Uw reisverloop

Maak u op voor een interessante cultuurhistorische reis door Kroatië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina. Naast adembenemende kustlandschappen langs de Adriatische Zee mag u talrijke culturele bezienswaardigheden verwachten, waaronder 4 UNESCO werelderfgoedplaatsen, zoals Split of Dubrovnik.

1e dag: Aankomst in Dubrovnik

Vlucht naar Dubrovnik in Kroatië. Onze vriendelijke en competente Nederlands sprekende reisleider verwelkomt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne reisbus. In onze moderne reisbus rijden we direct naar het 4-sterrenhotel in de buurt van Dubrovnik.

2e dag: Dubrovnik (UNESCO werelderfgoed), Adriatische Zee, Ston & Neum

Vandaag verkennen we de havenstad Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. We slenteren door de nauwe steegjes en bewonderen paleizen, kerken en magnifieke huizen, omringd met een machtige vestingmuur. Die oude binnenstad is een UNESCO werelderfgoed. We rijden naar het noorden langs de Adriatische Zee,een van de mooiste kusten ter wereld. In de stad Ston bezichtigen we een bijzonder bouwwerk: de 5,5 km lange vestingmuur. Niet ver daarvandaan ligt de havenstad Neum, een pittoresk kuststadje. Vervolgens rijdenOude stad we naar ons 4-sterrenhotel aan de Dalmatische kust waar we de volgende 2 nachten verblijven.

3e dag: Split, Trogir (2x UNESCO werelderfgoed) & Omis

Vandaag staan er niet één, maar twee UNESCO werelderfgoedplaatsen op het programma. Na een prachtige panoramarit komen we aan in Split. We keren er terug in de tijd naar de oudheid met een rondleiding door de historische stad. Vooral het Paleis van Diocletianus (inclusief entree), een van de best bewaarde overblijfselen ter wereld van de Romeinse bouwkunst, is indrukwekkend. Slechts enkele kilometers verder ligt de oude binnenstad van Trogir, ook een UNESCO werelderfgoed. Op de weg terug houden we halt in de kleine Dalmatische stad Omis.

4e dag: Počitelj & Medjugorje

In de ochtend gaan we verder naar Počitelj, een van de interessantste dorpen van de Balkan. Vanwege het historisch belang en de historische gebouwen is Počitelj al voorgesteld als UNESCO werelderfgoed. Onze reis gaat verder naar Medjugorje, een van de bekendste christelijke pelgrimsoorden ter wereld, met 2,5 miljoen pelgrims per jaar. Daar bezoeken we deze beroemde heilige plaats, waar 6 jongeren de Moeder van God zagen. De middag is vrij te besteden. Het is de moeite waard om bijv. de beroemde oude brug van Mostar te Počitelj bezoeken (UNESCO werelderfgoed). We overnachten in een 4-sterrenhotel in de omgeving van Medjugorje.

5e dag: Trebinje & Herceg Novi

A het ontbijt rijden we naar Trebinje. Bijzonder bezienswaardig zijn de historische binnenstad ‘Kastel’, de Osman Pasha-moskee, het herkenningspunt van de stad. We bezoeken ook een traditioneel tapijtweefatelier en bewonderen dit eeuwenoude handwerk. In de middag bereiken we een van de populairste vakantieoorden Trebinje van Montenegro: Herzeg Novi. We zullen hier ook de nacht doorbrengen.

6e dag: Kotor (UNESCO werelderfgoed) & Porto Montenegro

Eerst rijden we langs de beroemde Golf van Kotor, voordat we een van de beroemdste baaien ter wereld bereiken, de Baai van Kotor. Het uitzicht is gewoonweg adembenemend. In de schaduw van de machtige berg Saint Ivan wandelen we dan door de oude stad van Kotor en zijn enthousiast over dit schilderachtige UNESCO werelderfgoed. Nu ligt de mondaine jachthaven Porto Montenegro in Tivat op ons te wachten. We verwonderen ons over de enorme superjachten van de ‘rich and famous’. We overnachten in de buurt van Budva.

7e dag: Budva & Sveti Stefan

Onze dag begint in Budva, het volgende hoogtepunt. Deze meer dan 2500 jaar oude stad is een van de oudste steden langs de Adriatische Zee. We slenteren er door de talrijke nauwe straatjes en genieten van de zuidelijke sfeer. Natuurlijk bezoeken we ook het beroemde standbeeld van Ballerina – een magische plek. In de namiddag bezoeken we het herkenningspunt van Montenegro, Sveti Stefan. We hebben hier een geweldig uitzicht over dit betoverende eiland. De ambachtelijke traditie leidt ons vervolgens naar een sieradenatelier en een leeratelier. Hier leren we veel over de vervaardiging ervan en mogen we een persoonlijk vakantiesouvenir uitkiezen. We overnachten in de buurt van Budva.

8e – 15e dag: Ontspanning in een prachtig 4-sterrenhotel direct aan het strand

Ontspan de komende dagen in uw 4-sterrenhotel, direct aan het strand van de prachtige kust van Montenegro! De comfortabele kamers zijn luxueus en modern ingericht met airconditioning, bad/wc en flatscreen-tv. Geniet van de fantastische wellnessfaciliteiten van het hotel. Ontspan in het zwembad of wandel langs het strand. Voor een ontspannen terugreis rijden we in de middag van de 14e dag. naar Dubrovnik, waar we een mooie laatste avond en overnachting doorbrengen in het 4-sterrenhotel daar. 4-sterrenhotel Vol mooie herinneringen vliegen we op de 15e dag terug naar Nederland.


Inclusief spectaculair excursieprogramma!

Voor u inclusief

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Dubrovnik,
  inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7-daagse 4-cultuurhistorische 4-sterrenreis Kroatië & Montenegro met de 4 beroemdste UNESCO werelderfgoedplaatsen
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  – 7x royaal ontbijtbuffet
  – Vakkundige, Nederlands sprekende reisleider
  – Fascinerende rondreis in onze moderne touringcar met airconditioning en met een spectaculair excursieprogramma + entrees (volgens programma), o.a. met:
  • Dubrovnik (Werelderfgoed)
  • Split (Werelderfgoed)
  • Trogir (Werelderfgoed)
  • Kotor (Werelderfgoed)
  • Adriatische kust
  • Ston
  • Neum
  • Omis
  • Počitelj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • 8 dagen ontspanning in een 4-sterrenhotel direct aan het strand
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in een 4-sterrenhotel (nat. categorie)
  – 7× royaal ontbijtbuffet
  – Vakkundige, Engels sprekende reisleider
  – Gratis gebruik van de faciliteiten van het hotel:
  aantrekkelijk buitenzwembad, verwarmd binnenzwembad en fantastische wellnessruimte
 • 24 uur arts op oproep


3) bv. Freebird Airlines (bekende charterluchtvaartmaatschappij) of Croatia Airlines (lid van Star Alliance – de grootste luchtvaartalliantie ter wereld)


Uw extra’s op verzoek

Genieterspakket:

Het pakket bevat een comfortabel halfpension d.w.z. een dagelijks uitgebreid dinnerbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 149,– per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer:

€ 249,– per persoon/reis (indien beschikbaar).

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
Zagreb111113172125272725221512
Amsterdam2371218222423191473

Staatsvorm:

Kroatië: Parlementaire democratie
Montenegro: Republiek
Bosnië-Herzegovina: Democratische staat met twee bijna autonome entiteiten: Federatie van Bosnië en Herzegovina en Servische Republiek).

Hoofdstad:

Kroatië: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnië-Herzegovina: Sarajevo

Religie:

Kroatië: 86% katholiek, 4% Servisch-orthodox, 1% moslim, 0,3% evangelisch, 0,01% joods.
Montenegro: 72% Servisch-orthodox, 3,5% katholiek, 16% moslim.
Bosnië-Herzegovina: 50,7% moslim, 30,7% Servisch-orthodox, 15,2% katholiek.

Taal:

Kroatië: Kroatisch; in streken met grote etnische minderheden worden ook Servisch, Italiaans en Hongaars als landstaal gehanteerd.
Montenegro: Montenegrijns (hoofdzakelijk Latijns schrift, cyrillisch schrift echter nog altijd wijd verspreid). Het Albanees wordt vooral als officiële taal in de scholen gebruikt in de streken waar deze bevolkingsgroep woont. Leerlingen kunnen er kiezen tussen Albanees en Montenegrijns.
Bosnië-Herzegovina: Bosnisch, Kroatisch met Latijns alfabet en Servisch met cyrillisch alfabet.

Klimaat:

Aan de Adriatische zee heerst een mediterraan klimaat, in het binnenland een gematigd continentaal klimaat.

Plaatselijke tijd:

De Midden-Europese Tijd (MET) met zomer- en wintertijd is er van toepassing. Daarom is er op geen enkel moment tijdens het jaar een tijdsverschil met Nederland.

Elektriciteit:

230 V, 50 Hz. Geen adapter nodig.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Kroatië is 00385, naar Montenegro 00382 en naar Bosnië-Herzegovina 00387. Om naar Nederland te telefoneren, moet u de landcode 0031 gebruiken.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Kroatië: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort die gedurende de volledig reisduur geldig is. Er is geen visum verplicht. http://www.mvep.hr
Montenegro: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort die gedurende de volledig reisduur geldig is. Er is geen visum verplicht. https://www.visit-montenegro.com/montenegro-visa-regimes/
Bosnië-Herzegovina: U kunt inreizen met een identiteitskaart of een paspoort. Voorlopige reisdocumenten worden niet aanvaard.
NB: Luchtvaartmaatschappijen stellen dikwijls een minimale geldigheidsduur van 3 maanden als voorwaarde om naar Bosnië-Herzegovina te mogen reizen. Voor Nederlandse staatsburgers is er geen visum verplicht. Indien u probeert om in te reizen met ongeldige of niet aanvaarde documenten, riskeert u een zware geldboete.
http://www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx
Juridisch bindende informatie en/of andere informatie die hier niet genoemd is met betrekking tot de toelatingseisen voor het land kunt u alleen rechtstreeks krijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD street ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen.
U kunt zich verheugen: We hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke bezienswaardigheden, zodat u de cultuur en de verschillende landschappen van Kroatië, Bosnië- Herzegovina en Montenegro kunt ontdekken en alles kunt leren over de landen en hun inwoners.
Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerpakket: Het pakket omvat een excursie naar Mostar, een boottocht naar Kotor en een excursie naar Perast & Lady Rock Island: slechts € 99,– per persoon.
Genieterspakket: Het pakket bevat een comfortabel halfpension d.w.z. een dagelijks uitgebreid dinnerbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 149,– per persoon.

Valuta/banken/creditcards:

Kroatië: De munteenheid is de Kroatische kuna (HRK). 1 kuna = 100 lipa. Koers (oktober 2019): 1 EUR = 7,45 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie. De munteenheid is er dus de euro.
Bosnië-Herzegovina: De munteenheid is de Bosnische inwisselbare mark (BAM). 1 mark = 100 feninga. Koers (oktober 2019): 1 EUR = 1,96 BAM; 1 BAM = 0,51 EUR.
Kroatië: In de meeste hotels, restaurants, tankstations en in winkels worden kredietkaarten aanvaard. Aan de meeste bankautomaten kunt u met uw bankkaart of uw kredietkaart ook cash geld afhalen. Op heel wat plaatsen wordt er in euro gerekend, maar moet u in kuna betalen. Cash geld kunt u inwisselen in de banken (za & zo gesloten) en in de talrijke wisselkantoren.
Montenegro: Gangbare kredietkaarten worden in het hele land aanvaard. Bankautomaten vindt men overal. V-Pay en Maestro bankkaarten worden niet overal aanvaard. Die kunt u enkel gebruiken om cash geld aan een paar bankautomaten af te halen, maar niet om overal te betalen.
Bosnië-Herzegovina: Met een kredietkaart en een pincode kunt u cash geld afhalen aan een automaat. Kredietkaarten worden er steeds vaker aanvaard in hotels, restaurants en winkels, maar het is toch aanbevolen om met cash geld te betalen. Om vlot te kunnen betalen, is het raadzaam om kleine biljetten bij u te hebben. De officiële instanties (bv. post) aanvaarden enkel betalingen in BAM.

Douanevoorschriften:

Kroatië: Voor goederen voor persoonlijk gebruik bestaan er maximumlimieten. Onder deze limieten hoeft u niets aan te geven, noch douaneheffingen te betalen. De precieze hoeveelheden kunt u opvragen bij de Kroatische douane (https://carina.gov.hr/). De waarde van ingevoerde goederen mag per persoon niet hoger zijn dan 430 EUR, indien u met het vliegtuig reist. Cash geld en cheques vanaf een bedrag van 10.000 EUR (of tegenwaarde) moeten schriftelijk aangegeven worden. Bij de in- en doorvoer van voorwerpen waarmee iemand kan worden aangevallen, zoals bv. pepperspray of een mes, moeten deze voorwerpen bij de grensovergang worden getoond. Op overtredingen hierop staan zware geldstraffen.
Montenegro: De in- en uitvoer van deviezen tot een bedrag ter waarde van 10.000 EUR is toegestaan. Goederen voor persoonlijk gebruik mogen tijdelijk tolvrij ingevoerd worden, maar moeten opnieuw uitgevoerd worden. Voor bepaalde voorwerpen (camera‘s, laptops e.d.) is er een beperking op het aantal voorwerpen. De volgende voorwerpen mogen slechts beperkt tolvrij worden ingevoerd: Alcoholische dranken (2L wijn of 1L sterkedrank van meer dan 22%), tabaksartikelen (200 sigaretten of 50 sigaren of 250 g rooktabak), parfum of eau de toilette (50 gram).
Bosnië-Herzegovina: Deviezen kunnen gedeclareerd worden, maar dit is niet uitdrukkelijk voorgeschreven. Personen die in het bezit zijn van een wapen wordt de grensovergang geweigerd. Voor de invoer van sigaretten en alcohol gelden dezelfde voorwaarden als in de landen van de EU.
Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Veiligheidsadviezen per land:

Trendmatig is er in de steden minder kleine criminaliteit dan in veel andere Europese metropolen. Toch is ook hier voorzichtigheid geboden. Europese rijbewijzen en reisdocumenten, maar ook reisdocumenten met Europese verblijfstitels zijn erg gegeerd onder dieven.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Kroatië: Geen bijzondere opmerkingen.
Montenegro: Sinds 01/01/2006 zijn seksuele handelingen met minderjarigen strafbaar. Op de aankoop, verkoop en het bezit van drugs staan strenge straffen. Dit geldt ook voor kleinere hoeveelheden, bedoeld voor eigen gebruik.
Bosnië-Herzegovina: Bepaalde gebouwen en instellingen mogen niet worden gefotografeerd. Welke dat zijn, staat duidelijk aangegeven (o.a. Amerikaanse ambassade in Sarajevo). Indien u dit verbod negeert, riskeert u een geldboete.

Gezondheid:

Er wordt een inenting tegen tetanus, difterie en hepatitis A aanbevolen. In delen van de landen kunt u via tekenbeten besmet worden met Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME), de ziekte van Lyme of tekenkoorts. Daarom dient u zich voorafgaand aan uw reis te informeren over mogelijke inentingen en hoe u eventuele ziekten kunt vermijden of snel kunt herkennen. Door hygiënisch te eten en te drinken en u tegen muggen te beschermen, kunt u diarree en andere infectieziekten voorkomen. Wij staan niet garant voor de juistheid en de volledigheid van de medische informatie en wij kunnen evenmin aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ontstane schade. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid.

Medische verzorging:

Kroatië: Een acute medische behandeling is mogelijk op vertoon van u uw Europese ziekteverzekeringskaart van een Nederlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. In sommige gevallen ontstaan er extra kosten. Soms is een onmiddellijke betaling van de behandelingskosten vereist. In dergelijke gevallen wordt het aanbevolen om een gedetailleerde factuur te laten opmaken. Kosten voor de repatriëring worden niet gedragen door de wettelijke ziekteverzekeringsinstelling. Daarom is het raadzaam om een private reisverzekering af te sluiten. Naast gevestigde artsen zijn er heel wat gezondheidscentra te vinden (‘Dom Zdravlja‘). De meeste poliklinieken zijn echter private ondernemingen.
Montenegro: Medische zorgen naar Nederlandse normen zijn niet overal gegarandeerd. Ook de ziekenhuizen zijn niet altijd goed uitgerust en zijn soms niet in staat om patiënten met een bepaald ziektebeeld op gepaste wijze medische zor gen toe te dienen. De hygiëne is over het algemeen onvoldoende.
Bosnië-Herzegovina: De medische voorzieningen in het land schieten vaak op heel wat vlakken tekort. Vooral buiten de grote steden vindt men maar weinig Engels sprekende artsen. U moet absoluut een individuele reisapotheek meenemen. Een buitenlandse ziektekostenverzekering met repatriëring in geval van nood is aan te bevelen.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: oktober 2019

‘Een schitterende reis, ik ga graag weer.’

Brigitte S. uit W., reiziger, 19-2-20192)


‘De reis heeft volledig aan de verwachtingen voldaan. Fantastische hotels! Prijs-prestatie was TOP! – Altijd aan te bevelen!’

Inge G.L.M. uit S., reiziger, 8-3-20192)


‘Alles is in orde, goede organisatie, goed prijs-kwaliteitverhouding. Zeer goede hotel.’

Hans-Peter R. uit I., reiziger, 7-12-20182)


‘Zeer interessante en goed georganiseerde reis voor een meer dan redelijke prijs.’

Matthias K. uit A., 15-2-20192)


2) RSD Reise Service Deutschland GmbH is een touroperator, die diensten aan klanten uit talrijke Europese landen levert. De hier weergegeven meningen zijn afkomstig van deelnemers aan reizen die in 2018 / 2019 door RSD werden georganiseerd.

Onze 4-sterrenhotels tijdens de cultuurhistorische reis !

8 dagen ontspanning in een 4-sterrenhotel direct aan het strand !

Voorbeelden van hotels

Vergroting: