Blauwe Zee liggen verscholen in een prachtig berglandschap. Onze weg voert ons verder het binnenland van Bosnië-Herzegovina in naar het beroemde katholieke bedevaartsoord Medugorje. Eenmaal daar aangekomen bezichtigen we deze bekende heilige plaats, waar Maria verschenen is aan zes jongeren. Wij overnachten in een 4-sterrenhotel in de buurt van Medugorje.

6e dag: Trebinje, panoramatocht veerboot & Budva

Vandaag rijden we naar de stad Trebinje. We bewonderen er de Arslanagic-brug, het historische stadscentrum ‘Kastel’ en de Osman-Pasha-moskee. Vervolgens bezoeken we een traditionele tapijtknoperij, waar we dit eeuwenoude ambacht van dichtbij kunnen bewonderen. ‘s Namiddags nemen we de veerboot in Montenegro voor een 10 minuten durende panoramatocht van Kamenari naar Lepetane en rijden we verder naar het eiland Sveti Stefan en naar Budva. Deze meer dan 2500 jaar oude stad is een van de oudste steden langs de Adriatische Zee. We slenteren er door de talrijke nauwe straatjes en genieten er van de zuiderse sfeer. We overnachten in de buurt van Budva.

7e dag: Kotor (UNESCO werelderfgoed)

Onze volgende bestemming is een van de mooiste baaien van de Europese Middellandse Zeekust – de Baai van Kotor. De gelijknamige havenstad ligt er omringd door steile rotswanden van de berg van Heilige Ivan en het turkoois glinsterende water van de baai. We maken er een schitterende wandeling door de schilderachtige omgeving van dit UNESCO werelderfgoed. De ambachtelijke traditie voert ons vervolgens naar een juwelen- en een lederatelier. Hier leren we veel over de vervaardiging ervan en mogen we een persoonlijk vakantiesouvenir uitkiezen. We overnachten in ons 4-sterrenhotel in de buurt van Dubrovnik.

8e dag: Terugreis

Vandaag moeten we afscheid nemen. Er komt een einde aan een onvergetelijke week vol nieuwe ervaringen. Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.


Inclusief spectaculair excursieprogramma + entrees met o.a. 4 werelderfgoedplaatsen !

U zult enthousiast zijn over onze geselecteerde 4-sterrenhotels !

Voorbeelden van hotels

Voor u inclusief

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Dubrovnik, inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  7x royaal ontbijtbuffet
 • Rondreis in onze moderne touringcar met vakkundige, Nederlands sprekende reisleider
 • Fascinerende cultuurhistorische reis naar Kroatië, Montenegro & de 4 beroemdste UNESCO werelderfgoedplaatsen aan de Adriatische Zee!
  Geniet van een spectaculair excursieprogramma + entrees (volgens programma) o.a. met:
  • Dubrovnik (Werelderfgoed)
  • Split (Werelderfgoed)
  • Trogir (Werelderfgoed)
  • Kotor (Werelderfgoed)
  • Neum
  • Adriatische Zee
  • Ston
  • Omis
  • Trebinje
  • Imotski
  • Medjugorje
  • Kroatische avond
  • Panoramatocht op een veerboot
  • Budva
 • 24 uur arts op oproep

3) bv. Aegean Airlines (beste Europese lijnvluchtmaatschappij 2014 – 2017 volgens Sky Trax World Airline Award) of Croatia Airlines (lid van Star Alliance – de grootste luchtvaartalliantie ter wereld)


Uw extra’s op verzoek

Genieterspakket:

Het pakket omvat een comfortabel halfpension met dagelijks uitgebreid buffet met internationale specialiteiten: slechts € 139,– per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer:

€ 249,– per persoon/reis (indien beschikbaar).

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
Zagreb111113172125272725221512
Amsterdam2371218222423191473

Staatsvorm:

Kroatië: Parlementaire democratie
Montenegro: Republiek
Bosnië-Herzegovina: Democratische staat met twee bijna autonome entiteiten: Federatie van Bosnië en Herzegovina en Servische Republiek)

Hoofdstad:

Kroatië: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnië-Herzegovina: Sarajevo

Religie:

Kroatië: 86% katholiek, 4% Servisch-orthodox, 1% moslim, 0,3% evangelisch, 0,01% joods
Montenegro: 72% Servisch-orthodox, 3,5% katholiek, 16% moslim
Bosnië-Herzegovina: 50,7% moslim, 30,7% Servisch-orthodox, 15,2% katholiek

Taal:

Kroatië: Kroatisch; in streken met grote etnische minderheden worden ook Servisch, Italiaans en Hongaars als landstaal gehanteerd.
Montenegro: Montenegrijns (hoofdzakelijk Latijns schrift, cyrillisch schrift echter nog altijd wijd verspreid). Het Albanees wordt vooral als officiële taal in de scholen gebruikt in de streken waar deze bevolkingsgroep woont. Leerlingen kunnen er kiezen tussen Albanees en Montenegrijns.
Bosnië-Herzegovina: Bosnisch, Kroatisch met Latijns alfabet en Servisch met cyrillisch alfabet.

Klimaat:

Aan de Adriatische zee heerst een mediterraan klimaat, in het binnenland een gematigd continentaal klimaat.

Lokale tijd:

De Midden-Europese Tijd (MET) met zomer- en wintertijd is er van toepassing. Daarom is er op geen enkel moment tijdens het jaar een tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit:

230 V, 50 Hz. Geen adapter nodig.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Kroatië is 00385, naar Montenegro 00382 en naar Bosnië-Herzegovina 00387. Om naar Nederland te telefoneren, moet u de landcode 0031 gebruiken.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Kroatië: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort die gedurende de volledig reisduur geldig is. Er is geen visum verplicht. http://www.mvep.hr/en/consularinformation/travelinformation/general-information/
Montenegro: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort die gedurende de volledig reisduur geldig is. Er is geen visum verplicht. https://www.visit-montenegro.com/tourism/visas-andmontenegro-embassy/visas-for-foreign-citizens/
Bosnië-Herzegovina: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort. Voorlopige reisdocumenten worden niet aanvaard.
NB: Luchtvaartmaatschappijen stellen dikwijls een minimale geldigheidsduur van 3 maanden als voorwaarde om naar Bosnië-Herzegovina te mogen reizen. Voor Nederlandse staatsburgers is er geen visum verplicht. Indien u probeert om in te reizen met ongeldige of niet aanvaarde documenten, riskeert u een zware geldboete.
http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx
Juridisch bindende informatie en/of andere informatie die hier niet genoemd is met betrekking tot de toelatingseisen voor het land kunt u alleen rechtstreeks krijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD street ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst met een welkomstdrankje te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen.
U kunt zich verheugen: We hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke bezienswaardigheden, zodat u de cultuur en de verschillende landschappen van Kroatië, Bosnië- Herzegovina en Montenegro kunt ontdekken en alles kunt leren over de landen en hun inwoners.
Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerspakket: Het pakket bevat excursies naar Šibenik, de watervallen van Krk en naar Mostar: slechts € 109,– per persoon.
Genieterspakket: Het pakket omvat een comfortabel halfpension met dagelijks uitgebreid buffet met internationale specialiteiten: slechts € 139,– per persoon.

Valuta/banken/creditcards:

Kroatië: De munteenheid is de Kroatische kuna (HRK). 1 kuna = 100 lipa.
Koers (november 2018): 1 EUR = 7,42 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie. De munteenheid is er dus de euro.
Bosnië-Herzegovina: De munteenheid is de Bosnische inwisselbare mark (BAM). 1 mark = 100 feninga.
Koers (november 2018): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR.
Kroatië: In de meeste hotels, restaurants, tankstations en in winkels worden kredietkaarten aanvaard. Aan de meeste bankautomaten kunt u met uw bankkaart of uw kredietkaart ook cash geld afhalen. Op heel wat plaatsen wordt er in euro gerekend, maar moet u in kuna betalen. Cash geld kunt u inwisselen in de banken (za & zo gesloten) en in de talrijke wisselkantoren.
Montenegro: Gangbare kredietkaarten worden in het hele land aanvaard. Bankautomaten vindt men overal. V-Pay en Maestro bankkaarten worden niet overal aanvaard. Die kunt u enkel gebruiken om cash geld aan een paar bankautomaten af te halen, maar niet om overal te betalen.
Bosnië-Herzegovina: Met een kredietkaart en een pincode kunt u cash geld afhalen aan een automaat. Kredietkaarten worden er steeds vaker aanvaard in hotels, restaurants en winkels, maar het is toch aanbevolen om met cash geld te betalen. Om vlot te kunnen betalen, is het raadzaam om kleine biljetten bij u te hebben. De officiële instanties (bv. post) aanvaarden enkel betalingen in BAM.

Douanevoorschriften:

Kroatië: Voor goederen voor persoonlijk gebruik bestaan er maximumlimieten. Onder deze limieten hoeft u niets aan te geven, noch douaneheffingen te betalen. De precieze hoeveelheden kunt u opvragen bij de Kroatische douane (https://carina.gov.hr/). De waarde van ingevoerde goederen mag per persoon niet hoger zijn dan 430 EUR, indien u met het vliegtuig reist. Cash geld en cheques vanaf een bedrag van 10.000 EUR (of tegenwaarde) moeten schriftelijk aangegeven worden. Bij de in- en doorvoer van voorwerpen waarmee iemand kan worden aangevallen, zoals bv. pepperspray of een mes, moeten deze voorwerpen bij de grensovergang worden getoond.
Op overtredingen hierop staan zware geldstraffen.
Montenegro: De in- en uitvoer van deviezen tot een bedrag ter waarde van 10.000 EUR is toegestaan. Goederen voor persoonlijk gebruik mogen tijdelijk tolvrij ingevoerd worden, maar moeten opnieuw uitgevoerd worden. Voor bepaalde voorwerpen (camera‘s, laptops e.d.) is er een beperking op het aantal voorwerpen. De volgende voorwerpen mogen slechts beperkt tolvrij worden ingevoerd: Alcoholische dranken (2L wijn of 1L sterkedrank van
meer dan 22%), tabaksartikelen (200 sigaretten of 50 sigaren of 250 g rooktabak), parfum of eau de toilette (50 gram).
Bosnië-Herzegovina: Deviezen kunnen gedeclareerd worden, maar dit is niet uitdrukkelijk voorgeschreven. Personen die in het bezit zijn van een wapen wordt de grensovergang geweigerd. Voor de invoer van sigaretten en alcohol gelden dezelfde voorwaarden als in de landen van de EU.
Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming.
Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Veiligheidsadviezen per land:

Trendmatig is er in de steden minder kleine criminaliteit dan in veel andere Europese metropolen. Toch is ook hier voorzichtigheid geboden. Europese rijbewijzen en reisdocumenten, maar ook reisdocumenten met Europese verblijfstitels zijn erg gegeerd onder dieven.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Kroatië: Geen bijzondere opmerkingen.
Montenegro: Sinds 01/01/2006 zijn seksuele handelingen met minderjarigen strafbaar. Op de aankoop, verkoop en het bezit van drugs staan strenge straffen. Dit geldt ook voor kleinere hoeveelheden, bedoeld voor eigen gebruik.
Bosnië-Herzegovina: Bepaalde gebouwen en instellingen mogen niet worden gefotografeerd. Welke dat zijn, staat duidelijk aangegeven (o.a. Amerikaanse ambassade in Sarajevo). Indien u dit verbod negeert, riskeert u een geldboete.

Gezondheid:

Er wordt een inenting tegen tetanus, difterie en hepatitis A aanbevolen. In delen van de landen kunt u via tekenbeten besmet worden met Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME), de ziekte van Lyme of tekenkoorts. Daarom dient u zich voorafgaand aan uw reis te informeren over mogelijke inentingen en hoe u eventuele ziekten kunt vermijden of snel kunt herkennen. Door hygiënisch te eten en te drinken en u tegen muggen te beschermen, kunt u diarree en andere infectieziekten voorkomen. Wij staan niet garant voor de juistheid en de volledigheid van de medische informatie en wij kunnen evenmin aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ontstane schade. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid.

Medische verzorging:

Kroatië: Een acute medische behandeling is mogelijk op vertoon van u uw Europese ziekteverzekeringskaart van een Nederlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. In sommige gevallen ontstaan er extra kosten. Soms is een onmiddellijke betaling van de behandelingskosten vereist. In dergelijke gevallen wordt het aanbevolen om een gedetailleerde factuur te laten opmaken. Kosten voor de repatriëring worden niet gedragen door de wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. Daarom is het raadzaam om een private reisverzekering af te sluiten. Naast gevestigde artsen zijn er heel wat gezondheidscentra te vinden (‘Dom Zdravlja‘). De meeste poliklinieken zijn echter private ondernemingen.
Montenegro: Medische zorgen naar Nederlandse normen zijn niet overal gegarandeerd. Ook de ziekenhuizen zijn niet altijd goed uitgerust en zijn soms niet in staat om patiënten met een bepaald ziektebeeld op gepaste wijze medische zor gen toe te dienen. De hygiëne is over het algemeen onvoldoende.
Bosnië-Herzegovina: De medische voorzieningen in het land schieten vaak op heel wat vlakken tekort. Vooral buiten de grote steden vindt men maar weinig Engels sprekende artsen. Het is daarom aanbevolen om een zorgverzekering voor het buitenland inclusief repatriëring naar Nederland af te sluiten. U moet absoluut een individuele reisapotheek meenemen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2018

‘Gewoon fantastisch! Absoluut aan te bevelen. Bedankt dat we deze ervaring mochten meemaken!’

Silvia S. uit B., reizigster, 27-04-20172)


‘Ongelooflijk indrukwekkende en tot in de puntjes georganiseerde reis.’

Reinhard G. uit O., reiziger, 28-03-20172)


‘Ik kan niet anders dan deze reis aanbevelen!!!’

Waltraut A. uit H., reizigster, 10-04-20172)


2) RSD Reise Service Deutschland GmbH is een touroperator, die diensten aan klanten uit talrijke Europese landen levert. De hier weergegeven meningen zijn afkomstig van deelnemers aan reizen die in 2017 door RSD werden georganiseerd.


Vergroting: