Uw reisverloop

Maak u op voor een interessante cultuurhistorische reis door Kroatië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina. Naast adembenemende kustlandschappen langs de Adriatische Zee mag u talrijke culturele bezienswaardigheden verwachten, waaronder 4 UNESCO werelderfgoedplaatsen, zoals Split of Dubrovnik.

1e dag: Aankomst in Dubrovnik

Vlucht naar Dubrovnik in Kroatië. Onze vriendelijke en competente Nederlandssprekende reisleider verwelkomt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne reisbus. We rijden naar ons 4-sterrenhotel in de buurt van Dubrovnik.(ca. 20 km)

2e dag: Dubrovnik (UNESCO werelderfgoed), Adriatische Zee, Ston & Neum

Vandaag verkennen we de havenstad Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. De schilderachtige historische oude stad is gelegen op een schiereiland. We wandelen door de smalle steegjes en verwonderen ons over paleizen, kerken en prachtige huizen omgeven door een machtige vestingmuur. Die oude binnenstad is een UNESCO werelderfgoed. We rijden langs de Adriatische Zee in noordelijke richting en genieten van een van de mooiste kusten ter wereld. In de stad Ston wacht ons een speciaal bouwwerk: de 5,5 km lange vestingmuur die in de 14e eeuw werd gebouwd om de ooit kostbare zoutwinningsinstallaties te beschermen. Na de Grote Muur van China wordt de muur beschouwd als de tweede langste in de wereld. Daarna rijden we naar Neum, een schilderachtig kustplaatsje. Vervolgens rijden we naar ons 4-sterrenhotel aan de Dalmatische kust waar we de volgende 2 nachten verblijven. (ca. 165 km)

3e dag: Split, Trogir (2x UNESCO werelderfgoed) & Omis

Vandaag kunnen we genieten van twee UNESCO werelderfgoedplaatsen. Na een prachtige panoramische rit bereiken we Split. Een rondleiding door de historische stad is als een reis terug in de tijd van de oudheid. We bezoeken het paleis van de Diocletianus (inkom inbegrepen), een van de best bewaarde werken van de Romeinse architectuur in de wereld. Terecht een UNESCO werelderfgoed. Slechts enkele kilometers verder ligt de oude binnenstad van Trogir, ook een UNESCO werelderfgoed. Op de terugweg stoppen we in het kleine, Split Dalmatische stadje Omis. De voormalige piratennederzetting nodigt uit voor een ontspannen bezoek. (ca. 200 km)

4e dag: Počitelj & Medjugorje

In de ochtend gaan we verder naar Počitelj, een van de interessantste dorpen van de Balkan. Vanwege de geschiedenis, de historische gebouwen en de prachtige ligging tussen het Dinar-gebergte en de rivier de Neretva, is Počitelj uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Onze reis gaat verder door het binnenland van Bosnië-Herzegovina naar Medjugorje, een van de bekendste christelijke pelgrimsoorden ter wereld, met 2,5 miljoen pelgrims per jaar. Daar bezoeken we deze beroemde heilige plaats, waar 6 jongeren de Moeder van God zagen. De middag is vrij te besteden. Het is de moeite waard om bijv. de beroemde oude brug van Mostar te bezoeken (UNESCO-werelderfgoed). We overnachten in een 4-sterrenhotel in de omgeving van Medjugorje. (ca. 250 km)

5e dag: Trebinje & Herceg Novi

Na het ontbijt rijden we naar het stadje Trebinje. Bijzonder bezienswaardig zijn de historische binnenstad ‘Kastel’, de Osman Pasha-moskee, de kerk van de Transfiguratie van Christus en de Arslanagic-brug, het beroemde herkenningspunt van de stad. We bezoeken ook een traditioneel tapijtweefatelier en bewonderen dit eeuwenoude handwerk. In de middag ontdekken we een van de populairste vakantieoorden van Montenegro: Herceg Novi. We wandelen door de oude stad versierd met acacia‘s en genieten van de aanblik van idyllische baaien en de Trebinje prachtige natuur. De overnachting zal zijn in een 4-sterrenhotel in de buurt van Herceg Novi. (ca. 160 km)

6e dag: Panoramische veertocht, Porto Montenegro & Budva

Eerst rijden we langs de beroemde Golf van Kotor. We gaan van Kamenari naar Lepetane op een mooie 10 minuten durende panoramische veerboottocht. De ambachtelijke traditie leidt ons vervolgens naar een sieradenatelier en een leeratelier. Hier leren we interessante feiten over de productie. Nu ligt de mondaine jachthaven Porto Montenegro in Tivat op ons te wachten. We verwonderen ons over de enorme superjachten van de ‘rich and famous‘ uit de hele wereld. In de middag is Budva het volgende hoogtepunt van ons programma. De oude binnenstad is meer dan 2.500 jaar oud en is een van de oudste steden aan de Adriatische kust. We overnachten in de omgeving van Budva. (ca. 50 km)

7e dag: Sveti Stefan & Kotor (UNESCO werelderfgoed)

Onze dag begint met het herkenningspunt van Montenegro, het beroemde eiland Sveti Stefan. Onze volgende bestemming is een van de mooiste baaien aan de Europese mediterrane kust, de baai van Kotor, ook wel bekend als de zuidelijkste fjord van Europa. Omgeven door de ruige kliffen van de heilige Iwan-bergen en het turquoise water van de baai ligt de gelijknamige havenstad. Tijdens een wandeling genieten we van de pittoreske omgeving van dit UNESCO werelderfgoed. We rijden naar Dubrovnik, waar we de nacht doorbrengen met sterrencomfort. (ca. 130 km)

8e dag: Terugreis

Vandaag moeten wij afscheid nemen. Een fantastische week vol belevenissen wordt afgesloten. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Nederland. (ca. 20 km)


Inclusief excursieprogramma + entrees met o.a. 4 werelderfgoedplaatsen !

U zult enthousiast zijn over onze geselecteerde 4-sterrenhotels !

Voorbeelden van hotels

Voor u inclusief

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Dubrovnik,
  inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  7x royaal ontbijtbuffet
 • Rondreis in onze moderne touringcar met vakkundige, Nederlands sprekende reisleider
 • Fascinerende cultuurhistorische reis naar Kroatië, Montenegro & de 4 beroemdste UNESCO werelderfgoedplaatsen aan de Adriatische Zee!
  Geniet van een spectaculair excursieprogramma + entrees (volgens programma) o.a. met:
  • Dubrovnik (Werelderfgoed)
  • Split (Werelderfgoed)
  • Trogir (Werelderfgoed)
  • Kotor (Werelderfgoed)
  • Adriatische kust
  • Ston
  • Neum
  • Omis
  • Počitelj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Panoramatocht op een veerboot
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • 24 uur arts op oproep


3) bv. Freebird Airlines (bekende charterluchtvaartmaatschappij) of Croatia Airlines (lid van Star Alliance – de grootste luchtvaartalliantie ter wereld)


Uw extra’s op verzoek

Genieterspakket:

Het pakket omvat een comfortabel halfpension met dagelijks uitgebreid buffet met internationale specialiteiten:
slechts € 139,– per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer:

€ 249,– per persoon/reis (indien beschikbaar).

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
Zagreb111113172125272725221512
Amsterdam2371218222423191473

Staatsvorm:

Kroatië: Parlementaire democratie
Montenegro: Republiek
Bosnië-Herzegovina: Democratische staat met twee bijna autonome entiteiten: Federatie van Bosnië en Herzegovina en Servische Republiek).

Hoofdstad:

Kroatië: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnië-Herzegovina: Sarajevo

Religie:

Kroatië: 86% katholiek, 4% Servisch-orthodox, 1% moslim, 0,3% evangelisch, 0,01% joods.
Montenegro: 72% Servisch-orthodox, 3,5% katholiek, 16% moslim.
Bosnië-Herzegovina: 50,7% moslim, 30,7% Servisch-orthodox, 15,2% katholiek.

Taal:

Kroatië: Kroatisch; in streken met grote etnische minderheden worden ook Servisch, Italiaans en Hongaars als landstaal gehanteerd.
Montenegro: Montenegrijns (hoofdzakelijk Latijns schrift, cyrillisch schrift echter nog altijd wijd verspreid). Het Albanees wordt vooral als officiële taal in de scholen gebruikt in de streken waar deze bevolkingsgroep woont. Leerlingen kunnen er kiezen tussen Albanees en Montenegrijns.
Bosnië-Herzegovina: Bosnisch, Kroatisch met Latijns alfabet en Servisch met cyrillisch alfabet.

Klimaat:

Aan de Adriatische zee heerst een mediterraan klimaat, in het binnenland een gematigd continentaal klimaat.

Plaatselijke tijd:

De Midden-Europese Tijd (MET) met zomer- en wintertijd is er van toepassing. Daarom is er op geen enkel moment tijdens het jaar een tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit:

230 V, 50 Hz. Geen adapter nodig.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Kroatië is 00385, naar Montenegro 00382 en naar Bosnië-Herzegovina 00387. Om naar Nederland te telefoneren, moet u de landcode 0031 gebruiken.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Kroatië: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort die gedurende de volledig reisduur geldig is. Er is geen visum verplicht. http://www.mvep.hr
Montenegro: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort die gedurende de volledig reisduur geldig is. Er is geen visum verplicht. https://www.visit-montenegro.com/montenegro-visa-regimes/
Bosnië-Herzegovina: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort. Voorlopige reisdocumenten worden niet aanvaard.
NB: Luchtvaartmaatschappijen stellen dikwijls een minimale geldigheidsduur van 3 maanden als voorwaarde om naar Bosnië-Herzegovina te mogen reizen. Voor Nederlandse staatsburgers is er geen visum verplicht. Indien u probeert om in te reizen met ongeldige of niet aanvaarde documenten, riskeert u een zware geldboete.
http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx
Juridisch bindende informatie en/of andere informatie die hier niet genoemd is met betrekking tot de toelatingseisen voor het land kunt u alleen rechtstreeks krijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD street ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen.
U kunt zich verheugen: We hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke bezienswaardigheden, zodat u de cultuur en de verschillende landschappen van Kroatië, Bosnië- Herzegovina en Montenegro kunt ontdekken en alles kunt leren over de landen en hun inwoners.
Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerpakket: Het pakket omvat een excursie naar Mostar, een boottocht naar het eiland ‘Gospa od Škrpjela’ en de excursie ‘Dubrovnik bij nacht’: slechts € 85,– per persoon.
Genieterspakket: Het pakket omvat een comfortabel halfpension met dagelijks uitgebreid buffet met internationale specialiteiten: slechts € 139,– per persoon.

Valuta/banken/creditcards:

Kroatië: De munteenheid is de Kroatische kuna (HRK). 1 kuna = 100 lipa. Koers (april 2019): 1 EUR = 7,42 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie. De munteenheid is er dus de euro.
Bosnië-Herzegovina: De munteenheid is de Bosnische inwisselbare mark (BAM). 1 mark = 100 feninga. Koers (april 2019): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR.
Kroatië: In de meeste hotels, restaurants, tankstations en in winkels worden kredietkaarten aanvaard. Aan de meeste bankautomaten kunt u met uw bankkaart of uw kredietkaart ook cash geld afhalen. Op heel wat plaatsen wordt er in euro gerekend, maar moet u in kuna betalen. Cash geld kunt u inwisselen in de banken (za & zo gesloten) en in de talrijke wisselkantoren.
Montenegro: Gangbare kredietkaarten worden in het hele land aanvaard. Bankautomaten vindt men overal. V-Pay en Maestro bankkaarten worden niet overal aanvaard. Die kunt u enkel gebruiken om cash geld aan een paar bankautomaten af te halen, maar niet om overal te betalen.
Bosnië-Herzegovina: Met een kredietkaart en een pincode kunt u cash geld afhalen aan een automaat. Kredietkaarten worden er steeds vaker aanvaard in hotels, restaurants en winkels, maar het is toch aanbevolen om met cash geld te betalen. Om vlot te kunnen betalen, is het raadzaam om kleine biljetten bij u te hebben. De officiële instanties (bv. post) aanvaarden enkel betalingen in BAM.

Douanevoorschriften:

Kroatië: Voor goederen voor persoonlijk gebruik bestaan er maximumlimieten. Onder deze limieten hoeft u niets aan te geven, noch douaneheffingen te betalen. De precieze hoeveelheden kunt u opvragen bij de Kroatische douane (https://carina.gov.hr/). De waarde van ingevoerde goederen mag per persoon niet hoger zijn dan 430 EUR, indien u met het vliegtuig reist. Cash geld en cheques vanaf een bedrag van 10.000 EUR (of tegenwaarde) moeten schriftelijk aangegeven worden. Bij de in- en doorvoer van voorwerpen waarmee iemand kan worden aangevallen, zoals bv. pepperspray of een mes, moeten deze voorwerpen bij de grensovergang worden getoond. Op overtredingen hierop staan zware geldstraffen.
Montenegro: De in- en uitvoer van deviezen tot een bedrag ter waarde van 10.000 EUR is toegestaan. Goederen voor persoonlijk gebruik mogen tijdelijk tolvrij ingevoerd worden, maar moeten opnieuw uitgevoerd worden. Voor bepaalde voorwerpen (camera‘s, laptops e.d.) is er een beperking op het aantal voorwerpen. De volgende voorwerpen mogen slechts beperkt tolvrij worden ingevoerd: Alcoholische dranken (2L wijn of 1L sterkedrank van meer dan 22%), tabaksartikelen (200 sigaretten of 50 sigaren of 250 g rooktabak), parfum of eau de toilette (50 gram).
Bosnië-Herzegovina: Deviezen kunnen gedeclareerd worden, maar dit is niet uitdrukkelijk voorgeschreven. Personen die in het bezit zijn van een wapen wordt de grensovergang geweigerd. Voor de invoer van sigaretten en alcohol gelden dezelfde voorwaarden als in de landen van de EU.
Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming.
Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Veiligheidsadviezen per land:

Trendmatig is er in de steden minder kleine criminaliteit dan in veel andere Europese metropolen. Toch is ook hier voorzichtigheid geboden. Europese rijbewijzen en reisdocumenten, maar ook reisdocumenten met Europese verblijfstitels zijn erg gegeerd onder dieven.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Kroatië: Geen bijzondere opmerkingen.
Montenegro: Sinds 01/01/2006 zijn seksuele handelingen met minderjarigen strafbaar. Op de aankoop, verkoop en het bezit van drugs staan strenge straffen. Dit geldt ook voor kleinere hoeveelheden, bedoeld voor eigen gebruik.
Bosnië-Herzegovina: Bepaalde gebouwen en instellingen mogen niet worden gefotografeerd. Welke dat zijn, staat duidelijk aangegeven (o.a. Amerikaanse ambassade in Sarajevo). Indien u dit verbod negeert, riskeert u een geldboete.

Gezondheid:

Er wordt een inenting tegen tetanus, difterie en hepatitis A aanbevolen. In delen van de landen kunt u via tekenbeten besmet worden met Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME), de ziekte van Lyme of tekenkoorts. Daarom dient u zich voorafgaand aan uw reis te informeren over mogelijke inentingen en hoe u eventuele ziekten kunt vermijden of snel kunt herkennen. Door hygiënisch te eten en te drinken en u tegen muggen te beschermen, kunt u diarree en andere infectieziekten voorkomen. Wij staan niet garant voor de juistheid en de volledigheid van de medische informatie en wij kunnen evenmin aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ontstane schade. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid.

Medische verzorging:

Kroatië: Een acute medische behandeling is mogelijk op vertoon van u uw Europese ziekteverzekeringskaart van een Nederlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. In sommige gevallen ontstaan er extra kosten. Soms is een onmiddellijke betaling van de behandelingskosten vereist. In dergelijke gevallen wordt het aanbevolen om een gedetailleerde factuur te laten opmaken. Kosten voor de repatriëring worden niet gedragen door de wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. Daarom is het raadzaam om een private reisverzekering af te sluiten. Naast gevestigde artsen zijn er heel wat gezondheidscentra te vinden (‘Dom Zdravlja‘). De meeste poliklinieken zijn echter private ondernemingen.
Montenegro: Medische zorgen naar Nederlandse normen zijn niet overal gegarandeerd. Ook de ziekenhuizen zijn niet altijd goed uitgerust en zijn soms niet in staat om patiënten met een bepaald ziektebeeld op gepaste wijze medische zor gen toe te dienen. De hygiëne is over het algemeen onvoldoende.
Bosnië-Herzegovina: De medische voorzieningen in het land schieten vaak op heel wat vlakken tekort. Vooral buiten de grote steden vindt men maar weinig Engels sprekende artsen. U moet absoluut een individuele reisapotheek meenemen. Een buitenlandse ziektekostenverzekering met repatriëring in geval van nood is aan te bevelen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

‘Eén van de indrukwekkendste reizen die ik heb gemaakt. Ik denk er nog elke dag aan.’

Gerardus W., reiziger, 24-01-20182)


‘Prachtige reis, veel indrukken opgedaan. Goede hotels en een prettige reisleider.’

Jan S., reiziger, 31-01-20182)


‘Geweldige reis, veel gezien, mooie omgeving, goede hotels.’

Johanna S., reiziger, 03-02-20182)


2) RSD Reise Service Deutschland GmbH is een touroperator, die diensten aan klanten uit talrijke Europese landen levert. De hier weergegeven meningen zijn afkomstig van deelnemers aan reizen die in 2018 / 2019 door RSD werden georganiseerd.

Vergroting: