Uw reisverloop

Verheug u op een fascinerende educatieve reis naar het eiland Cyprus in de Middellandse Zee. Volg de voetsporen van de Apostelen en kruisridders naar de beroemdste culturele en natuurmonumenten van het eiland.

1e dag: Reis naar Cyprus

U landt in Ercan in het prachtige noordelijke deel van het eiland. Onze vriendelijke en competente, Nederlands sprekende reisleiders ontvangen u op de luchthaven en begeleiden u naar uw moderne touringcar. Transfer naar uw comfortabele hotel in de omgeving van Famagusta waar u de eerste drie nachten doorbrengt. U wordt begroet met een verfrissend welkomstdrankje waarmee u in de stemming komt voor een heerlijke week.

2e dag: Nicosia – de hoofdstad tussen 2 werelden

Welkom in het labyrint van de vredige steegjes van Nicosia – de laatste gedeelde hoofdstad van Europa. Eerst nemen we een kijkje in het spannende noordelijk deel van de stad. Hier bezichtigen we o.a. een prachtige Osmaanse Karavanserai (inclusief entree) met haar Oriëntaalse sfeer. Zeer indrukwekkend is het bezoek aan de Selimiye-moskee (inclusief entree), het grootste gebouw van de stad en een Gotisch meesterwerk uit de 14e eeuw. Dan gaan we te voet verder over de ‘grens’, de zogenoemde groene lijn, naar het zuidelijke stadsdeel. Hier heeft u voldoende tijd voor eigen ondernemingen. Laat u meenemen in de gezellige drukte van de pittoreske steegjes en maak een wandeling langs de Venetiaanse muren.

3e dag: Golden Beach, Klooster St. Andreas & Agios Afksentios Kerk

Vandaag gaan we met een panoramarit op weg naar het ongerepte deel van Noord-Cyprus, richting Karpaz. Eerst komen we voorbij aan het schilderachtige vissersdorpje Dipkarpaz en rijden dan door naar het fascinerende Klooster St. Andreas (inclusief entree). Dit werd toegewijd aan de Apostel Andreas en geldt als een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van het eiland. Daarna komen we aan bij de Golden Beach, vast en zeker het mooiste strand van Cyprus. Met een beetje geluk zien we hier tijdens een rustige wandeling de sporen van de bekende zeeschildpad ‘Caretta Caretta’ in het zand. Als bekroning van de dag brengen we een bezoek aan de Agios Afksentios Kerk in Büyükkonok (inclusief entree). Deze kerk werd gerestaureerd met een cultuurproject van de EU.

4e dag: Klassiek Salamis, Klooster St. Barnabas & St. Nicolaas Kathedraal

Vandaag gaan we naar de prachtige, direct aan zee gelegen Romeinse stad Salamis (inclusief entree). Hier zult u grote ogen opzetten over de ruïnes van het gymnasium, het forum en de thermen. In het nabijgelegen klooster van St. Barnabas (inclusief entree) staan we zwijgend voor de sarcofaag van de Heilige Barnabas – Apostel, martelaar en vereerd als Nationale Heilige van Cyprus. Het volgende hoogtepunt tijdens onze verkenningstocht van vandaag is de prachtige St. Nicolaas Kathedraal (inclusief entree), door de Osmanen herdoopt tot Lala Mustafa Pasha moskee. Daarna beleven we in een traditionele tapijtknoperij de fascinerende, eeuwenoude kunstnijverheid van het tapijten maken. U zult enthousiast zijn over de veelsoortigheid, de manier van werken en de kleurenpracht van de handgeknoopte tapijten. De komende 4 nachten verblijven we ontspannen in de omgeving van Kyrenia.

5e dag: Klooster Bellapais & Miniatuurpark

We rijden door het imposante Pentadaktylos-gebergte naar het beroemde Klooster Bellapais (inclusief entree) op een hoogte van 700 meter. Het is een meesterwerk van de Gotische bouwkunst dat werd gebouwd met hulp van de kruisridders. In de 13e eeuw maakten vele Christenen een pelgrimstocht naar dit klooster omdat er in die tijd blijkbaar een fragment van het Heilige Kruis werd bewaard. We wandelen tussen cipressenbomen door en u geniet van een fantastisch panorama op de havenstad Kyrenia. Dit betoverende uitzicht gaf de auteur Lawrence Durrel inspiratie voor zijn beroemde werk ‘Bitter Lemon’. Daarna brengen we een bezoek aan het Miniatuurpark (inclusief entree) en zien hier de 15 belangrijkste bezienswaardigheden van Cyprus op miniatuurformaat.

6e dag: Havenstad Kyrenia, citadel & scheepsmuseum

Eerst een rustig ontbijt en dan op weg naar de oude haven van Kyrenia. Hier schommelen witte bootjes op het turkooise water, in de bars genieten bezoekers ontspannen van een kopje koffie. We slenteren langs de havenpromenade tot aan de indrukwekkende citadel (inclusief entree), het symbool van de stad. De muren van de vesting rijzen imposante 21 meter de lucht in. Niet ver hiervandaan bewonderen we een antiek scheepswrak uit 300 v.Chr. In het huidige museum (inclusief entree) zien wij vele goed bewaarde originele onderdelen ervan. Vanwege de grote ambachtstraditie bezoeken we dan kort hierna een sieraden- en leermanufactuur. Hier heeft u ook de mogelijkheid om een persoonlijk vakantiesouvenir te kopen. De avond eindigt gezellig in het hotel.

7e dag: Kyrenia

Vandaag heeft u veel tijd voor ontspanning en nieuwe ontdekkingen. De een relaxt aan het zwembad van het hotel, slentert langs het strand of brengt een bezoek aan een traditioneel stoombad. De ander ontdekt culturele en natuurschatten in de omgeving op eigen houtje. De moeite waard zijn o.a. de Gecitköy stuwdam en de klassieke stad Soloi. Ook de indrukwekkende St. Mamas Kerk met de fantastische fresco’s zal voor enthousiasme zorgen.

8e dag: Terugreis

Vandaag loopt een onvergetelijke vakantieweek ten einde. Samen hebben we veel beleefd, er zijn vriendschappen ontstaan en velen hebben de wens elkaar bij de volgende reis weer te ontmoeten.

Let op: Houd er rekening mee dat de reis om organisatorische redenen ook in een andere volgorde kan worden uitgevoerd.


Inbegrepen spectaculair excursieprogramma + entrees !

U zult enthousiast zijn van onze 4- en 5-sterrenhotels !

Voorbeelden van hotels

Voor u inclusief

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Ercan, Inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4- en 5-sterrenhotels (nat. categorie)
  7x royaal ontbijtbuffet
 • Rondreis in onze moderne touringcars met airconditioning en met vakkundige, Nederlands of Engels sprekende reisleider (afhankelijk van beschikbaarheid)
 • Fascinerende cultuurhistorische reis met klassieke hoogontwikkelde cultuur, heilige Apostelen & wereldberoemde kruisridders!
  Geniet van een spectaculair excursieprogramma + entrees (volgens programma) o.a. met:
  • Nicosia
  • Klooster St. Andreas
  • St. Barnabas Klooster
  • Miniatuurpark
  • Famagusta
  • Agios Afksentios Kerk
  • St. Nicolaas Kathedraal
  • Kyrenia
  • Golden Beach
  • Klassiek Salamis
  • Klooster Bellapais
  • Scheepsmuseum
 • 24 uur arts op oproep

3) bv. Freebird Airlines (bekende charterluchtvaartmaatschappij) of Turkish Airlines (beste Europese luchtvaartmaatschappij 2011 – 2016 volgens Sky Trax World Airline Award) met overstap in Antalya.


Uw extra’s op verzoek

Genieterspakket:

het pakket bevat halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet ‘s avonds met internationale specialiteiten:
slechts € 169,– per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer:

€ 249,– per persoon/reis (indien beschikbaar)

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Nikosia161718242833353532272217
Amsterdam4681117212422181363

Cyprus:

Het eiland Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee en is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië. Geografisch behoort het eiland tot Azië, wordt echter zowel politiek als ook cultureel tot Europa gerekend. Sinds 1974 is Cyprus feitelijk gedeeld. De internationaal erkende Republiek Cyprus oefent de daadwerkelijke controle alleen in het zuidelijke gedeelte van het eiland uit, in het noordelijke deel niet. De delen worden door een demarcatielijn (Groene Lijn) gescheiden. Alleen Turkije erkent het noordelijke deel van Cyprus als zelfstandige staat. De Turkse republiek Noord-Cyprus omvat iets meer dan eenderde van het hele eiland. Een vast, deels eeuwenoud bestanddeel van de oriëntaalse cultuur is de ambachtelijke vervaardiging van tapijten, sieradenen lederwaren. Daarom zullen wij tijdens onze rondreis ook een bezoek brengen aan een sieradenmanufactuur, een leerhandel en een traditioneel tapijtatelier. Hier komt u veel te weten over de kunst van het tapijthandwerk en kunt u zien hoe een handgeknoopt tapijt al sinds generaties wordt gemaakt. Tijdens de interessante rondleidingen leert u meer over de bewerking van zijde, het natuurlijke verven van wol en het fijne en zeer arbeidsintensieve knopen met de befaamde ‘Turkse knoop’. In de bezochte ateliers hebt u dan ook telkens een uur of twee de tijd om kunstwerken en producten te bekijken. Loven en bieden is een voor Cyprus typisch gebruik. Mocht u niets willen kopen, accepteren de verkopers ook een duidelijk ‘nee’. In warenhuizen en supermarkten wordt niet afgedongen. Ook op markten waar de boeren uit de omgeving hun groente verkopen, wordt in principe niet onderhandeld. In Noord-Cyprus is het gebruikelijk om fooien te geven. Net als in Amerika vormt het in dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien wordt er waardering voor de verrichte dienst mee uitgedrukt. Het kamermeisje kunt u 1 à 2 euro per nacht geven. In restaurants en voor taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen kan men uitgaan van ongeveer 2 euro per persoon per dag voor de reisbegeleider en 1 à 2 euro per persoon per dag voor de chauffeur. Vanzelfsprekend is iedereen vrij om te beslissen of en hoeveel fooi hij of zij wil geven.

Verkeer:

In de ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ wordt links gereden.

Elektriciteit:

240 V, hier is een adapter noodzakelijk.

Lokale tijd:

In Cyprus is het het hele jaar door één uur later dan in Nederland.

Telefoneren:

Het landnummer van Noord-Cyprus is 0090, vóór het netnummer (kengetal) vervalt de nul. Wanneer u vanuit Noord-Cyprus naar Nederland belt, dient u 0031 en eveneens het netnummer zonder de nul in te toetsen.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor de inreis naar Noord-Cyprus hoeven Nederlanders geen visum aan te vragen. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een geldige identiteitskaart of een paspoort vereist, die nog tijdens de gehele duur van het verblijf geldig moeten zijn. Wij bevelen aan ervoor te zorgen dat de identiteitskaart of het paspoort bij de inreis nog 6 maanden geldig zijn. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Turkse ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. Het oversteken van de ‘Groene Lijn’ – het wisselen van het noordelijk naar het zuidelijk deel van Cyprus – is voor EU burgers met een geldig reisdocument in principe probleemloos mogelijk bij de officiële grensovergangen. Er zijn normaalgesproken geen wacht- of oponthoudstijden. Bij de grens vindt in beide richtingen altijd een identiteitscontrole plaats (paspoort of identiteitskaart). RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw Nederlands sprekende reisleiders zijn uitstekend opgeleid. Ze zullen u uitvoerig informeren over land, mensen, geschiedenis en cultuur en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de indeling van de kamers en begroeten u graag met een welkomstdrankje op de introductiebijeenkomst. Hier krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen. En de voorpret kan beginnen: we hebben een afwisselend programma voor u samengesteld met talrijke highlights. Daardoor kunt u de cultuur en het veelzijdige landschap van Cyprus leren kennen en veel te weten komen over het land en
zijn mensen. In uw reis zit al heel veel inclusief. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met ter plaatse aangeboden extra’s. Wij raden u aan om de onderstaande pakketten te reserveren, aangezien sommige hotels op de rondreis zich in een idyllische natuuromgeving bevinden, maar bijgevolg ook iets verder van de stad gelegen zijn. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Genieterspakket: het pakket bevat halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet ‘s avonds met internationale specialiteiten.
Ontdekkerspakket: het pakket bevat de volgende uitstappen: Gecitköy stuwdam, klassiek Soloi & St. Mamas Kerk, bezoek aan de kruisriddersburcht St. Hilarion en een Cypriotische avond met showprogramma (ter plaatse te boeken).
1) Wij raden u aan om het aangeboden Genieterspakket cultuurhistorische reis ter plaatse te reserveren, aangezien sommige hotels op de rondreis zich in een idyllische natuuromgeving bevinden, maar bijgevolg ook iets verder van de stad gelegen zijn.

Valuta/banken/creditcards:

Sinds 01-09-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers: (juli 2017) 1 Euro (EUR) = 4,15 Turkse lira (TRY); 1 Turkse lira (TRY) = 0,24 euro (EUR).
Geldautomaten zijn volop aanwezig en accepteren vrijwel altijd Nederlandse pinpassen. Contant geld kan bij banken gewisseld worden tijdens openingsuren, in de zomer op werkdagen van 8 tot 12 uur en ’s winters op werkdagen van 8 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.
LET OP: Bij betaling met pinpas of creditcard dient u op uw hoede te zijn voor oplichters die proberen om ongemerkt uw pinpas te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste passen geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw pinpas altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van pinpas of creditcard met pincode bij wisselkantoortjes is voorzichtigheid geboden.

Douanevoorschriften:

Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven. Bij aankoop zijn bewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro (kinderen onder 15 jaar tot 145 euro).
Streng bestraft (gevangenisstraffen tot 10 jaar) worden de aankoop, het bezit en de uitvoer van ‘cultuur- en natuurgoederen’, omdat deze gelden als staatseigendom. Bij overtreding zijn, ook voor toeristen, meerdere maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsommen (momenteel ca. 9.000 euro) gangbaar, ook wanneer het om antieke of oud uitziende voorwerpen van vermeend lage waarde gaat. In enkele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Er wordt daarom uitdrukkelijk voor gewaarschuwd om antieke voorwerpen, oude munten, fossielen e.d. van handelaren te kopen of zelf mee te nemen.
Nadere informatie op www.anvr.nl. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.
Op het bezit van, de handel in of het gebruik van drugs, hoe gering ook de hoeveelheid, staan zeer strenge straffen, waaronder een gevangenisstraf van minimaal 10 jaar voor drugssmokkel. Reizigers wordt aangeraden hun bagage op de vliegvelden niet onbewaakt te laten staan en NOOIT bagage of pakketjes van anderen aan te nemen.
Op Cyprus geldt een fotografeerverbod in de buurt van de bufferzone en militaire objecten. Dit wordt niet altijd goed aangegeven.

Gezondheid:

Voor reizen naar Noord-Cyprus zijn geen inentingen voorgeschreven. Iedere reiziger moet echter voldoende beschermd zijn tegen tetanus, polio en eventueel hepatitis. Wees voorzichtig bij het eten van ongekookte spijzen, niet-gepasteuriseerde melkproducten (bv. verse melk, consumptieijs) en fruitsoorten die niet geschild kunnen worden. Drink geen leidingwater en gebruik geen ijsblokjes in dranken!
Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!
Ook in Noord-Cyprus heeft u het 111-vakantieformulier nodig. Ziektekostenverzekeringen vergoeden meestal het marktconforme tarief voor spoedeisende hulp. Omdat u zelf het verschil moet betalen als de kosten hoger uitvallen en daarnaast bijvoorbeeld transport terug naar Nederland niet wordt vergoed, wordt ook hier een extra reisverzekering dringend aanbevolen.
De door de reisorganisator aangeboden rondreizen per bus zijn niet geschikt en daardoor niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of personen die niet goed ter been zijn, zoals rollatorgebruikers, omdat hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet geschikt voor en ook de diverse uitstapjes in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: juli 2017

‘De reis was een indrukwekkende ervaring omdat de organisatie zonder uitzondering zeer goed heeft gefunctioneerd.’

Joachim F. uit U. Reiziger, 12-10-20172)


‘Tijdens deze reis leerden we een interessant land kennen. Deze rondreis was erg doordacht gepland en een groot compliment voor een zeer goede organisatie van deze reis.’

Sabine H. uit B., reizigster, 23-10-20172)


‘De prijs/restatieverhouding is naar mijn mening in orde.’

Axel W. uit E. Reiziger, 02-11-20172)


2) RSD Reise Service Deutschland GmbH is een touroperator, die diensten aan klanten uit talrijke Europese landen levert. De hier weergegeven meningen zijn afkomstig van deelnemers aan reizen die in 2017 door RSD werden georganiseerd.

Vergroting: