Landeninfo Turkije & Rhodos/Griekenland

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Izmir151618222632343323272218
Amsterdam2381318222423201474

Griekenland & Turkije

Griekenland is een schiereiland- en eilandstaat in Zuidoost-Europa. Als gevolg van het mediterrane klimaat kunnen er samenhangend met de jaargetijden sterke temperatuurschommelingen optreden. De regeringsvorm is sinds 1974 een parlementaire democratie met een eenkamerstelsel met 300 volksvertegenwoordigers.

Vrijwel geen ander land heeft zo’n rijke geschiedenis als Turkije. Tegenwoordig is Turkije een moderne democratie waar het toerisme een steeds belangrijkere rol speelt. Als u een bezoek brengt aan Turkije hoort daar ook een bezoek aan de Turkse bazaars bij waar u kunt genieten van de oriëntaalse flair. Tapijt-, sieraden- en leerhandwerk zijn vaste, deels eeuwenoude bestanddelen van de oriëntaalse cultuur. Daarom zullen wij tijdens onze rondreis ook een bezoek brengen aan een sieraden­manufactuur, een leerhandel en een traditionele tapijtknoperij. Hier leert u wetenswaardigheden over de Turkse kunst van het tapijthandwerk en kunt u zien hoe een handgeknoopt tapijt al sinds generaties wordt gemaakt. Tijdens de interessante rondleidingen leert u meer over de bewerking van zijde, het natuurlijke verven van wol en het fi jne en zeer tijdsintensieve knopen met de befaamde ‘Turkse knoop’. In de bezochte manufacturen hebt u dan ook telkens een uur of twee tijd om kunstwerken en producten te bekijken.

Afdingen is een voor Turkije typisch gebruik. Indien u niets wilt kopen, accepteren de verkopers dit ook als u duidelijk nee zegt. In warenhuizen en supermarkten wordt niet afgedongen. Ook op markten waar de boeren uit de omgeving hun groente verkopen, wordt in principe niet onderhandeld. In Turkije is het gebruikelijk om een fooi te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Voor het kamermeisje kunt u 1-2 euro per nacht geven. In restaurants en bij taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen kan men uitgaan van zo’n 2 euro per dag per persoon voor de reisleider en 1-2 euro per dag per persoon voor de chauffeur. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing.

Elektriciteit:

Turkije: De netspanning bedraagt 220 V, 50 Hz.

Griekenland: 220 Volt wisselstroom, in sommige gebieden 110 Volt gelijkstroom. Het is aan te raden een adapter mee te nemen.

Lokale tijd:

Het tijdverschil tussen Nederland en Turkije, resp. Griekenland bedraagt, het hele jaar door, plus één uur.

Telefoneren:

Het landnummer van Turkije is 0090 en dat van Griekenland 0030, voor het netnummer vervalt de nul. Wanneer u er naar Nederland belt, dient u 0031 en eveneens het netnummer zonder de nul te draaien.

Inreisbepalingen voor Nederlands staatburgers:

Turkije: Voor Nederlandse staatsburgers geldt in Turkije een visumplicht. Aanbevolen wordt het visum online aan te vragen op www.evisa.gov.tr. Het paspoort moet tot ten minste 6 maandenna vertrek uit Turkije geldig zijn. Let u op de actuele inreisbepalingen voor Turkije en controleer tijdig voor vertrek of er nog veranderingen in de inreisbepalingen zijn. Reizigers met een andere nationaliteit wordt geadviseerd om bij het Turkse Consulaat na te vragen welke bepalingen er voor hen gelden. Nadere informatie op www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa,
www.evisa.gov.tr, www.anvr.nl/turkije (’Grensdocumenten’).

Griekenland: U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u in verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken. In Griekenland is geen visumplicht
http://griekenland.nlambassade.org/.

Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn uitstekend opgeleid en zullen uitvoerig informeren over land, mensen, geschiedenis, cultuur enz. Bij de organisatie helpen ze u met woord en daad. Ze zijn behulpzaam bij de indeling van de kamers en begroeten u graag met een welkomstdrankje na de aankomst bij de eerste informatie. Hier komt u alles te weten wat belangrijk is voor het verloop van de hele reis. En de voorpret kan beginnen: we hebben een afwisselend programma voor u samengesteld met talrijke highlights. Daardoor kunt u de cultuur en het veelzijdige landschap van Turkije leren kennen en veel te weten komen over het land en zijn mensen. In uw reis zit al heel veel inclusief. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met ter plaatse aangeboden extra’s. Wij raden u aan  om de onderstaande pakketten ter plaatse te boeken, aangezien sommige hotels op de rondreis zich in een idyllische natuuromgeving bevinden, maar bijgevolg ook iets verder van de stad gelegen zijn. Daarbij profiteert u van extra voordelige condities:

Cultuur & Genotpakket cultuurhistorische reis:  het pakket omvat alle entreegelden en rondleidingen bij de bezienswaardigheden uit het programma en daarnaast (tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis), dagelijks een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten: voor slechts € 199,– per persoon.

Valuta:

Sinds 01-09-2009 heet de valuta opnieuw Turkse lira (TRY).
Koers: (augustus 2015) 1 euro (EUR) = 3,15 Turkse lira (TRY);
1 Turkse lira (TRY) = 0,31 euro (EUR).
Griekenland is lid van de EU. Munteenheid is de euro.

Banken/Creditcards:

Tukije: Geld kan tijdens de openingstijden bij de banken worden gewisseld. Verder kunt u ook in de grote hotels geld wisselen. Openingstijden van de banken: ma. t/m vr. 8.30- 12.00 uur en 13.30-17.00 uur. Geld opnemen bij automaten is met de gangbare internationale creditcards zoals Visa, Mastercard, American Express en met pinpas slechts gedeeltelijk mogelijk. Deze worden meestal wel geaccepteerd in de grote hotels, bij diverse bedrijven en bij de kantoren van internationale autoverhuurbedrijven.

Griekenland: openingstijden van de banken ma. t/m do. 8.00- 14.00 uur, vr. 8.00-13.30 uur, in grotere steden soms ook langer. Gangbare creditcards zoals Visa, Mastercard, American Express worden bijna overal geaccepteerd. Met bankpas en pincode kan tegen een vergoeding contact geld worden opgenomen bij geldautomaten. Kaarten met het Cirrus- of het Maestro-symbool worden ook als betaalmiddel geaccepteerd.

LET OP: Bij betaling met pinpas of creditcard dient u op uw hoede te zijn voor oplichters die proberen om ongemerkt uw pinpas te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste passen geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw pinpas altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van pinpas of creditcard met pincode bij wisselkantoortjes is voorzichtigheid geboden.

Douanevoorschriften:

Turkije: Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaal bedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven. Bij aankoop in Turkije zijn bewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen van Turkije per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen, voorwerpen voor
persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen alsmede geschenkartikelen tot een totale waarde van 300 euro (kinderen onder 15 jaar tot 145 euro).

Griekenland: Bij inreis vanuit derde landen (geen EU-lid), kunnen waren voor persoonlijk ge- of verbruik zonder problemen worden ingevoerd. Voor alcohol en tabak gelden de volgende maximale hoeveelheden: 200 sigaretten of 100 cigarillo‘s of 50 sigaren of 250 gr. tabak. 1 l. gedistilleerde drank met een alcoholpercentage van meer dan 22% of 2 l. gedistilleerd met een alcoholpercentage van hoogstens 22%. De enige rechtsgeldige informatie over invoerbepalingen voor beide landen krijgt u bij de ambassades van de desbetreffende landen.

Nadere informatie op www.anvr.nl. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane:www.belastingdienst.nl.

Strafrechtelijke bepalingen:

In beide landen gelden strenge straffen (gevangenisstraffen tot 10 jaar) vooraankoop, bezit en uitvoer van ‚cultuur- en natuurgoederen‘, aangezien deze gelden als staatseigendom. Bij overtreding hiervan zijn ook voor toeristen  meerdere maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsommen (momenteel ca. 9.000 euro) gangbaar, ook wanneer het om antiquiteiten resp. oud uitziende voorwerpen van vermeend lage waarde gaat. In bepaalde gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Wij waarschuwen u daarom uitdrukkelijk om geen antiquiteiten, oude munten of fossielen van handelaren e.d. te kopen of zelf mee te nemen.

Reizigers wordt aangeraden hun bagage op de vliegvelden niet onbewaakt te laten staan en NOOIT bagage of pakketjes van anderen aan te nemen. Op drugssmokkel (ook voor koeriers) staat een gevangenisstraf van minimaal 10 jaar!
Meer informatie kunt u vinden op http://www.drugssmokkel.nl.

Griekenland: Het verkrijgen, bezitten en in- of uitvoeren van verdovende middelen (ook kleinere hoeveelheden) wordt streng bestraft. Neem ook geen verdedigingsspray mee. Het bezit en gebruik hiervan is in Griekenland verboden en wordt strafrechtelijk vervolgd. Het fotograferen van militaire complexen en belangrijke civiele complexen (luchthavens/havens) is verboden vanwege spionagegevaar. Overtredingen worden strafrechtelijk vervolgd.

Medische tips:

Voor de inreis in Turkije en Griekenland zijn geen inentingen voorgeschreven. Iedere reiziger moet echter voldoende beschermd zijn tegen tetanus, polio, eventueel hepatitis, alsmede hondsdolheid (rabiës) en teken-encefalitis. Wees voorzichtig bij het eten van ongekookte spijzen, niet-gepasteuriseerde melkproducten (bv. verse melk, consumptie-ijs) en fruitsoorten die niet geschild kunnen worden. Drink geen leidingwater en gebruik geen ijsblokjes in dranken! Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!
Turkije: Apotheken vindt u in Turkije op elke straathoek: u herkent ze aan het groene kruis en het opschrift ‘Eczane‘. De standaard is hoog en het personeel goed opgeleid. Zeker in de toeristische gebieden vindt u meestal een medewerker die Engels spreekt. De meeste geneesmiddelen die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn dat ook in Turkije. Dit wordt echter vrij soepel gehanteerd. In elke grotere stad en in gebieden met veel toeristen zijn ziekenhuizen en talrijke dokterspraktijken.
Kleinere plaatsen hebben meestal alleen gemeentehospitalen. Aangezien uw Nederlandse zorgpas in Turkije niet altijd geaccepteerd wordt, dient u bij uw zorgverzekeraar het zgn. E111-formulier aan te vragen. Dit geldt in Turkije als uw bewijs van verzekering, maar is alleen geldig in staatsziekenhuizen. Bij privéklinieken en sommige andere zorgaanbieders wordt dit formulier niet erkend en dient u de behandelkosten mogelijk ter plaatse contant te betalen. Neem vóór de behandeling in ieder geval contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar over de mogelijkheden en voorwaarden van vergoeding. Een extra reisverzekering wordt aanbevolen.
Griekenland: Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl/landen/griekenland) vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve Maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt (www.lcr.nl/vaccinatie-adressen).
De door de reisorganisator aangeboden rondreizen per bus zijn niet geschikt en daardoor niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of personen die niet goed ter been zijn, zoals rollatorgebruikers, omdat hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet geschikt voor en ook de diverse uitstapjes in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn.

Alle gegevens onder voorbehoud/versie: augustus 2015


terug naar Informatie & tips

Vergroting: