Verloop van uw reis

Tijdens deze prachtige studiereis zien we de meest spectaculaire hoogtepunten van Israël: Fascinerende UNESCO werelderfgoedplaatsen, historische ruïnes en fantastische landschappen. Beleef de spannende aspecten van het ‘Heilige Land’ van dichtbij – de bakermat van de christelijke en joodse wereld zal u inspireren!

1e dag: Heenreis naar Tel Aviv

Vlucht naar Tel Aviv. Onze reisleider heet u hartelijk welkom. Transfer naar ons comfortabele hotel in Galilea, waar we de eerste drie nachten verblijven.

2e dag: Safed, Akko, Baha‘i tuinen, Haifa & Nazareth (2x UNESCO-werelderfgoed)

Wij vervolgen onze reis naar Safed, een van de 4 heilige steden van Israël. We wandelen er door de nauwe straatjes, langs de beide prachtige synagogen. In Akko slenteren we door de pittoreske oude stad die als UNESCO werelderfgoed is aangewezen. We bewonderen er de oude kruisvaardershaven met de ondergrondse zaal van de legendarische Orde van de Tempeliers (entree inbegrepen). De reis wordt vervolgd naar de havenstad Haifa met de fascinerende Baha‘i tuinen – eveens terecht een UNESCO werelderfgoed. In Nazareth bezoeken we de beroemde St.-Jozefkerk, de Mariabron en de beroemde Basiliek van de Aankondiging, waar de aartsengel Gabriël aan de Maagd Maria verscheen.

3e dag: Meer van Tiberias, Galilea, Kafarnaüm, Tabgha & de Berg der Zaligsprekingen

Vandaag ontdekken we meer over de oorspronkelijke manier van leven in een Israëlische kibboets (entree inbegrepen). Een gemeenschap waar de bewoners samen leven en werken. Daarna gaan we naar het sprankelende Meer van Tiberias, waar u naar wens kunt genieten van een boottocht met een prachtig uitzicht. Op de noordelijke oever van het meer ligt het voormalige vissersdorp Kafarnaüm, de woonplaats van Petrus. In het dorp Tabgha bezoeken we de ‘Broodvermenigvuldigingskerk’ met haar bijzondere mozaïekvloer. Kort daarna komen we bij de ‘Berg der Zaligsprekingen’ waar Jezus zijn openbare optreden begon. Door het adembenemend landschap voert onze weg terug naar Galilea.

4e dag: Oude Scythopolis, Jericho, Qumran & Bethlehem

Door de vruchtbare Jordaanvallei rijden we naar Beit She‘an, het oude Scythopolis. In het Archeologisch Nationale Park (entree inbegrepen) bekijken we de opgravingen van deze ooit prachtige stad. Verder naar het zuiden komen we aan in Jericho, de oudste nog steeds bewoonde stad. Tijdens een wandeling door de schilderachtige oude binnenstad hebben we de ‘Berg der Verzoeking’ altijd in zicht. Voor ons ligt een ander hoogtepunt: de archeologische site van Qumran (entree inbegrepen), beroemd vanwege de ontdekking van het oudst bekende Bijbelse manuscript. In Bethlehem (Palestina) bezoeken we de plaats van de kribbe van Jezus Christus en de beroemde Geboortekerk. We blijven de komende vier nachten in het comfortabele hotel in Jeruzalem.

5e dag: Olijfberg & oude stad Jeruzalem (UNESCO werelderfgoed)

We rijden door een prachtig landschap we naar de Olijfberg. Het uitzicht op Jeruzalem is fantastisch. We bezoeken het oude stadsgedeelte van Jeruzalem (UNESCO werelderfgoed) en zien van veraf al de beroemde Koepel van de Rots en de heilige Klaagmuur. We lopen naar de Sint-Annakerk, de oudste nog behouden kruisvaarderskerk. Direct daarnaast vinden we de Bron van Bethesda, de plaats waar Jezus de verlamde man genezen zou hebben. We volgen over de ‘Via Dolorosa’ de kruiswegstaties en komen uit bij de Heilig Grafkerk. Dan komen we in de Joodse wijk – een onvergetelijke tocht door de oudheid. We wandelen over de Cardo Maximus, eens de hoofdstraat van het Byzantijnse Jeruzalem. Vervolgens bezoeken we de wereldberoemde berg Sion met de Dormitio-abdij, de Avondmaalszaal en het graf van David.

6e dag: Jeruzalem

Vandaag is er genoeg tijd voor ontspanning en nieuwe ontdekkingen. Sommige ontspannen in het hotel of maken een wandeling. Anderen gaan zelf de omgeving verkennen en genieten van de natuur en culturele bezienswaardigheden. Het is de moeite waard om bijvoorbeeld de orthodoxe buurt Mea Shearim, het Israëlische parlement (ook wel de Knesset genaamd) en de Knesset Menorah, een bronzen zevenarmige kandelaar te bekijken.

7e dag: Dag van de ontdekking – Dode Zee & Massada (UNESCO werelderfgoed)

Een unieke, optionele dagexcursie zorgt vandaag voor een onvergetelijke ervaring. Op de westelijke oever van de Dode Zee verkennen we het romantische oaselandschap van het Nationaal Park ‘Ein Gedi’. Op een afgelegen rotsplateau bevindt zich het UNESCO werelderfgoed Masada. Een kabelbaan brengt u comfortabel omhoog naar de eens zo machtige bergvesting. In 70 AD was dit het laatste bolwerk van de Joden bij hun heroïsche strijd tegen de Romeinen. Voordat we beginnen aan de terugweg heeft u de mogelijkheid om een duik te nemen in de Dode Zee. Het hoge zoutgehalte en maakt het zwemmen tot een unieke ervaring.

8e dag: Terugreis

Vandaag nemen we afscheid van het ‘Heilige Land’. Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Nederland.


Inclusief excursieprogramma + entrees met o.a. 3 werelderfgoedplaatsen !

U zult enthousiast zijn over onze geselecteerde comfortabele hotels !

Voorbeelden van hotels

Voor u inclusief

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Tel Aviv
  Inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde comforthotels:
  – 3 overnachtingen in Galilea
  – 4 overnachtingen in Jeruzalem
  7 x royaal ontbijtbuffet
 • Fascinerende cultuurhistorische reis in onze moderne touringcar met airconditioning met de meest beroemde hoogtepunten van Israël !
  Geniet van een spectaculair excursieprogramma + entrees (volgens programma) inclusief o.a. met:
  • Safed
  • Akko (Werelderfgoed)
  • Baha‘i tuinen (Werelderfgoed)
  • Nazareth
  • Meer van Tiberias
  • Galilea
  • Kafarnaüm
  • Tabgha
  • Berg der Zaligsprekingen
  • Jordaanvallei
  • Scythopolis
  • Jericho
  • Qumran
  • Olijfberg
  • Bethlehem
  • Jeruzalem (Werelderfgoed)
 • Vakkundige, Engels sprekende reisleiding
 • 24 uur arts op oproep


3) bv. Turkish Airlines (beste Europese luchtvaartmaatschappij 2011 – 2016 volgens Sky Trax World Airline Award) met overstap in Istanbul heen en terug naar Israel.


Uw extra’s op verzoek

Genieterspakket:

Het pakket omvat het comfortabele halfpension met 6 x uitgebreid buffet met internationale specialiteiten en een avondsnack op de dag van aankomst: slechts € 129,– per persoon.

Ontdekkerpakke:

Het pakket omvat de dagexcursie ‘Dode Zee & Massada’ en de ‘boottocht op het Meer van Tiberias’: slechts € 130,– per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer:

€ 199,– per persoon/reis (indien beschikbaar).

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Jeruzalem121416222526303028252215
Amsterdam4681117212422181363

Staatsvorm:

Sinds 14 mei 1948 is Israël onafhankelijk. Israël is een parlementaire democratie zonder geschreven grondwet maar met een aantal basiswetten. Parlement: De Knesset is een éénkamer-parlement met 120 leden. Het parlement wordt elke vier jaar gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging. De president van de staat Israël is Reuven Rivlin die aantrad op 24 juli 2014. De president wordt elke zeven jaar gekozen door het parlement.

Hoofdstad:

Jeruzalem

Religie:

74,9% joods, 17,52% moslim, 1,9% christelijk, 1,63% druzen, 3,98% overige.

Taal:

Hebreeuws, Arabisch. Handelstaal: Engels

Klimaat:

Drie klimaatzones: Kustvlakte – hete, vochtige zomers, milde en regenachtige winters (bijvoorbeeld Tel Aviv); Bergland – warme en droge zomers, koude winters (bijvoorbeeld Jerusalem); Woestijn – hete en droge zomers, milde winters (bijvoorbeeld Negev).

Plaatselijke tijd:

In Israël is er een omschakeling van zomertijd/ wintertijd. Hiermee is het tijdsverschil met Nederland in het hele jaar +1 uur.

Elektriciteit:

230 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Hier is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Israël is de 00972. Om te bellen van Israël naar Nederland kiest u eerst 0031 en laat u de 0 van het netnummer weg.

Land en mensen:

In Israël is het gebruikelijk om een fooi te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Bij groepsreizen is voor de reisleider ca. € 2,– a € 3,– per dag en persoon aan te bevelen en voor de buschauffeur ca. € 1,50 per dag en persoon. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing. In Tel Aviv en het omliggende gebied wordt gewaarschuwd voor zeer sterke zeestromingen. Reizigers moeten dicht bij de kust blijven en niet te ver in zee zwemmen. Het is raadzaam om alleen te zwemmen op bewaakte stranden en de vlagsignalen en aanwijzingen van de strandwachten absoluut op te volgen.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen toeristenvisum nodig voor reizen naar Israël, mits zij niet langer dan 3 maanden in het land verblijven. Het paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn vanaf de dag dat u Israël verlaat. Bezoekers die binnenkomen via de luchthaven Ben Gurion krijgen een entry-kaart in plaats van een inreisstempel in hun paspoort. Hoewel dit ook gebeurt bij andere grensplaatsen van binnenkomst, zijn er gevallen geweest waar de paspoorten zijn gestempeld. U moet uw entry-kaart bij uw paspoort houden totdat u vertrekt. Dit is een bewijs van uw legale binnenkomst in Israël en moet op verzoek worden getoond, met name bij eventuele grensovergangen in de bezette Palestijnse gebieden. Als uw toegang in Israël wordt geweigerd kan het zijn dat uw paspoort wordt gestempeld met twee rode doorhaalstrepen om aan te geven dat de toegang is geweigerd. Bewaar het bewijs van uw retourvlucht of uw verdere vluchten. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de ambassade van Israël te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten met een welkomstdrankje. Daarbij wordt u tevens nader op de hoogte gesteld van alle relevante details over de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke highlights. Het biedt u de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Israël te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inclusief. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Genieterspakket: Het pakket omvat het comfortabele halfpension met 6x uitgebreid buffet met internationale specialiteiten en een avondsnack op de dag van aankomst: slechts € 129,– per persoon.
Ontdekkerpakket: Het pakket omvat de dagexcursie ‘Dode Zee & Massada’ en de ‘boottocht op het Meer van Tiberias’: slechts € 130,– per persoon.

Valuta/banken/creditcards:

De munteenheid is de Israëlische sjekel (ILS). 1 sjekel = 100 agorot. Koers (april 2019): € 1 = 4,05 ILS; 1 ILS = € 0,24.
Het wordt aanbevolen om alleen in het land zelf geld te wisselen. Dit kan in hotels, bij postkantoren, wisselkantoren en bij banken. Openingstijden van de banken zijn meestal: zondag – vrijdag 8:30 – 12:00, en zondag, dinsdag en donderdag ook van 16:00 – 18:00. Bij de meeste geldautomaten kunt u met een creditcard of een pinpas geld opnemen. Met een pinpas kunt u alleen geld opnemen bij een geldautomaat als deze is voorzien van het Maestro of Cirrus kenmerk. Het is mogelijk dat er voor geldopnamen kosten in rekening worden gebracht. De meeste grotere winkels, hotels en restaurants accepteren creditcards als betaalmiddel. Ook hier worden mogelijk kosten in rekening gebracht. De bankkaart wordt zelden geaccepteerd als betalingsmogelijkheid.

Douanevoorschriften:

De in- of uitvoer van geldmiddelen (contant geld, cheques, reischeques) met een waarde van bij elkaar 80.000 ILS moet bij de douane worden gemeld. Het bijbehorende douaneformulier ‘nr. 84’ kan worden verkregen door te bellen naar +972 2658 7777. Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. De douaneregelgeving voor Nederland kunt u vinden op de website van de Nederlandse douane (www.belastingdienst.nl/douane) of u kunt bellen voor meer informatie.

Veiligheidsadviezen per land:

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat buitenlandse bezoekers het doelwit zijn geweest van geweld. Niettemin wordt het aangeraden om met name in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever voorzichtig te zijn. Reizigers moeten drukke plaatsen vermijden en moeten het oude stadscentrum van Jeruzalem of andere bekende plaatsen alleen met deskundige lokale begeleiding bezoeken. Een bezoek aan het oude stadscentrum van Jeruzalem in het donker wordt afgeraden. De Westelijke Jordaanoever (West Bank) staat sinds 1967 onder militaire bezetting en is verdeeld in gebieden met verschillende administratieve regelingen. Er zijn tal van controleposten en geblokkeerde wegen, in het bijzonder tussen Israël en Jeruzalem aan de ene kant en de Westelijke Jordaanoever aan de andere kant, maar ook binnen het gebied van de Westelijke Jordaanoever. Voor de Westelijke Jordaanoever geldt dat de controleposten naar Israël ook zonder voorafgaande kennisgeving gesloten kunnen worden. Ondanks de tussenkomst van de ambassade in Tel Aviv of de vertegenwoordiging in Ramallah is het passeren van de overgangen in de richting van Israël dan onmogelijk. Vooral bij de checkpoints, maar ook in de grote steden van de Westelijke Jordaanoever, kan het spontaan tot protestacties komen. In dit geval wordt u geadviseerd om bijzonder voorzichtig te zijn. Alle Nederlanders die naar Israël reizen wordt aangeraden om zich voor de reis te registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/). Bij het verblijf in Israël is de bevoegde diplomatieke missie de ambassade in Tel Aviv. Bij het verblijf in de Palestijnse gebieden is dit de vertegenwoordiging in Ramallah. Als geautoriseerde vertegenwoordiging geldt het gebied waar men meestal verblijft. De veiligheidssituatie kan snel veranderen. Voor en tijdens uw reis naar Israël is het raadzaam kennis te nemen van de actuele ontwikkelingen in het land.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Homoseksuele handelingen tussen mannen zijn strafbaar in de Palestijnse gebieden. Tot nu toe is echter geen geval bekend waar buitenlanders strafrechtelijk werden vervolgd voor homoseksuele handelingen. Zwaarder dan de strafrechtelijke vervolging is echter de sociale discriminatie: homoseksualiteit blijft een maatschappelijk en religieus taboe op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Gezondheid:

Vaccinaties: Een vaccinatie tegen poliomyelitis (polio) wordt sterk aanbevolen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt de standaard vaccinaties aan van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (zie https://www.lcr.nl/Landen/Israel). Bekijk op de website welke vaccinaties u mogelijk nog nodig hebt. Daarbij horen ook inentingen tegen tetanus, difterie, pertussis (kinkhoest) en mogelijk ook tegen bof, mazelen, rode hond, pneumokokken en griep. Als reis-vaccinaties wordt een inenting tegen hepatitis A, en bij een langer verblijf tegen hepatitis B en hondsdolheid aanbevolen.
Diarree: Door een goede voedsel- en waterhygiëne kunnen de meeste maag-en darmproblemen worden vermeden. Enkele basisregels: Drink alleen veilig water uit de oorspronkelijke verpakking, bijvoorbeeld flessen koolzuurhoudend water. Drink nooit leidingwater. Drink in geval van nood gefilterd, gedesinfecteerd en gekookt water. Gebruik voor de afwas en voor het tandenpoetsen waar mogelijk drinkwater. Bij levensmiddelen geldt: Koken of zelf schillen. Houd vliegen weg van etenswaren. Was zo vaak mogelijk uw handen met zeep. Was uw handen altijd na gebruik van het toilet en altijd voor het eten. Gebruik waar mogelijk een desinfecterend middel voor uw handen en gebruik wegwerphanddoeken.
Infectieziekten: Sommige muggen of teken kunnen infectieziektes overbrengen (bijvoorbeeld leishmaniase, West-Nijl koorts, Phlebotomus koorts). Gelukkig komen deze ziektes echter zelden voor. Let op de juiste bescherming tegen insecten (bijvoorbeeld muggenolie, klamboe, kleding met lange mouwen).

Medische verzorging:

Het niveau van de medische zorg in Israël is goed tot zeer goed. De spoedeisende hulp vindt uitsluitend plaats in het uitstekende systeem van openbare gezondheidszorg. In de Palestijnse gebieden is het niveau van de medische zorg aanzienlijk beperkt. Ambulances mogen de grens met Israël niet over. Een buitenlandse ziektekostenverzekering met repatriëring in geval van nood is aan te bevelen. Vooral als u reeds bestaande aandoeningen heeft moet u voor de reis advies aanvragen bij een tropenarts of een adviesorgaan voor tropische geneeskunde. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

‘Ook nu weer totaal tevreden; fantastische prijs-kwaliteitverhouding!’

Joachim K. uit F., Reiziger, 10-02-20172)


‘Een succesvolle reis naar een fantastisch mooi land.’

Hans-Jörg R. uit R., Reiziger, 09-03-20172)


‘Een fantastisch georganiseerde reis naar de mooiste plaatsen van het land.’

Peter S. uit N., Reiziger, 22-03-20172)


2) RSD Reise Service Deutschland GmbH is een touroperator, die diensten aan klanten uit talrijke Europese landen levert. De hier weergegeven meningen zijn afkomstig van deelnemers aan reizen die in 2017 door RSD werden georganiseerd.

Vergroting: