Uw reisverloop

Verheug u op een belevenisrijke rondreis door de Baltische staten. Geniet van het UNESCO werelderfgoed in de hoofdsteden Riga, Tallinn en Vilnius evenals de prachtige natuur in het Nationaal park Gauja en de Koerse Schoorwal.

1e dag: Heenreis naar Riga

Vlucht met Air Baltic van Nederland naar Riga. Onze vriendelijke Engelssprekende reisleider ontvangt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne touringcar. Die brengt ons naar ons comfortabele hotel in de buurt van Riga.

2e dag: Riga (UNESCO werelderfgoed) & Jurmala

Na een ontspannen ontbijt ontdekken we Riga, de hoofdstad van Letland. We rijden er langs de centrale
boulevard en het stadspark. Daarna gaan we te voet op ontdekking door de prachtige oude binnenstad
(UNESCO werelderfgoed). We zien er niet enkel de Domkerk, de Zweedse Poort en het oude kasteel, maar ook de beroemde centrale markt van Riga. De zogenaamde ‘buik van Riga‘ is zo populair vanwege zijn bonte drukte. ‘s Namiddags is er een optionele excursie naar Jurmala. Het rustige kustkuuroord is vandaag een geliefd vakantieoord voor de beau monde van Letland. Hier maakt u een wandeling door de historische stad en langs het kilometerslange, goudgele strand. Overnachting in de buurt van Riga.

3e dag: Tallinn (UNESCO werelderfgoed)

Vandaag gaan we naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. De stad is een unieke getuige van de Gotische architectuur. Tijdens de rondrit in de stad zien we o.a. de oude binnenstad (UNESCO werelderfgoed), het Toompeakasteel, de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal en de Katariinasteeg, waar kunstenaars van het Katariinagilde hun werken tentoonstellen. Vervolgens bezoeken we het interessante Marsepeintentoonstelling (entree inbegrepen), waar u de geschiedenis van marsepein en de ambacht van de marsepeinkunst leert kennen. Overnachting in de omgeving van Tallinn.

4e dag: Nationaal park Gauja, Sigulda & kasteel van Turaida

We gaan op weg naar het beroemde Gauja Nationaal Park. Onderweg stoppen we in het ‘Letse Zwitserland‘ Sigulda, een van de meest pittoreske steden van Letland. We bewonderen er de ruïnes van de Orde van de Zwaardbroeders uit de 13e eeuw en de zomerresidentie van de Russische graaf Kropotkin. Vervolgens rijden we door de indrukwekkende vallei van de rivier Gauja naar het kasteel van Turaida (entree inbegrepen). Daarna rijden we door naar Bauska, waar we ook overnachten.

5e dag: Vilnius (UNESCO werelderfgoed)

Na het ontbijt rijden we naar Vilnius, de meer dan 600 jaar oude hoofdstad van Litouwen. We maken er
kennis met het indrukwekkende Kathedraalplein met zijn machtige, vrijstaande klokkentoren, de omringende architecturale monumenten en de Bernardine Gardens. Daarna bezoeken we Užupis, de oudste stadswijk van Vilnius. U kunt er de Poort van het Morgenrood, het Stadhuisplein en de universiteitswijk. Vervolgens is er vrije tijd om de oude binnenstad (UNESCO werelderfgoed) op eigen houtje te verkennen. Of u kunt deelnemen aan een optionele excursie naar een Bernsteinmuseum en een eigenaardige specialiteit proeven: Bernsteinschnaps. Overnachting in de buurt van Vilnius.

6e dag: Trakai & Klaipeda

Vandaag rijden we naar Trakai, de voormalige hoofdstad van het Grootvorstendom Litouwen. De stad is prachtig gelegen omgeven door meren, woud en bergen. We maken een fotostop aan de imposante verdedigingsburcht Trakai uit de 15e eeuw, die gebouwd werd op een eiland in het Galvé-meer. Aansluitend bezoeken we de Litouwse havenstad Klaipeda met het beroemde monument ‘Ännchen von Tharau‘ en de oude binnenstad. Overnachting in de buurt van Klaipeda.

7e dag: Koerse Schoorwal (UNESCO werelderfgoed),
boottocht Nida & Heuvel der Kruisen

Deze voormiddag staat eventueel de magnifieke wilde natuur van de Koerse Schoorwal met zijn zandduinen, dennenwouden en goudkleurige stranden op het programma. We nemen er u graag mee op een fantastische, optionele excursie. De Koerse Schoorwal is een smalle, ca. 100 km lange landtong in de Oostzee, die deel uitmaakt van het UNESCO werelderfgoed. Eenmaal daar aangekomen houden we kort halt bij het voormalige zomerhuis van Thomas Mann. ‘s Namiddags genieten we in het pittoreske vissersdorpje Nida van een stadswandeling langs het oude kerkhof en de Evangelisch-Lutherse kerk en maken we daarna een boottocht. Vervolgens wandelen we naar de top van de tot wel 60 m hoge Parnidis-duin, de grootste duin van Europa. Vanop het panoramaplatform hebt u een magnifiek uitzicht over het omliggende landschap. Daarna rijden
we met de hele groep samen terug naar Riga met onderweg een fotostop aan het bedevaartsoord Heuvel der Kruisen, een onvergetelijke plaats met duizenden kruisen op 2 heuvels. Overnachting in de buurt van Riga.

8e dag: Terugreis

Vandaag nemen we afscheid van de prachtige Baltische staten. Er komt een einde aan een onvergetelijke cultuurhistorische reis. We rijden naar de luchthaven en vliegen terug naar Nederland.


Inclusief spectaculair excursieprogramma !

Voor u inclusief

 • Rechtstreekse vlucht met Air Baltic naar Riga heen- en terug inclusief hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde comforthotels
  7x royaal ontbijtbuffet
 • Fascinerende cultuurhistorische reis in onze moderne touringcar met airconditioning en met de meest beroemde hoogtepunten van de Baltische staten
  Geniet van een spectaculair excursieprogramma + entrees (volgens programma). o.a. met 3x UNESCO werelderfgoed:
  • Riga (Werelderfgoed)
  • Nationaal park Gauja
  • Sigulda
  • Burcht van Sigulda
  • Kasteel van Turaida
  • Toompeakasteel
  • Tallinn (Werelderfgoed)
  • Marsepeintentoonstelling
  • Vilnius (Werelderfgoed)
  • Trakai
  • Klaipeda
  • Heuvel der Kruisen
 • Vakkundige Engelssprekende reisleiding
 • 24 uur arts op oproep


Uw extra’s op verzoek

Cultuur- & genieterspakket:

Dit pakket omvat 6x royaal diner en de 3 excursies ‘Kustkuuroord Jurmala‘, ‘Bernsteinmuseum met Bernsteinschnapsproeverij in Vilnius‘ en ‘Koerse Schoorwal incl. boottocht‘: slechts € 169,– p. p.

Toeslag eenpersoonskamer:

€ 199,– per persoon/reis (indien beschikbaar)

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
Riga-4-12101621221816155-1
Amsterdam2371218222423191475

Staatsvorm:

Estland, Letland & Litouwen: Republiek, parlementaire democratie.

Hoofdstad:

Estland: Tallinn
Letland: Riga
Litouwen: Vilnius

Taal:

Estland: Ests (enige officiële taal), Russisch (gesproken taal in regio‘s waar de Russischtalige bevolking domineert, met name in het noordoosten).
Letland: Lets (enige officiële taal), Russisch komt ook veel voor.
Litouwen: Litouws.

Climate:

Estland: maritiem tot matig continentaal, zeer lange winters, koele zomers.
Letland: matig, maar met aanzienlijke temperatuurschommelingen: De zomers zijn warm, winters erg lang met extreme minimum temperaturen tot -30°C.
Litouwen: gematigd continentaal.

Plaatselijke tijd:

Estland, Letland en Litouwen: het hele jaar door CET + 1 uur

Elektriciteit:

220 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Een adapter is niet vereist.

Telefoneren:

Om naar Nederland te telefoneren, moet u de landcode 0031 gebruiken. Wanneer u het bestemmingsgebied belt, dient u vooraf de landcode van het betreffende land te kiezen:
Estland: 00372 | Letland: 00371 | Litouwen: 00370
De nul van het netnummer valt weg.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Nederlandse staatsburgers hebben voor een verblijf van minder dan 90 dagen geen visum nodig om naar Estland, Letland en Litouwen te reizen. Bij het in- en uitreizen in en uit Litouwen, Letland en Estland hebt u een geldig reisdocument nodig (paspoort of identiteitsbewijs).
Voor meer informatie zie
Estland: https://www.visitestonia.com
Letland: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/letland
Litouwen: http://keliauk.urm.lt/en/entry-to-lithuania/lithuania-in-theschengen-area
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade van de bestemmingen te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens nader op de hoogte
gesteld van alle relevante details over de reis. De voorpret kann beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke highlights. Het biedt u de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van de Baltische Staten te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inclusief. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Cultuur- & genieterspakket: Dit pakket omvat 6x royaal diner en de 3 excursies ‘Kustkuuroord Jurmala‘, ‘Bernsteinmuseum met Bernsteinschnapsproeverij in Vilnius‘ en ‘Koerse Schoorwal incl. boottocht‘: slechts € 169,– p. p.

Valuta/banken/creditcards:

Estland, Letland & Litouwen: De munteenheid is de euro.
Geld wisselen is mogelijk bij banken en bij wisselkantoren. De banken zijn geopend van ma – do 09:30 – 17:00 uur en vr 09:30 – 16:00 uur (uitzonderingen zijn mogelijk). Betaling zonder contant geld is wijdverbreid en zelfs de bankpas wordt in het land vaak geaccepteerd als betaalmiddel. Dankzij de euro als nationale munteenheid wordt er geen buitenlandse vergoeding aangerekend voor betalen zonder contant geld. In de steden zijn geldopnames eenvoudig mogelijk bij geldautomaten met het Maestro-logo met uw bankpas en met creditcards. Voor het opnemen met de bankpas brengen de huisbanken echter wel kosten in rekening. Alleen uw eigen huisbank kan bindende informatie geven over het bedrag, maar dit ligt meestal tussen de € 5 en € 10.

Douanevoorschriften:

Estland: De douaneregels voor reizigers zijn in grote mate gelijkaardig aan die van heel wat Europese staten. Uit niet-EUstaten (opgelet bij terugkomst uit Rusland!) mogen 40 sigaretten of 50 sigaren of 50 gr losse tabak ingevoerd worden. Op de uitvoer van kunstvoorwerpen of historisch belangrijke, voor 1946 vervaardigde voorwerpen staan beperkingen. Estland volgt het CITES verdrag. De invoer van bepaalde soorten wilde dieren en planten, maar ook de daaruit voortkomende producten is daarom verboden en strafbaar. Voor alle soorten wapens geldt de meldingsplicht bij binnenkomst van het land. Het overleggen van bijbehorende wapenvergunningen is vereist.
Letland & Litouwen: De uitvoer van kunstvoorwerpen of historisch belangrijke objecten die vóór 1947 zijn gemaakt, is aan beperkingen onderworpen. De in- en uitvoer van vreemde valuta ter hoogte van € 10.000 of meer moet bij de douane worden aangegeven. Vanuit een andere EU-lidstaat mogen de volgende goederen tijdens een bezoek of zakenreis belastingvrij voor persoonlijk gebruik worden ingevoerd:
• 800 sigaretten
• 400 cigarillo‘s
• 200 sigaren
• 1 kg tabak
• 10 l sterke drank
• 90 l wijn
• 110 l bier
• 20 l met alcohol aangemaakte wijn (bijv. port, sherry etc.)
Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. De douaneregelgeving voor Nederland kunt u vinden op de website van de Nederlandse douane
(www.belastingdienst.nl/douane) of u kunt bellen voor meer informatie.

Veiligheidsadviezen per land:

Estland, Letland & Litouwen: Er zijn op dit moment geen landspecifieke veiligheidsaanbevelingen.

Algemene reisinformatie:

Estland & Letland: Vooral de kleine criminaliteit (diefstal van handtassen, enz.) is geconcentreerd in de hoofdsteden. Niet vereiste identificatiedocumenten kunt u het beste bewaren in de kluis van het hotel om diefstal te voorkomen en verdere reisplannen niet in gevaar te brengen. Maak een kopie van alle documenten en kaarten en een lijst met telefoonnummers om uw kaarten te blokkeren. Bewaar deze lijst apart van uw waardevolle voorwerpen. Voetgangers en rolstoelgebruikers moeten bij slecht zicht of bij invallende duisternis zowel in de steden als erbuiten zogenaamde reflectoren of een andere lichtbron te dragen, zodat ze beter zichtbaar zijn voor autobestuurders. Voetgangers moeten deze reflectoren (ook wel kattenogen genoemd) aan hun bovenkleding bevestigen.
Litouwen: In het grensgebied van Litouwen en Rusland (Koerse Schoorwal, regio Kaliningrad) is de ca. 4 km lange grens niet voorzien van een doorlopend hek. De verhoogde grenstekens in het duingebied markeren het verloop van de grens over een lengte van 1,8 km. Iedereen die de grens illegaal vanuit Litouwen overschrijdt (zelfs enkele meters) moet rekenen op arrestatie door de Russische grenspolitie.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Estland, Letland & Litouwen: Elk gebruik van drugs is verboden en wordt met aanzienlijk hogere straffen gestraft dan in Nederland. Minderjarigen beïnvloeden tot seksuele activiteiten en kinderprostitutie zijn strafbaar. De praktijk, het gebruik maken van of de bevordering van prostitutie is ook strafbaar in Litouwen. Het drinken van alcohol op de openbare weg is verboden in Letland. De enige uitzondering hierop is het serveren van
alcoholische dranken in cafés, enz.

Gezondheid:

Inentingen: Er bestaan geen specifieke voorschriften inzake inentingen om drie landen in te reizen. Indien nodig is vaccinatie tegen hepatitis B, rabiës of tekenbeten (encefalitis), nuttig. Voor Litouwen is een vaccinatie tegen tuberculose aanbevolen.
In het gehele land van april tot oktober is er gevaar voor besmetting met Meningoencefalitis (TBE) door tekenbeten. Vaccinatie gedurende deze periode is aan te bevelen.

Medische verzorging:

Estland: De medische basisverzorging is gegarandeerd en is doorgaans van een even hoog niveau als de Nederlandse standaard. Bij een ongeval of een acute ziekte hebben alle personen die in Nederland wettelijk verzekerd zijn, recht op medische behandeling. Als bewijs hiervoor moet de Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) die is uitgegeven door uw zorgverzekeraar en uw identiteitskaart of paspoort worden overgelegd.
Letland: Medische zorg is niet naar Nederlandse maatstaven.
Litouwen: In geval van ongevallen en ziekte is alleen in de grotere steden Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Panevezys en Siaulai medische zorg volgens de Europese normen beschikbaar.

Dokter of ziekenhuis: Meestal dekt uw basisverzekering een bezoek aan een arts of ziekenhuis. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten. Een buitenlandse ziektekostenverzekering met repatriëring in geval van nood is aan te bevelen.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

‘De prijs-kwaliteitverhouding was zeer goed. Het was een erg interessante, informatieve en harmonische reis.’

Sylvia W. uit G., reizigster, 11-01-20181)


1) RSD Reise Service Deutschland GmbH is een touroperator, die diensten aan klanten uit talrijke Europese landen levert. De hier weergegeven meningen zijn afkomstig van deelnemers aan reizen die in 2017 door RSD werden georganiseerd.

Vergroting: