Landinformatie Antarctica & Falklandeilanden

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Buenos Aires292927231816161718222529
Amsterdam1271218222423191474
 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Antarctica10-2-7-9-10-10-8-6-4-3-1
Amsterdam1271218222423191474

Staatsvorm:

Argentinië: Presidentiële democratie, federale republiek; congres bestaande uit twee kamers; Het staatshoofd is Mauricio Macri (president).
Uruguay: Presidentiële democratie, staatshoofd is Tabaré Vázquez (sinds 1 maart 2015).
Antarctica: Antarctica is een niet-statelijk gebied en is onderworpen aan een stelsel van internationale verdragen die de internationale betrekkingen op dit continent en het gebruik ervan door de internationale gemeenschap regelen. Dit verdrag omvat nu 50 deelnemende staten, waaronder België.

Hoofdstad:

Argentinië: Buenos Aires, federale hoofdstad (meer dan 3 miljoen inwoners)
Uruguay: Montevideo (1,3 miljoen inwoners).

Taal:

Argentinië en Uruguay: Spaans.
Expeditie Antarctica: De taal aan boord is Engels.

Klimaat:

Argentinië: Argentinië heeft een grote verscheidenheid aan klimaat- en vegetatiezones vanwege de lengte van het land in de noord-zuidrichting. Zo zijn er tropische en subtropische gebieden in het noorden en een uitgestrekte gematigde klimaatzone tot aan koude klimaatgebieden in het zuiden en in de  Andes.
Antarctica: Antarctica is het koudste en droogste continent op aarde. Januari is ‘hoogzomer’ en de temperatuur kan net onder nul komen.
Uruguay: Gematigd warm

Kleding:

Expeditie Antarctica: Aan boord geldt vrijetijdskleding. Sommige gasten kunnen zich omkleden voor het diner, maar casual kleding overheerst. Het weer kan tijdens de reis of zelfs meerdere keren per dag veranderen. Om het hoofd te bieden aan de weersomstandigheden adviseren wij de zogenaamde ‘uienlook’, die u in staat stelt om snel te reageren op verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Wij raden u aan om ademende, winddichte en waterdichte kleding mee te brengen. Een warme muts, handschoenen, sjaal en functionele kleding en warm ondergoed worden ook aanbevolen. Het kan glad zijn op het land, dus u moet stevig schoeisel meenemen voor excursies aan wal. Een wandelstok kan ook nuttig zijn.

Elektriciteit:

Argentinië: Netspanning 220 V, 50 Hz. Een adapter is nodig.
Expeditie Antarctica: Alle hutten hebben 220 V/50 Hz-stopcontacten. De stopcontacten zijn compatibel met de Eurostekker (2-polig). De adapters zijn te koop in de winkel aan boord.

Telefoneren:

De landencode van Argentinië is 0054, van Uruguay 00598 en van Antarctica 00672; vóór het netnummer wordt de nul weggelaten. Als u naar België belt, belt u dan 0032 en het netnummer ook zonder nul.

Valuta / banken / kredietkaarten:

Argentinië: Valuta is de Argentijnse Peso (ARS). 1 Peso = 100 Centavos. Koers (stand 5 september 2019): 1 EUR = 62,65 ARS; 1 ARS = 0,01 EUR. In Argentinië kunt u gemakkelijk geld wisselen bij banken en wisselkantoren. Deze zijn geopend van 10:00 – 15:00 uur. Argentinië heeft een goed ontwikkeld landelijk netwerk van geldautomaten, waarmee geld kan worden opgenomen met de meest gangbare creditcards (VISA, MasterCard) en EC-kaarten (Maestro). De Nederlandse huisbank rekent meestal een vergoeding per geldopname. In de grotere steden is ook op veel plaatsen betaling met een creditcard mogelijk. Hotels, restaurants en grotere winkels accepteren ook EC-kaarten. Ook hier geldt dat de Nederlandse huisbank een vergoeding in rekening kan brengen.accepteren ook EC-kaarten. Ook hier geldt dat de Nederlandse huisbank een vergoeding in rekening kan brengen.
Uruguay: De valuta in Uruguay is de Uruguay Peso (UYU). Koers (stand 5 september 2019): 1 EUR = 40,49 UYU; 1 UYU = 0,02 EUR.
Expeditie Antarctica: Bij aankomst aan boord ontvangt u tijdens het inchecken uw persoonlijke Cruise Card volgens de ISPS-voorschriften. Alle gasten moeten deze kaart bij zich dragen in alle aanleghavens en bij het aan land gaan. De kaart dient als controlesysteem zodat we op elk moment weten wie van onze gasten zich aan boord of aan de wal bevinden. Het is ook de sleutelkaart voor uw hut en moet aan boord geactiveerd worden als betaalkaart. De kaart is het enige betaalmiddel voor de faciliteiten aan boord. Visa, American Express, Diners en MasterCard worden geaccepteerd om uw Cruise Card-account te activeren. De creditcard moet tot ten minste 3 maanden na afloop van uw verblijf aan boord geldig zijn. Activering met een Maestro-kaart is helaas niet mogelijk. Houd er rekening mee dat als uw creditcard wordt gebruikt voor uw account op het schip, deze zal worden gedebiteerd in Noorse Kronen (NOK). De wisselkoers is de door uw creditcardmaatschappij berekende koers. Op de avond voor het einde van uw reis wordt u gefactureerd en wordt uw rekening aan boord verrekend. Het ontvangstbewijs wordt naar uw hut gebracht. Helaas is er geen mogelijkheid om geld op te nemen of geld aan boord te wisselen.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Argentinië en Uruguay: Nederlandse staatsburgers hebben een geldig paspoort nodig om het land binnen te komen. Nederlandse staatsburgers kunnen Argentinië en Uruguay als toeristen tot 90 dagen zonder visum binnenkomen. De toelatingsvoorwaarden voor Nederlandse staatsburgers kunnen op korte termijn worden gewijzigd. Juridisch bindende informatie en/of andere informatie die hier niet genoemd is met betrekking tot de toelatingseisen voor het land kunt u alleen rechtstreeks krijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de betreffende ambassade te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum. RSD is niet aansprakelijk indien uw visum niet in orde is. Houd er rekening mee dat de toegang tot een land afhankelijk is van de goedkeuring van de immigratieautoriteiten.
Expeditie Antarctica: Het paspoort is het enige geldige identiteitsbewijs voor alle reizen met MS Midnatsol. Een identiteitskaart is niet voldoende. Het paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn vanaf de geplande datum van terugkeer naar uw thuisland. Bij het aan boord gaan worden de paspoorten door het personeel van het schip bewaard om de inreis- en douaneformaliteiten te vervullen. De paspoorten blijven gedurende de hele reis in bewaring en worden aan het einde van de reis teruggegeven. Neem daarom een kopie van uw paspoort mee.

Douanevoorschriften:

Argentinië en Uruguay:Er zijn geen beperkingen voor de invoer van nationale en buitenlandse valuta. Indien de tegenwaarde 10.000 USD of meer bedraagt, moet de invoer worden aangegeven. Bij het verlaten van het land mag maximaal het equivalent van 10.000 USD worden vervoerd. Het is niet toegestaan om hogere bedragen te boeken. Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen. U kunt het douanereglement voor Nederland raadplegen op de Nederlandse douanesite www.belastingdienst.nl of telefonisch verkrijgen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Argentinië en Uruguay: Drugshandel en drugsgebruik zijn strafbaar en zullen worden vervolgd. Zelfs het bezit van zeer kleine hoeveelheden is niet vrijgesteld van straf en kan leiden tot hoge gevangenisstraffen. De gevangenisomstandigheden zijn niet vergelijkbaar met die in de Nederlandse gevangenissen. Het is verboden om bepaalde wilde dieren te vangen, te houden, te kopen of te vervoeren zonder toestemming. Ook de verkoop van producten of souvenirs van wilde dieren is verboden.
Expeditie Antarctica:
Alcoholregelgeving: Houd er rekening mee dat alleen alcohol die aan boord in het restaurant of de bar is gekocht, aan boord mag worden genuttigd. Alcohol gekocht in de winkel aan boord of aan de wal wordt tot de laatste dag van uw reis bewaard en dan overhandigd.
Roken: Roken is alleen toegestaan in speciaal daarvoor bestemde ruimtes op de buitendekken. Gelieve niet te roken in uw hut. Overtreding van deze regel leidt tot een boete (ca. € 170,–). Gebruik de beschikbare asbakken. Het is ten strengste verboden om sigarettenpeuken overboord te gooien.

Veiligheidsinstructies:

Argentinië: Waardevolle goederen kunt u beter niet openlijk dragen. Neem slechts een beperkte hoeveelheid contant geld mee. Verzet u niet in geval van beroving aangezien de daders meestal gewapend zijn en niet terugdeinzen voor het gebruik van geweld. Op drukke plaatsen en in het openbaar vervoer zijn ‘trucdiefstallen‘ te verwachten. Draag waardevolle dingen niet in handtassen of rugzakken, maar draag dit op het lichaam. Houdt ID-kaarten e.d. gescheiden van contant geld en in de kluis (hotelkluis). Ook in hotels mogen handtassen en bagage nooit onbeheerd worden achtergelaten in publiek toegankelijke ruimtes (lobby, enz.). Speciale oplettendheid geldt bij geldopnames of bij toeristische attracties in Buenos Aires zoals La Boca (vooral doordeweeks en in de dunbevolkte zijstraten van de Calle Caminito), San Telmo, het Retiro treinstation en het centrum. Ook ‘s avonds is overal speciale voorzichtigheid geboden. Na de schemering is het aan te raden om taxi‘s telefonisch te bestellen (zogenaamde radiotaxi‘s of ‘Remis‘).
Uruguay: In Montevideo is er de afgelopen jaren een duidelijke toename van de criminaliteit geweest. De focus ligt op overvallen en diefstal, steeds vaker met geweld. Loop indien mogelijk in groepjes van meerdere personen in Montevideo en wees bijzonder voorzichtig in het donker rond de hostels. In de oude stad (Ciudad Vieja) van Montevideo, vermijd kleine steegjes van de hoofdwegen, zelfs overdag. Neem uw handtassen, camera of sieraden niet mee of draag ze onzichtbaar.

Medische verzorging:

Argentinië en Uruguay:
Vaccinatie:
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om bij een reis de standaardvaccinaties volgens de huidige vaccinatiekalender te controleren en aan te vullen. Dit omvat vaccinaties tegen tetanus, difterie, pertussis, bof, mazelen, rodehond (MMR), pneumokokken en influenza. Hepatitis A, hepatitis B, hondsdolheid en tyfus worden aanbevolen als reisvaccinaties. Voor een reis naar Argentinië of Uruguay is een individueel consult met een tropische of reisarts aan te bevelen; voor adviescentra, zie ook www.lcr.nl. Neem contact op met uw huisarts voor aanbevolen vaccinaties voor uw reis.
Diarree: De meeste diarreeziekten kunnen worden voorkomen door een consequente voedsel- en drinkwaterhygiëne.
Door muggen overgedragen infectieziekten: Vanwege het risico op besmetting door muggen is het voor alle reizigers aan te bevelen:
• Draag lichtgekleurde kleding die het hele lichaam bedekt (lange broek, lange shirts),
• Gebruik herhaaldelijk insectenwerend middel op alle vrije lichaamsdelen,
• slaap onder een geïmpregneerde klamboe indien nodig.
Expeditie Antarctica:
Medische vragenlijst: Volgens de richtlijnen van IAATO en Hurtigruten ASA moeten alle gasten die naar Antarctica reizen een vertrouwelijke medische vragenlijst invullen en door een arts laten bevestigen dat ze vanuit gezondheidsoogpunt kunnen deelnemen aan de reis. U ontvangt de medische vragenlijst tijdig voor vertrek. U moet het originele formulier bij het aan boord invullen en persoonlijk overhandigen aan de scheepsarts. Indien de medische vragenlijst niet beschikbaar is, kan de inscheping worden geweigerd.
Zeeziekte: Tabletten voor zeeziekte zijn te koop bij de receptie. Als u gemakkelijk zeeziek wordt, neem dan uw vertrouwde medicatie mee. U kunt ook een acupressuurband voor zeeziekte aan boord kopen (‘Sea Band‘).

Medische verzorging:

Argentinië en Uruguay: De medische zorg in de grote steden en in het bijzonder in Buenos Aires is over het algemeen vergelijkbaar met die in Europa.
Expeditie Antarctica: Aan boord bevindt zich altijd een Engelstalige arts en een verpleegkundige. Het schip heeft een kleine ziekenboeg met de nodige apparatuur en medicijnen om bepaalde noodsituaties te behandelen. In ernstige medische noodsituaties zal contact worden opgenomen met het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Medische consulten en medicatie worden aan de passagier in rekening gebracht. Alle passagiers moeten een persoonlijke reis-/ ziektekostenverzekering hebben. Als u regelmatig medicijnen moet innemen, vergeet dan niet om voldoende medicijnen mee te nemen die ook in geval van onvoorziene vertragingen toereikend zijn. We raden u aan om medicijnen in uw handbagage mee te nemen en te voorzien van de juiste labels met duidelijke bijsluiters. Als u afhankelijk bent van vitale medicatie, informeer dan de scheepsarts bij het aan boord gaan. Ziekte aan boord kan leiden tot quarantaine. De instructies van de scheepsarts en de kapitein moeten te allen tijde worden opgevolgd. Een dekkende, wereldwijde ziektekostenverzekering en een betrouwbare repatriëringsverzekering zijn verplicht. De klant moet ervoor zorgen dat zijn fysieke en mentale toestand geschikt is voor de geselecteerde reis. Hij moet informeren naar de fysieke mobiliteit en geestelijke autonomie met betrekking tot de reis.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: september 2019


terug naar Informatie & tips

Vergroting: