Landinformatie St. Petersburg

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrzAprMaiJunJulAugSepOktNovDez
St. Petersburg-6-4291619231924153-3
Amsterdam2371223262423181475

Staatsvorm:

Estland: republiek, parlementaire democratie
Finland: parlementaire democratie met elementen van een presidentiële democratie
Rusland: presidentiële democratie, federale staatsstructuur
Zweden: parlementaire democratie met monarchaal leider

Hoofdstad:

Estland: Tallinn
Finland: Helsinki
Rusland: Moskou
Zweden: Stockholm

Religie:

Estland: evangelisch-luthers en orthodox, een minderheid van de bevolking is Russisch-orthodox
Rusland: christendom (Russisch-orthodox), islam, jodendom, boeddhisme
Finland & Zweden: overwegende evangelisch-luthers (ca. 65% in Zweden en 73% in Finland)

Taal:

Estland: Ests (enige officiële taal), Russisch (voertaal in regio’s waar de Russischsprekende bevolking domineert, vooral in het noordoosten)
Finland: Fins & Zweeds, in het noorden deels ook Samisch
Rusland: Russisch
Zweden: Zweeds; een minderheid o.a. Fins & Samisch

Klimaat:

Estland: maritiem tot gematigd continentaal, zeer lange winter, warme zomer
Finland: continentaal klimaat met warme zomer en koude winter
Rusland: van Arctisch in het noorden naar continentaal in het zuiden (droog; zeer koude winter, warme tot hete zomer)
Zweden: gematigd klimaat met warme zomer en koude winter

Plaatselijke tijd:

Estland & Finland: het hele jaar door MET +1 uur
Rusland: (regio St. Petersburg) geen zomer-/winteruur, daarom MET +1 in de Nederlandse zomertijd en MET +2 in de winter
Zweden: geen tijdsverschil

Telefoneren:

Om naar Nederland te telefoneren, moet de landcode 0031 aan het nummer voorafgaan. Om naar Scandinavië te bellen, dient u voor het telefoonnummer de overeenkomstige landcode te toetsen:
Estland: 00372 F
Finland: 00358
Rusland: 007
Zweden: 0046
De nul van het telefoonnummer zelf valt telkens weg.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Nederlandse staatsburgers mogen met de volgende documenten inreizen: Opmerking Rusland: Nederlandse staatsburgers zijn verplicht een visum aan te vragen. Het paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit Rusland. In het kader van toeristische groepsreizen mogen passagiers van cruiseschepen tot 72 uur zonder visum vrij inreizen en verblijven in de buurt van de haven waar het cruiseferry (cruiseschip) aangemeerd ligt. De reis- en persoonsgegevens moeten voor aankomst aangegeven worden. Hiervoor is de reisorganisator of de rederij verantwoordelijk. Reizen met cruiseferries of cruiseschepen verloopt echter visumvrij nadat u de gegevens op uw paspoortformulier ingevuld en teruggestuurd heeft. Nederlanders zijn bovendien verplicht om een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten bij een reis naar Rusland. Bij het Russische consulaat is een lijst beschikbaar met de geaccepteerde verzekeringsmaatschappijen. De inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers kunnen op korte termijn gewijzigd worden, zonder dat het ministerie van Buitenlandse Zaken hiervan vooraf op de hoogte wordt gebracht. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum. RSD is niet aansprakelijk indien uw visum niet in orde is. Houd er rekening mee dat de toegang tot een land afhankelijk is van de goedkeuring van de immigratieautoriteiten.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst met een welkomstdrankje te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen. U kunt zich verheugen: we hebben een afwisselend programma met vele hoogtepunten voor u samengesteld, dat u de mogelijkheid biedt de cultuur en de landschappelijke diversiteit van Finland – Rusland – Estland – Zweden te leren kennen en zeer veel te weten te komen over het land en zijn mensen. Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Cultuurpakket: Dit pakket omvat de drie stadsrondleidingen in St. Petersburg, Tallinn en Stockholm met een professionele, Engels sprekende stadsgids: slechts € 169 per persoon.
Genieterspakket: Op het schip geniet u van een buffet incl. rode en witte wijn, bier, allerhande sappen, koffie en thee. In het hotel: 3-gangenmenu incl. koffie en thee: slechts € 249 per persoon.
Hutupgrade: Profiteer van een buitenhut en het fantastische uitzicht dat u er gratis bij krijgt voor slechts € 139 per persoon.
Hutupgrade Commodore buitenhut: Profiteer van een ruime buitenhut met een tweepersoonsbed, haardroger, tv en minibar, maar ook van het luxueuze ontbijtbuffet met kaviaar en champagne voor maar € 290 extra.

Valuta / banken / kredietkaarten:

Estland & Finland: Estland en Finland behoren tot de Europese Monetaire Unie, de valuta is de euro.
Rusland: de valuta is de roebel (RUB). 1 RUB = 100 kopeken (november 2017): 1 EUR = 69,15 RUB, 1 RUB = 0,01 EUR.
Zweden: de valuta is de Zweedse kroon (SEK). 1 SEK = 100 öre. Koers (november 2017) 1 EUR = 9,77 SEK, 1 SEK = 0,10 EUR.

Estland & Finland: Aan elke geldautomaat waarop het Maestro-logo staat, kan men zonder problemen geld afhalen. Hierbij wordt een vergoeding aangerekend voor het gebruik maken van de kaart bij een andere bank dan de eigen bank (5 à 10 euro per geldafhaling). De meeste geldautomaten aanvaarden ook de gebruikelijke kredietkaarten zoals Visa of Mastercard. Met deze kaarten kunt u gratis geld afhalen aan de automaten. Doordat de euro de gemeenschappelijke munt en betaalmiddel is, wordt er geen vergoeding voor het gebruik in het buitenland aangerekend. Het kan echter gebeuren dat de buitenlandse bank een vergoeding aanrekent voor de geldafhaling. Er kan nagenoeg overal met de kaart betaald worden. Gebruikelijke kredietkaarten zoals Visa of Mastercard en bankkaarten worden vlot aanvaard als betaalmiddel. Met een prepaid kaart kunt u volkomen gratis zelfs kleine bedragen betalen. Aangezien u binnen de eurozone blijft, worden er geen kosten aangerekend.
Rusland: Geld wisselen is mogelijk in een bankloket of in een wisselkantoor. De banken zijn geopend van ma – do 09:30 – 17:00 uur en vr 09:30 – 16:00 uur (uitzonderingen zijn mogelijk). In de Russische metropolen zoals St. Petersburg zijn er overal voldoende geldautomaten te vinden, waaraan u met de gebruikelijke kredietkaarten (VISA, Mastercard), maar ook met een bankkaart cash geld in de nationale munteenheid kan afhalen. In de betere hotels, in restaurants, supermarkten en aan sommige tankstations kunt u met de kaart betalen. Betalingen met kredietkaart (bv. VISA, Mastercard) maar zeker met bankkaart (Maestro) worden aanvaard. Hierbij dient u echter rekening te houden met de kosten die uw eigen bank aanrekent voor het betalen met bankkaart in het buitenland. Die bedragen doorgaans ca. 1 à 4 % van het te betalen bedrag.
Zweden: Geld wisselen is mogelijk in een bankloket en in een wisselkantoor. De banken zijn geopend van ma – vr 09:30 – 15:00 uur. Heel wat banken zijn bovendien op een bepaalde weekdag tot 17:00 of 18:00 geopend. Zweden beschikt over een goed uitgebouwd netwerk van geldautomaten, waaraan u met de gebruikelijke kredietkaarten of met een bankkaart cash geld in kronen (de nationale munteenheid) kunt afhalen. Wanneer u naar Zweden reist, dient u rekening te houden met de soms erg hoge kosten die uw bank of uw kredietkaartinstelling aanrekent voor het gebruik van uw kaart in het buitenland (informeer vooraf bij uw bank). In Zweden worden zelfs de kleinste uitgaven met de kaart betaald. Het is dus aanbevolen om een internationaal gebruikelijke krediet- of bankkaart mee te nemen. Houd rekening met de kosten voor het gebruik van uw bankkaart in het buitenland. Deze kosten worden door uw bank in rekening gebracht voor elke betaling of afhaling (informeer vooraf bij uw bank).

Douanevoorschriften:

Estland: De douaneregels voor reizigers zijn in grote mate gelijkaardig aan die van heel wat Europese staten. Uit niet-EU-staten (opgelet bij terugkomst uit Rusland!) mogen 40 sigaretten of 50 sigaren of 50 gr losse tabak ingevoerd worden. Op de uitvoer van artistieke of historisch belangrijke, voor 1946 vervaardigde voorwerpen staan beperkingen. Estland volgt het CITES verdrag. De invoer van bepaalde soorten wilde dieren en planten, maar ook de daaruit voortkomende producten is daarom verboden en strafbaar. Alle soorten wapens moeten bij het inreizen verplicht gedeclareerd worden. Er moet een overeenkomstige wapenvergunning kunnen worden voorgelegd.
Finland: Binnen de EU mag persoonlijke bagage onbeperkt ingevoerd worden tijdens het reizen. Dranken met een alcoholgehalte van meer dan 80% mogen niet worden ingevoerd. Uit Nederland mag een volwassene niet meer dan 200 sigaretten, 50 sigaren, 100 cigarillo’s en 250 gr. pijp- of sigarettentabak invoeren, zelfs niet tegen betaling van tabaksaccijnzen.
Rusland: Deviezen: bedragen vanaf 10.000 US-$ moeten bij het inreizen gedeclareerd worden. Het douaneaanmeldingsformulier moet volledig ingevuld worden, de rode douanecorridor moet gebruikt worden en het zegel van de douane moet op het formulier worden gezet. Bij het uitreizen mogen deviezen tot 10.000 US-$ vrij uitgevoerd worden. Bij bedragen van meer dan 10.000 US-$ moet er naast de declaratie ook een bewijs voorgelegd worden van overschrijving door de bank of van de voorafgaande invoer van het bedrag met behulp van het door de douane gezegelde declaratieformulier.
Zweden: Personen ouder dan 20 jaar mogen alcohol en tabak voor eigen gebruik naar Zweden meenemen. Voedingsmiddelen voor eigen gebruik mogen ingevoerd worden. Meer gedetailleerde informatie over de invoer van goederen kunt u krijgen bij de ambassade van het betreffende land. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. De douaneregelgeving voor Nederland kunt u vinden op de website van de Nederlandse douane (www.belastingdienst.nl/douane) of kunt u telefonisch opvragen.

Veiligheidsvoorschriften per land:

Estland: Voor Estland gelden er momenteel geen specifieke veiligheidsvoorschriften.
Finland: Voor Finland gelden er momenteel geen specifieke veiligheidsvoorschriften.
Rusland: Wees voorzichtig en aandachtig, vooral op plaatsen waar grote drommen mensen samenkomen en wanneer u gebruik maakt van het openbaar vervoer (vooral metro en bus). Homoseksualiteit is niet strafbaar in Rusland. Homoseksuele relaties worden er echter slechts in beperkte mate aanvaard. De federale wet tegen ‚Propaganda van niet-traditionele seksuele relaties tegenover minderjarigen‘ is op 30 juni 2013 in werking getreden. Door deze wet riskeren ook buitenlanders geldboetes, gevangenisstraf of uitwijzing uit Rusland indien ze informatie doorgeven over, openlijk demonstreren voor of ondersteuning bieden aan homoseksualiteit.
Zweden: Zweden heeft tijdelijk grenscontroles ingevoerd. Daarom is het altijd nodig om een geldig reisdocument mee te hebben.

Algemene reisinformatie:

Estland: Kleine criminaliteit (pickpockets enz.) vindt vooral in Tallinn plaats. Identificatiedocumenten die u niet nodig heeft, laat u best eventueel in uw hotelkluisje zitten, zodat ze niet gestolen kunnen worden, wat uw verdere reisplannen zou kunnen verstoren. Maak een kopie van alle documenten en kaarten en een lijst met telefoonnummers om uw kaarten te blokkeren. Bewaar deze lijst apart van uw waardevolle voorwerpen. Voetgangers en rolstoelgebruikers zijn verplicht om bij slecht zicht of bij invallende duisternis zowel in de steden als erbuiten zogenaamde reflectoren of een andere lichtbron te dragen, zodat ze beter zichtbaar zijn voor autobestuurders. Voetgangers moeten deze reflectoren (ook kattenogen genoemd) op hun bovenkleding aanbrengen. Rolstoelgebruikers moeten aan de linker achterzijde een rode reflector of een rood licht bevestigen.
Finland & Rusland: Voor Finland en Rusland is er geen specifieke reisinformatie beschikbaar.
Zweden: Criminaliteit: In de toeristisch centra, transferplaatsen (haven, luchthaven) en recentelijk ook steeds meer in de ontbijtruimtes van hotels dient u op te letten voor pickpockets. Let bij het gebruik van bank- en kredietkaarten op voor fraude (kopiëren van gegevens in restaurants, aflezen van gegevens ook aan bankautomaten). Gauwdieven gebruiken allerlei voorwendsels, zoals het openplooien van een landkaart over een gsm die op een tafel in een café ligt, of iemand omarmen, maar ook bv. vloeistof op u spuiten die eruit ziet als duivenpoep om vervolgens te hulp te schieten. Roken: In Zweden geldt een algemeen rookverbod in de horeca en in openbare gebouwen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Estland: In Estland is elke omgang met drugs (ook cannabis en papaver) verboden. Er staan strengere straffen op dan in Nederland. Zelfs bezit van de kleinst mogelijke hoeveelheid (ook voor consumptie zonder medisch voorschrift) wordt bestraft met een geldboete of een administratieve gevangenisstraf. Beïnvloeding van minderjarigen met als doel het uitvoeren van seksuele handelingen, kinderprostitutie en verkrachting zijn strafbaar in Estland.
Finland: Het is verboden om alcohol te nuttigen in het openbaar (behalve in restaurants, bars en andere zaken met een drankvergunning, en in privévoertuigen, taxi’s en limousines), maar het wordt meestal gedoogd, zolang de openbare orde er niet door wordt verstoord.
Rusland: De uitvoer van antiquiteiten en kunstvoorwerpen van voor 1945 is verboden. Op de uitvoer van voorwerpen die beschouwd worden als ‚cultuurgoed‘ zonder voorafgaande toestemming staan geldboetes of lange gevangenisstraffen. Sommige technische instellingen zijn verboden te fotograferen. Het is aanbevolen om voorzichtig te zijn, omdat het niet altijd aangeduid is dat foto’s maken verboden is. Militaire instellingen mogen sowieso nooit gefotografeerd worden. Op de in- en uitvoer van drugs (ook softdrugs zoals marihuana in kleine hoeveelheden) staan lange gevangenisstraffen.
Zweden: Volgens de Zweedse wapenwet mag u geen traangasspray bij u hebben en mag u het niet verhandelen, noch invoeren. Overtredingen hierop worden met een gevangenisstraf of een geldboete bestraft. Een mes mag u op openbare plaatsen niet bij u dragen, zakmessen worden echter doorgaans gedoogd. Prostitutie is verboden in Zweden, op straffe van geldboetes of gevangenisstraffen. Het bezit van drugs – ook in geringe hoeveelheden voor eigen gebruik – is verboden in Zweden, evenals het gebruik ervan op zich. Alcohol (zowel consumptie als zichtbaar bij zich hebben) in de openbaarheid is niet toegestaan. Flessen en blikken moeten vervoerd worden in ondoorzichtbare zakken.

Medische opmerkingen:

Inentingen: Er bestaan geen specifieke voorschriften inzake inentingen om alle vier landen in te reizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt echter aan om toch de standaard vaccinaties conform het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (zie https://www.lcr.nl) te raadplegen en eventueel te laten zetten. In Estland en Rusland duiken er in heel het land van april tot oktober besmettingen op met meningo-encefalitis (FSME) door tekenbeten. In Finland komt dit slechts in delen van het land voor (bv. Åland of de regio’s Turku, Kokkola of Lappeenranta). Het wordt aanbevolen om u hiertegen te laten inenten. In de zomermaanden wordt een bescherming tegen muggen in alle landen aanbevolen. In Rusland moet u zelfs in de steden opletten voor zwerfhonden. Zij kunnen immers besmet zijn met hondsdolheid. Indien u gebeten wordt, is het aanbevolen om u tegen hondsdolheid te laten inenten. Maag- en darmproblemen: Door een goede voedsel- en waterhygiëne kunnen maag-en darmproblemen worden vermeden:
• Drink alleen veilig water uit de oorspronkelijke verpakking, bijvoorbeeld flessenwater. Drink nooit leidingwater.
• Drink in geval van nood gefilterd, gedesinfecteerd en gekookt water.
• Gebruik voor de afwas en voor het tandenpoetsen waar mogelijk drinkwater.
• Bij voedingsmiddelen is het belangrijk om ze altijd te koken of zelf te schillen en vliegen er ver weg van te houden.
• Was zo vaak mogelijk uw handen met zeep. Was uw handen altijd na gebruik van het toilet en altijd voor het eten.
De door de touroperator aangeboden rondreizen per touringcar zijn niet geschikt en derhalve niet toegankelijk voor
rolstoelgebruikers en/of personen met een ernstige handicap om te lopen, zoals rollatorgebruikers, daar hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet op berekend en ook de diverse excursies in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn.

Medische verzorging:

Estland, Finland & Zweden: Een medische basisverzorging is gegarandeerd en is doorgaans van een even hoog niveau als de Europese standaard. Bij elk bezoek aan een arts in Zweden moet u meteen een stuk zelf betalen. Dit bedrag is afhankelijk van de onderzoeken die de arts uitvoert en bedraagt minstens 200 SEK (ca. 25 EUR).
Rusland: Noodbehandelingen in overheidsziekenhuizen zijn in principe gratis conform de wetgeving, maar die overheidsziekenhuizen voldoen qua uitrusting en knowhow echter vaak niet aan de Nederlandse standaard. In
privéziekenhuizen kunnen de kosten van een medische behandeling vele malen hoger zijn dan in Nederland. Bovendien
wordt u zelfs in noodgevallen vaak pas door een arts onderzocht indien u vooruitbetaalt (ofwel cash of met kredietkaart). Reizigers hebben daarom beter genoeg cash geld op zak voor het geval ze ziek worden of nemen in Nederland beter maatregelen om snel aan cash geld te kunnen geraken (via kredietkaart of dringende overschrijving).
Er wordt met drang aanbevolen om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten die de risico’s dekt die niet door de wettelijke ziekteverzekering gedekt worden (bv. dringende repatriëring naar Nederland in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéziekenhuizen). Hierbij dient te worden vermeld dat eventuele kosten voor absoluut noodzakelijke hulpmaatregelen in rekening worden gebracht.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2017


terug naar Informatie & tips

Vergroting: