Landeninformatie Portugal

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Lissabon111414152023242523201712
Amsterdam4681117212422181363

Portugal

Ligging:

in het uiterste westen van het Europese continent en het Iberische Schiereiland. Van noord naar zuid meet het 577 kilometer, van west naar oost 286 kilometer.

Staatsvorm:

parlementaire republiek. Staatshoofd is sinds 9 maart 2016 president Marcelo Rebelo de Sousa. De regeringsleider is sinds 26 november 2015 premier António Costa.

Hoofdstad:

Lissabon (Lisboa), stadskern 547.631, met randzones (‘Grande Lisboa’) 2,04 miljoen inwoners.

Religie:

79,5 procent rooms-katholiek.

Taal:

Portugees.

Klimaat:

Atlantisch en Middellandse-Zee-klimaat.

Elektriciteit:

de elektrische stroom wordt in Portugal geleverd met een spanning van 220/240 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. Er is geen adapter noodzakelijk.

Plaatselijke tijd:

op het vasteland van Portugal geldt Greenwich Mean Time (GMT). Tijdens het laatste weekeinde van maart wordt de tijd één uur voorgesteld op zomertijd. Dan geldt hier GMT +1 uur. Het is dus in Portugal altijd één uur vroeger dan in Nederland.

Telefoneren:

om naar Nederland te bellen moet u eerst het landnummer 0031 (+31) kiezen. Als u vanuit Nederland naar Portugal wilt bellen, moet u eerst het landnummer 00351 (+351) kiezen. In beide gevallen vervalt voor het netnummer de nul.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor een toeristische reis naar Portugal, die niet langer duurt dan 90 dagen, is het voor mensen met de Nederlandse nationaliteit voldoende om een geldige identiteitskaart mee te nemen. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Portugese ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden. Nadere informatie over uw reisbestemming vindt u bovendien op www.anvr.nl/portugal (’Grensdocumenten’). Portugal heeft het Europees Akkoord betreffende het stelsel inzake het personenverkeer tussen de Lidstaten van de Raad van Europa van 13-12-1957 ondertekend. Reisdocumenten, uitgezonderd een voorlopige identiteitskaart, mogen hoogstens één jaar verlopen zijn. De vereisten van afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen aan de door hun passagiers te overleggen documenten wijken soms af van de overheidsregelingen. Daarom raden wij u aan om alleen met geldige reisdocumenten te reizen. Deze inreisbepalingen gelden in principe voor alle burgers van de Europese Economische Ruimte (EER).

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten met een welkomstdrankje. Daarbij wordt u tevens nader op de hoogte gesteld van alle relevante details over de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke highlights. Het biedt u de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Portugal te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inclusief. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Cultuur- & Genieterspakket: dit pakket bevat comfortabel halfpension, dus dagelijks een royaal buffet ’s avonds met internationale specialiteiten evenals de twee excursies ‘Bezoek aan een traditionele wijnkelder in Vila Nova De Gaia inclusief wijnproeverij’ en ‘Adembenemende rivierboottocht door Porto’: slechts 169,– € per persoon.
Stadsrondleiding Lissabon: 59,– € per persoon.

Valuta/banken/creditcards:

Portugal is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie. Daardoor is de euro het officiële betaalmiddel in Portugal. Als u inkoopt, kunt u contant betalen of met de gebruikelijke creditcards en deels ook met pinpas/Maestro-kaart plus pinnummer. Contant geld opnemen is zowel mogelijk met een creditcard als met pinpas/Maestro-kaart plus pinnummer. Er kunnen echter door de betreffende bank administratiekosten in rekening worden gebracht. Vraag hiervoor s.v.p. na bij uw eigen bank.

Douanevoorschriften:

Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Pepperspray valt in Portugal, net als in Nederland, onder de bepalingen van de Wapenwet. Het bezit is alleen toegestaan voor mensen met een wapenvergunning cat. E. Overtredingen leiden in de regel tot een aangifte.

Veiligheidstips:

Criminaliteit: Vooral in de toeristische centra moet u voorzichtig zijn voor zakkenrollers en kleine criminelen. Het aantal diefstallen door zakkenrollers is de afgelopen maanden sterk gestegen. In Lissabon gebeurt dat traditioneel vooral in de historische tramlijnen. Daarom geldt, net als bij elke vakantiereis dat u bij wandelingen of excursies alleen noodzakelijke dingen meeneemt. Grote hoeveelheden contant geld en originele legitimatiepapieren kunt u het beste in de hotelsafe opbergen. Als u al een creditcard meeneemt, dan alleen een die beveiligd is met een PIN. Neem fotokopieën van uw documenten mee op reis. Als alternatief kunt u de bestanden ook opslaan in uw privé e-mailpostvak, zodat u er wereldwijd bij kunt. Blijf het best uit de buurt van grote groepen mensen en let op door toeristen bezochte plekken – zoals luchthavens, ook na de veiligheidscontrole, stations, metro’s en in bussen – op uw voorwerpen van waarde. Draag deze dingen steeds op uw lichaam.

Gezondheid:

Vaccinaties: Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) krijgt u informatie over standaard vaccinaties en over de beschermingsduur ervan. Let er op dat deze bij u actueel zijn en eventueel worden opgefrist. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Medische verzorging:

Met uw zorgverzekering bent u voor spoedeisende hulp ook in Portugal verzekerd voor behandeling bij artsen, tandartsen, ziekenhuizen enz. die zijn toegelaten door de Portugese wettelijke ziekenfondsen. Hiervoor moet u de Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) kunnen overleggen die verkrijgbaar is bij uw zorgverzekering. Deze is persoonsgebonden en moet voor ieder afzonderlijk worden aangevraagd. Onafhankelijk hiervan raden wij u dringend aan om voor de duur van uw verblijf in Portugal een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten of een aanvullende verzekering bij uw basis-zorgverzekering af te sluiten die de risico’s dekt die niet door uw zorgverzekering worden overgenomen (bijv. in geval van ziekte het noodzakelijk transport terug naar Nederland, behandeling bij particuliere artsen of in particuliere klinieken). Verdere informatie vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord. Ook bij uw ziekenfonds krijgt u informatie over de actuele regelingen.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: augustus 2016


terug naar Informatie & tips

Vergroting: