Landinformatie Sri Lanka

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Colombo272727282828272828262626
Amsterdam4681117212422181363

Ligging:

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan, ten zuiden van India.

Staatsvorm:

Unitarische republiek met parlementaire democratie. Het staatshoofd is Maithripala Sirisena. Die werd op 08/01/2015 in vervroegde verkiezingen meteen voor 6 jaar verkozen tot uitvoerend president (tegelijkertijd staats- en regeringsleider). Zijn ambtstermijn startte op 09/01/2015. De eerste minister (ook vertegenwoordiger van het staatshoofd) is Ranil Wickremesinge (UNP).

Hoofdstad:

officieel: Sri Jayewardenepura – Kotte (aan de rand van Colombo, ca. 100.000 inwoners) de facto: Colombo (aantal inwoners 2001: stad 637.865, district 2,32 mln.)

Religie:

70,2% boeddhisten (theravadaboeddhisme), 12,6% hindoes, 9,7% moslims, 7,4% christenen, 0,1% andere.

Taal:

De landstalen zijn het Singalees en het Tamil. De voertaal is het Engels.

Klimaat:

tropisch vochtig en heet. Milder klimaat hogerop en aan de kusten.

Elektriciteit:

230 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Driepolige stekkers. Hier is een adapter noodzakelijk.

Plaatselijke tijd:

Het uurverschil met de Midden-Europese Tijd (MET) bedraagt er 4,5 uur (wintertijd). Omdat ze er geen zomer- en wintertijd kennen, wordt het uurverschil in de zomer kleiner (3,5 uur).

Telefoneren:

Om te bellen van Sri Lanka naar Nederland kiest u eerst 0031 (+31) en laat u de 0 van het netnummer weg. Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar Sri Lanka is de 0091 (+94).

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Om naar Sri Lanka te kunnen reizen hebben Nederlandse staatsburgers een betaald visum nodig. U kunt dit visum op verschillende manieren verkrijgen: Het visum kan online zelf of door derden (kosten $ 35,–), bij een ambassade of consulaat ($ 35,–) of bij de aankomst op de luchthaven (kosten $ 40,–) aangevraagd worden. Het wordt dringend aanbevolen om het visum als ‘Electronic Travel Authorization’ (ETA) online op www.eta.gov.lk aan te vragen, omdat er ter plekke bij aankomst lange wachttijden kunnen zijn en de inreis geweigerd wordt indien de aanvraag niet wordt goedgekeurd. Het visum is in eerste instantie geldig tot 30 dagen vanaf de inreisdatum en kan tot zes maanden verlengd worden. Uw reisdocument moet bij aankomst op Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig zijn. De status van uw visumaanvraag kan via de link https://eta.gov.lk/etaslvisa/pages/checkStatus.jsp gevolgd worden. Het wordt aanbevolen een kopie van de ETA-goedkeuring bij u te hebben bij aankomst op Sri Lanka. De ETA-houder dient bij de inreis aan de volgende vereisten te voldoen: Een paspoort dat tenminste nog 6 maanden geldig is na aankomst op Sri Lanka, een ticket met bevestigde heen- en terugreis, voldoende middelen om de kosten tijdens uw verblijf te dekken. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de ambassade van Sri Lanka te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst met een welkomstdrankje te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen. U kunt zich verheugen: we hebben een afwisselend programma met vele hoogtepunten voor u samengesteld, dat u de mogelijkheid biedt de cultuur en de landschappelijke diversiteit van Sri Lanka te leren kennen en zeer veel te weten te komen over het land en zijn mensen. Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Comfortpakket ‘Genieten’: Het pakket bevat het comfortabele halfpension met 12x een royaal diner met traditionele en internationale specialiteiten: slechts € 199,– per persoon.
Cultuurpakket ‘Ontdekken’: Het pakket bevat de drie excursies ‘UNESCO werelderfgoed Polonnaruwa’, ‘Panorama-treintocht door het hoogland van Sri Lanka’ evenals ‘Safari Nationaal Park Udawalawe’ voor slechts € 198,– per persoon.

Valuta / banken / creditcards:

Valuta: Srilankaanse roepie (LKR). Koers (november 2018) 1 euro (EUR) = 196,88 Srilankaanse roepie (LKR); 1 Srilankaanse roepie (LKR) = 0,01 euro (EUR).
Banken / kredietkaarten: Overal vind je geldautomaten die Nederlandse kredietkaarten met pincode accepteren. Toch is het in sommige gevallen aanbevolen om de bank er vooraf van op de hoogte te brengen dat je op reis gaat naar Sri Lanka, zodat je kunt voorkomen dat transacties geblokkeerd worden wegens vermoeden van misbruik van je kaart. Eventuele kosten voor het ziekenhuis of een bezoek aan de arts moeten worden vooruitbetaald. Vaak wordt er om een kredietkaart gevraagd, ook al beschik je over een geldige reisbijstandsverzekering. Houd je kredietkaart daarom altijd bij je. V-Pay kaarten kunnen niet gebruikt worden in Sri Lanka. American Express Traveller Cheques inwisselen verloopt vaak moeizaam, aangezien heel wat banken die weigeren. In Sri Lanka wordt er vaak gefraudeerd met kredietkaarten. Daarom is het aanbevolen om de meeste uitgaven contant te betalen.

Douanevoorschriften:

Buitenlandse tabakswaren mogen niet worden ingevoerd. De invoer van artikelen die gemaakt zijn van beschermde dier- en plantensoorten is verboden. De uitvoer van antiquiteiten (alle voorwerpen ouder dan 50 jaar) is enkel toegelaten mits toestemming van de overheid. Wapens en drugs invoeren is ten strengste verboden. Meer gedetailleerde informatie over de invoer van goederen kunt u krijgen bij de ambassade van het land. Alleen daar kan u wettelijk bindende informatie verkrijgen. De douaneregelgeving voor Nederland kunt u vinden op de website van de Nederlandse douane (www.belastingdienst.nl/douane) of u kunt bellen voor meer informatie.

Algemene reisinformatie:

Gedrag dat geïnterpreteerd kan worden als religieuze minachting wordt door de politie bestraft, je kan er o.a. een paar dagen voor de cel in vliegen. Om de religieuze gevoelens van de boeddhistische bevolking niet te kwetsen, moet je religieuze plaatsen, voorwerpen en symbolen terughoudend en respectvol tegemoet treden, vooral wanneer je foto’s wil nemen. Zo werd bezoekers bijvoorbeeld verboden om zich met de rug naar een boeddhastandbeeld te laten fotograferen of op een boeddhastandbeeld te klimmen. Bij het binnengaan van een boeddhistische tempel moet je gepaste kledij dragen (een tempel mag je pas binnen wanneer je schouders bedekt zijn en je een broek of rok tot onder de knie draagt). Kledingstukken of tatoeages met boeddhistische motieven mogen in geen enkel geval in het volle zicht getoond worden, want ze kunnen worden beschouwd als laster jegens het boeddhisme. De klachten over bedrog bij aankopen, bv. juwelen, zijn legio. Bovendien zijn er ook altijd klachten van toeristen die in kruidenwinkeltjes kruiden, specerijen en cosmetica tegen woekerprijzen gekocht hebben. Sri Lanka beschikt in de belangrijkste toeristische zones langs de zuidwestelijke kust over speciale toeristenpolitiekantoren, waar je met klachten terecht kunt.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Het Srilankaanse recht, vooral het strafrecht, is ook voor buitenlandse toeristen verondersteld gekend te zijn. Vooral de bepalingen inzake in- en uitvoer van deviezen, bezit van verboden wapens of drugs en seksuele misdrijven zijn van belang. Er wordt hard opgetreden tegen overtredingen. Seksueel misbruik van kinderen (art. 244 Sw) kan bovendien ook in Nederland worden bestraft, zelfs wanneer de overtreding in het buitenland heeft plaatsgevonden. Het is verboden om je met de rug naar een boeddhastandbeeld te laten fotograferen. Respectloze foto’s voor religieuze motieven kunnen aanleiding geven tot harde straffen en zelfs gevangenisstraffen. Het is eveneens verboden om foto’s te nemen van militaire instellingen. Zowel het stellen van mannelijke als vrouwelijke homoseksuele daden is strafbaar in Sri Lanka. In de praktijk leiden gevallen van homoseksualiteit onder volwassenen zo goed als nooit tot een rechtszaak.

Gezondheid:

Inenting: Iedereen die ouder is dan één jaar moet een geldig bewijs van inenting tegen de gele koorts kunnen voorleggen, indien ze binnen 9 dagen voor het inreizen verbleven hebben in een land met een verhoogd risico op gele koorts (zie www.who.int). Voor reizigers die voor hun reis naar Sri Lanka in Nederland verbleven, zijn er geen verplichte inentingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt echter aan om zich te informeren over de standaardinentingen conform het reisadvies van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, zie http://www.lcr.nl) en die eventueel ook te laten zetten. Voor volwassenen vallen daaronder de inentingen tegen tetanus, difterie, pertussis (kinkhoest), evt. ook tegen mazelen, bof en rubella (MMR) en tegen influenza (griep) en pneumokokken. Voordat u op reis vertrekt, vraagt u best raad aan een medisch adviesbureau/een reisgeneesheer gespecialiseerd in tropische ziektes om uw inentingen te laten herzien, ook al hebt u al ervaring met reizen naar de tropen (zie bv.www.ggd.nl/ of www.lcr.nl).
Malaria: Malaria is sterk verdrongen in Sri Lanka. Er worden enkel nog afzonderlijke gevallen gemeld uit het noorden en het oosten van het land. Daarbij gaat het vooral om de niet levensgevaarlijke variant malaria tertiana, veroorzaakt door de Plasmodium vivax. Malaria wordt overgedragen via de steek van bloedzuigende ’s nachts actieve Anopheles muggen. Een degelijke bescherming tegen steekmuggen (profylaxe) vooral tijdens de schemering en ’s nachts is de belangrijkste bescherming tegen een besmetting met malaria.
• Lange, lichte en tegen insecten geïmpregneerde broeken dragen buiten,
• consequent alle huid insmeren met een geschikt repellent,
• ’s nachts geïmpregneerde muggennetten gebruiken en
• verblijven in kamers die tegen muggen beschermd zijn (vliegenhor, klimaatregeling)
verkleinen het risico op een besmetting in grote mate en bieden ook bescherming tegen andere ziektes die door muggen worden overgedragen, zoals denguekoorts en Japanse encefalitis. Het wordt niet aanbevolen medicatie in te nemen bij wijze van voorbehoeding (www.lcr.nl) en zou enkel overwogen moeten worden in uitzonderlijke gevallen. Eventueel kunt u een malariamiddel op voorschrift voor een zogenaamde noodbehandeling overwegen. De individuele keuze van het geneesmiddel en mogelijke bijwerkingen of problematische reacties met andere geneesmiddelen, is iets wat u naargelang van het verloop van uw reis en uw persoonlijke omstandigheden met een reisgeneesheer of een tropenarts moet bespreken voor uw vertrek. Indien u koorts krijgt na een verblijf in Sri Lanka dient u zich altijd meteen bij een arts te melden en duidelijk maken dat u verbleven hebt in een malariagebied. Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van buitenlandse zaken (www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken).
Diarree- en darmziekten: diarreeziekten zijn overal gangbaar in het hele land. Leidingwater, ook in de steden, is niet geschikt om te drinken. Het wordt aanbevolen om enkel origineel verpakte dranken in flessen of blikken te gebruiken of het water grondig te laten koken, te filteren of chemisch te desinfecteren voordat je het gebruikt. Behalve in de hoofdstad dient u ook drinkwater te gebruiken om groenten en fruit te spoelen of om uw tanden te poetsen. U consumeert beter geen rauwe, ongekookte of ongeschilde producten. Vlees, vis en zeevruchten moeten eveneens goed gaar zijn voor u ze opeet. In het hele land is er risico op besmetting met salmonella, shigella, tyfus, amoeben, parasieten en wormen. Algemene hygiënische maatregelen, zoals regelmatig de handen wassen of de handen desinfecteren na een toiletbezoek en voor het eten of vliegen ver van voedingsmiddelen vandaan houden, kunnen het risico op besmetting verkleinen.
Ziektes naargelang van geografie en klimaat: Doordat het land dicht bij de evenaar ligt, moet u zorgen voor een goede bescherming tegen de zon en voldoende vocht innemen, vooral bij kinderen en ouderen. Gevaarlijke stromingen leiden steeds weer tot tragische gevallen van verdrinking. Neem de overeenkomstige waarschuwingen aan de stranden in acht, vermijd de consumptie van alcohol bij het baden en zwemmen. Laat kinderen nooit alleen spelen op het strand.
Ayurveda: In de medische vakliteratuur verschijnen telkens weer berichten over vergiftigingen met arseen of zware metalen als gevolg van ayurvedische geneesmiddelen. De media hebben het ook over afzonderlijke gevallen in Sri Lanka. Het wordt met stip aanbevolen om bij ayurvedische behandelingen ongecertifieerde ayurvedische geneesmiddelen onder geen beding in te nemen en erop te letten dat er noch arseen, noch zware metalen in verwerkt zijn. De door de touroperator aangeboden rondreizen per touringcar zijn niet geschikt en derhalve niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of personen met een ernstige handicap om te lopen, zoals rollatorgebruikers, daar hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet op berekend en ook de diverse excursies in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Medische verzorging:

De medische voorzieningen zijn voldoende tot goed in de grote steden en de toeristische centra, maar voldoet niet overal aan de Europese standaard. In Colombo staan de medische voorzieningen in bepaalde takken over het algemeen op een hoog tot heel hoog niveau. Een voldoende uitgebreide en geldige ziekteverzekering met repatriëring is absoluut aanbevolen. Vooral chronisch zieken en personen die intensieve behandelingen nodig hebben, wordt aanbevolen om individueel advies op te zoeken bij een in reisziekten gespecialiseerde arts. Dit doen ze best ruim voor de geplande vertrekdatum (zie www.ggd.nl/ of www.lcr.nl). Van geneesmiddelen die ze regelmatig dienen in te nemen, moeten reizigers er voldoende naar Sri Lanka meebrengen. Om in te reizen, moeten ze hun arts ook om een Engelstalig attest vragen dat bewijst ze deze medicijnen nodig hebben. In geval van nood beschikt de Nederlandse ambassade in Colombo over een adressenbestand van artsen en ziekenhuizen in de stad.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2018


terug naar Informatie & tips

Vergroting: