Landinformatie Zuid-Afrika

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Pretoria212221201613121315182022
Amsterdam4681117212422181363

Ligging:

De Republiek Zuid-Afrika ligt in de zuidelijke punt van Afrika.

Hoofdstad:

Pretoria (ongeveer 1 miljoen inwoners)

Staatsvorm:

Parlementaire democratie met een sterke president met veel ruimte om zijn uitvoerende macht uit te oefenen en federatieve elementen. Het tweekamerstelsel bestaat uit de Nationale Vergadering (National Assembly, 400 zetels) en de Nationale Raad van de Provincies (National Council of Provinces, 90 zetels). Het staatshoofd en de regeringsleider is Jacob G. Zuma.

Religie:

79,8% christenen, 1,5% moslims, 1,2% hindoes, 0,3% traditionele Afrikaanse godsdiensten, 0,2% joden, 0,6% andere, 15,1% onduidelijk.

Taal:

Alle 11 landstalen zijn officiële talen, o.a. Afrikaans (13,3%) en Engels (8,2%). Duits behoort tot de volgens de grondwet gestimuleerde 14 andere talen.

Klimaat:

droog tot subtropisch-vochtig

Elektriciteit:

220 volt wisselstroom, 50 Hertz. Driepolige stekkers. Hier is een adapter noodzakelijk.

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil met de Midden-Europese Tijd (MET) bedraagt in de winter +1 uur. Omdat niet wordt overgeschakeld naar de zomertijd, is er in de zomer geen tijdsverschil met Nederland.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Zuid-Afrika is de 0027. Om te bellen van Zuid-Afrika naar Nederland kiest u eerst 0031 en laat u de 0 van het netnummer weg.

Land en mensen:

De grote steden worden deels gekenmerkt door grote tegenstellingen. Terwijl betere wijken vaak royaal zijn opgezet, bestaan de zogenoemde ‘townships’, waar nog steeds het overgrote deel van de niet-witte bevolking woont, overwegend uit eenvoudige huizen of slumachtige hutten. Townships kunnen echter niet gelijk worden gesteld met slums. Ook in townships zijn wijken van de middenklasse te vinden. De kusten van Zuid-Afrika nodigen uit om te gaan zwemmen. U dient er echter rekening mee te houden dat er deels sprake is van krachtige (onder)stromingen die zelfs ervaren zwemmers de zee in kunnen trekken. Daarnaast vormen ook haaien een potentieel gevaar. Wij raden u dringend aan om altijd eerst te informeren waar u veilig in zee kunt zwemmen en om alleen naar bewaakte stranden te gaan. Reserveer taxi’s indien mogelijk bij betrouwbare, bekende bedrijven. Doorgaans helpen hotels en pensions u graag bij de reservering. Wij raden u dringend af om te gaan liften of mee te rijden met zogenoemde minibus-taxi’s.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Nederlandse staatsburger hebben voor een verblijf van minder dan 90 dagen geen visum nodig om Zuid-Afrika in te reizen. Uw paspoort moet tot minstens 30 dagen na de geplande vertrekdatum geldig zijn en dient ten minste twee lege pagina’s te bevatten voor inreisstempels. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. Meer informatie vindt u hier: http://www.dha.gov.za/ RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten met een welkomstdrankje. Daarbij wordt u tevens nader op de hoogte gesteld van alle relevante details over de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke highlights. Het biedt u de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Zuid-Afrika te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inclusief.
Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Cultuur- & genieterspakket: Het pakket bevat halfpension, d.w.z. 6x uitgebreid avondeten en de 3 excursies ‘Waterfront in Kaapstad’, ‘Boottocht in Knysna’ & ‘Kaap de Goede Hoop & struisvogelboerderij’: alles samen voor slechts € 199,– per persoon.

Valuta / banken / creditcards:

De munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). 1 ZAR = 100 cent. Koers (december 2017): 1 EUR = 15,35 ZAR. 1 ZAR = 0,07 EUR.
Pinpassen en creditcards die aangesloten zijn bij het Maestrosysteem, kunnen bij internationale geldautomaten die in de grotere steden voldoende beschikbaar zijn, worden gebruikt. U kunt tot maximaal 2.000 ZAR per dag opnemen. Afhankelijk van de kaart kunnen administratiekosten worden berekend. U kunt het beste voor vertrek contact opnemen met uw bank om te verifiëren of het gebruik van de kaart voor Zuid-Afrika is vrijgegeven. Bij de keuze van een geldautomaat dient u geldautomaten aan de buitenkant van gebouwen te mijden. U kunt beter de geldautomaten in winkelcentra, supermarkten of banken gebruiken. Let op voor oplichters die doen alsof ze u bij het opnemen van geld willen helpen, maar eigenlijk proberen de pinpas / creditcard tegen een vervalsing te vervangen (‘card swapping’). De meeste winkels, hotels en restaurants accepteren creditcards. Contanten kunt u in de metropolen overal omwisselen. Wij raden u echter aan vanwege de criminaliteit niet te veel contant geld mee te nemen. Eurocheques worden niet geaccepteerd. Wij raden u af om Rand in Nederland om te wisselen, omdat er sprake is van invoerbeperkingen en de wisselkoers in Zuid-Afrika aanzienlijk voordeliger is. De laatste tijd zijn in Zuid-Afrika steeds meer vervalste 200 Rand-biljetten in omloop. Wij raden u daarom aan geld alleen via officiële kanalen in banken of bij wisselkantoren tijdens de openingstijden te wisselen: ma tot vr 09.00-15.30 uur, za 08.30-11.00. Wanneer u geld wilt wisselen, moet u uw paspoort voorleggen.

Douanevoorschriften:

Gebruikte persoonlijke voorwerpen kunt u tolvrij invoeren. Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. De douaneregelgeving voor Nederland kunt u vinden op de website van de Nederlandse douane (www.belastingdienst.nl/douane) of u kunt bellen voor meer informatie.

Veiligheidsadviezen per land:

Zuid-Afrika heeft in vergelijking met Nederland hogere misdaadcijfers, vooral in de grote steden en de omliggende gebieden. Het overgrote deel van het crimineel geweld vindt plaats in wijken waar toeristen doorgaans niet verblijven. Het is echter niet uitgesloten dat Nederlandse reizigers het doel en slachtoffer worden van diefstal, inbraak, roofovervallen en soortgelijke delicten. Wij raden u dringend aan om zich bij een eventuele overval niet te verzetten. Door een goede voorbereiding en verstandig gedrag kan de kans om slachtoffer van een misdrijf te worden, aanzienlijk worden verlaagd. Wij raden de volgende voorzorgsmaatregelen aan:
• Neem altijd uw gsm mee. (alarmnummers: politie: 10 111; hulpdiensten: 10 177 of 112)
• U dient de binnensteden van grote steden zoals Johannesburg, Pretoria en Kaapstad na winkelsluiting en met name na het invallen van de duisternis te mijden. Ga op zon- en feestdagen alleen in groepen naar de binnensteden.
• Bij een bezoek aan townships dient u extra oplettend en voorzichtig te zijn. Township-bezoeken dienen in georganiseerde vorm en alleen onder begeleiding van een gids plaats te vinden die bekend is in de township.
• Tijdens excursies naar openbare parken en bekende bezienswaardigheden dient u eenzame wandelpaden en uitgestorven buurten te mijden. Om het risico op overvallen te verkleinen, kunt u uitstapjes het beste alleen in groepen doen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Bezit, consumptie, import en export van en handel in drugs kunnen, afhankelijk van de ernst van het delict, met een geldboete of een gevangenisstraf van tot wel 25 jaar worden bestraft. Prostitutie is strafbaar. Delicten op het gebied van kinderprostitutie worden zeer zwaar gestraft. Het plukken van beschermde planten en het vangen van dieren van beschermde soorten is verboden en hiervoor kunnen hoge geldboetes en gevangenisstraffen worden opgelegd. Dat geldt ook voor de ongeoorloofde export van de genoemde planten en dieren. Naakt zwemmen is eveneens verboden.

Medische verzorging:

De medische verzorging is over het algemeen goed. De private ziekenhuizen in de grote steden zijn van Europees niveau. De staatsziekenhuizen daarentegen zijn overvol en hebben te kampen met bezuinigingen.
Belangrijke informatie: voor de zorg van een arts of eenziekenhuisbehandeling moet u in principe vooruitbetalen en de bedragen kunnen deels hoog oplopen! Wij raden u daarom ten zeerste aan om een zorgverzekering voor het buitenland inclusief repatriëring af te sluiten.
Vaccinaties: Wanneer u rechtstreekse vanuit Nederland inreist (rechtstreekse vlucht!), is er geen sprake van verplichte inentingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt de standaard vaccinaties aan van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (zie https://www.lcr.nl/Landen/Zuid-Afrika). Bekijk op de website welke vaccinaties u mogelijk nog nodig hebt. Er wordt aangeraden om inentingen te laten zetten tegen hepatitis A en tyfus.
Gele koorts: Bij de inreis vanuit een door de WGO als epidemiegebied voor gele koorts aangewezen land is een bewijs van een geldige inenting tegen gele koorts vereist. Een lijst van de gebieden met gele koortsepidemieën vindt u op http://www.who.int.
De grensautoriteiten zijn ertoe verplicht deze richtlijnen consequent na te leven en reizigers met een dienovereenkomstig reisprofiel en zonder inentingsbewijs ofwel meteen terug te sturen of gedurende 6 dagen op eigen kosten te isoleren (quarantaine).
Diarree: Wanneer u de volgende hygiënerichtlijnen opvolgt, kunt u de meeste diarreeziekten voorkomen: Drink uitsluitend water van een veilige bron, bijv. uit flessen. Drink nooit uit de kraan. Gebruik onderweg ook drinkwater om af te wassen of uw tanden te poetsen. Voor voedingsmiddelen geldt: koken, zelf schillen of desinfecteren. Houd vliegen uit de buurt van eten en drinken. Was uw handen zo vaak mogelijk met zeep, en altijd na een toiletbezoek en altijd voor het bereiden van voedsel en voor het eten.
Malaria: De overdracht geschiedt door een steek van bloedzuigende anophelesmuggen die ’s nachts actief zijn. De ziekte kan ook nog weken tot maanden na uw verblijf uitbreken. Wanneer u in deze periode koorts krijgt, moet u de behandelende arts informeren over uw verblijf in een malariagebied. Het Krugerpark en de noordelijke kustvlakte van de provincie Kwazulu-Natal behoren tot endemisch malariagebied. De keuze van de medicijnen en de persoonlijke dosering moeten in ieder geval voor inname met een tropenarts / reisarts worden besproken. Het meenemen van een voldoende grote voorraad wordt aangeraden. Alle medicijnen zijn echter ook in goede kwaliteit ter plaatste verkrijgbaar. Op grond van de door muggen veroorzaakte infectierisico’s wordt alle reizigers in de betreffende gebieden aangeraden om
• lichaamsbedekkende, lichte kleding te dragen (lange broeken, lange mouwen)
• vooral ’s nachts (malaria) insectenwerende middelen herhaaldelijk op alle blote lichaamsdelen aan te brengen
• eventueel onder een klamboe te slapen
De door de touroperator aangeboden rondreizen per touringcar zijn niet geschikt en derhalve niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en / of personen met een ernstige handicap om te lopen, zoals rollatorgebruikers, daar hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet op berekend en ook de diverse excursies in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: december 2017


terug naar Informatie & tips

Vergroting: