Landeninformatie Italië

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Rome111316192328303228231814
Amsterdam4681117212422181363

Italië

Ligging:

In Zuid-Europa op het Apennijns schiereiland. Buurlanden: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, San Marino, Vaticaanstad.

Oppervlakte:

301.277 vierkante kilometer.

Staatsvorm:

Republiek, parlementaire democratie met tweekamerstelsel. Staatshoofd sinds februari 2015 president Sergio Mattarella. Regeringsleider sinds februari 2014 ministerpresident Matteo Renzi.

Hoofdstad:

De hoofdstad van Italië is sinds 1871 Rome met 2,7 miljoen inwoners.

Religie:

Voornamelijk Rooms-Katholiek, bovendien ca. 1,3 miljoen Moslims, ongeveer 550.000 Protestanten, 230.000 Getuigen Jehova’s, 200.000 Boeddhisten, 110.000 Hindoes en 40.000 Joden.

Taal:

De landstaal is Italiaans. Officieel erkende talen van minderheden zijn bovendien Friulisch, Ladinisch, Duits, Sloveens, Occitaans, Frans, Franco-Provençaals, Albaans, Grieks, Sardijns, Catalaans en Kroatisch.

Klimaat:

Het klimaat in Italië is van noord naar zuid heel divers. In het noorden heerst een streng klimaat met zeer koude winters en zeer warme zomers met een hoge luchtvochtigheid. In het centrum is het klimaat gematigd terwijl in het zuiden en op de eilanden de winters altijd mild en de zomers heel warm en broeierig zijn.

Elektriciteit:

De elektrische stroom wordt in Italië geleverd met een spanning van 230 V en wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. De stopcontacten voldoen aan de Europese richtlijnen.

Plaatselijke tijd:

Heel Italië hoort net als Nederland bij de Midden-Europese tijdzone. Hier geldt de Greenwichtijd +1 (GMT+1) en de zomertijd.

Telefoneren:

Om vanuit het buitenland naar Italië te telefoneren dient eerst het landnummer van Italië 0039 (+39) te worden gekozen en dan het gewenste nummer zonder de 0 van het netnummer. Om naar Nederland te telefoneren moet eerst het landnummer van Nederland 0031 (+31) worden gekozen.

Valuta/banken/creditcards:

Sinds 2002 is de euro het officiële betaalmiddel in Italië. Inkopen kunnen contant worden betaald of met de bekendste creditcards. Dit betaalsysteem is gebruikelijk in Italiaanse winkels. Normaalgesproken zijn de symbolen van de geaccepteerde creditcards aangegeven bij de ingang van de zaak. Bij betaling met een creditcard moet een identiteitskaart worden voorgelegd. In banken worden ook reischeques (in dollar of euro) ingewisseld. Met een EC-/Maestro-pinpas kan contant geld worden gehaald uit een geldautomaat. In sommige gevallen worden hier echter door de bank hoge kosten voor in rekening gesteld. Contante betaling vanaf € 1.000,– is in Italië niet mogelijk. Bedragen boven de € 1.000,– kunnen alleen worden betaald met creditcard, pinpas of door het geld over te maken.

Douanevoorschriften:

Bij de in- en uitreis naar en van Italië moet een bedrag van € 10.000,– in contanten of meer worden gedeclareerd. Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop. Nadere informatie op www.anvr.nl.
Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor een toeristische reis naar Italië, die niet langer duurt dan 90 dagen, is het voor mensen met de Nederlandse nationaliteit voldoende om een geldige identiteitskaart bij zich te dragen. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Italiaanse ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden. Nadere informatie over uw reisbestemming vindt u op www.anvr.nl/italie.

Opmerkingen:

Italië heeft het Europees Akkoord betreffende het stelsel inzake het personenverkeer tussen de Lidstaten van de Raad van Europa van 13-12-1957 ondertekend. Reisdocumenten, uitgezonderd een voorlopige identiteitskaart, mogen hoogstens één jaar verlopen zijn. De vereisten van afzonderlijke luchtvaartmaatschappijen aan de door hun passagiers te overleggen documenten wijken soms af van de overheidsregelingen. Daarom raden wij u aan om alleen met geldige reisdocumenten te reizen. Inschrijvingen van kinderen in het paspoort van één van de ouders zijn sinds 26-06-2012 niet meer geldig. Elk kind moet een eigen legitimatiebewijs hebben. Deze inreisbepalingen gelden in principe voor alle burgers van de Europese Economische Ruimte (EER).

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten met een welkomstdrankje. Daarbij wordt u tevens nader geïnformeerd over alle relevante details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke highlights. Het biedt u de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Italië te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. Bij uw reis is al heel veel inclusief. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Comfortpakket ‘Genot’: het pakket bevat dagelijks een 3-gangenmenu ’s avonds met internationale specialiteiten voor slechts € 139,– per persoon.
Cultuurpakket ‘Ontdekker’: het pakket bevat de excursies ‘Klassiek Rome’ (3e dag) evenals ‘Vaticaan, Sint-Pietersbasiliek + Sixtijnse Kapel’ (4e dag) voor slechts € 199,– per persoon.

Veiligheidstips:

Criminaliteit: Vooral in de toeristische centra moet u op uw hoede zijn voor zakkenrollers en kleine criminelen. U moet vooral letten op bedriegers die toeristen afleiden (bijv. door tegen ze aan te lopen) waarbij ze dan door handlangers worden beroofd. Daarom geldt voor elke vakantiereis dat u bij wandelingen alleen noodzakelijke dingen meeneemt. Grote hoeveelheden contant geld en originele legitimatiepapieren kunt u het beste in de hotelsafe opbergen. Als u al een creditcard meeneemt, dan alleen een die is beveiligd met een PIN. Neem fotokopieën van uw documenten mee op reis. Als alternatief kunt u de bestanden ook opslaan in uw e-mailpostvak, zodat u er wereldwijd bij kunt. Draag tassen en fototoestellen tijdens een wandeling nooit aan de straatkant, zodat diefstal vanaf een scooter niet zo gemakkelijk is. In Napels moet u vooral oppassen met waardevolle horloges en sieraden, die hier het liefst worden gestolen.

Gezondheid:

Vaccinaties: Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) krijgt u informatie over standaard vaccinaties en over de beschermingsduur ervan. Let er op dat deze bij u actueel zijn en eventueel worden opgefrist.
Medische verzorging: Met uw zorgverzekering bent u voor spoedeisende hulp ook in Italië verzekerd voor behandeling bij artsen, tandartsen, ziekenhuizen enz. die zijn toegelaten door de Italiaanse wettelijke ziekenfondsen. Hiervoor moet u de Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) kunnen overleggen die verkrijgbaar is bij uw zorgverzekering. Deze is persoonsgebonden en moet voor ieder afzonderlijk worden aangevraagd. Onafhankelijk hiervan raden wij u dringend aan om voor de duur van uw verblijf in Italië een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten of een aanvullende verzekering bij uw basis-zorgverzekering af te sluiten die de risico’s dekt die niet door uw zorgverzekering worden overgenomen (bijv. in geval van ziekte noodzakelijk transport terug naar Nederland, behandeling bij particuliere artsen of in particuliere klinieken). De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: augustus 2016


terug naar Informatie & tips

Vergroting: