Landinformatie India

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
New Dehli202429373938353433322822
Amsterdam4681117212422181363

Staatsvorm:

De parlementaire democratie: Staten (29 staten, 6 unieterritoria, nationaal hoofdstedelijk territorium Delhi). Het staatshoofd is Ram Nath Kovind.

Hoofdstad:

New Delhi (ongeveer 16,3 miljoen inwoners).

Religie:

Hindoeïsme (ongeveer 80,5%), Islam (ongeveer 13,4%), Christendom (ongeveer 2,3%), Sikhisme (ongeveer 1,9%) en Boeddhisme, Jaïnisme en overige.

Taal:

Hindi en Engels als officiële talen, 21 andere officiële talen.

Klimaat:

Afhankelijk van de moesson (juli tot september), hete droge tijd (april tot juni), in Noord-India meer seizoensgebonden veranderingen.

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil met Nederland is +3,5 uur in de zomer en +4,5 uur in de winter.

Elektriciteit:

230 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Hier is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit Nederland naar India is de 0091. Om te bellen van India naar Nederland kiest u eerst 0031 en laat u de 0 van het netnummer weg.

Land en mensen:

In India wonen ongeveer 1,25 miljard mensen. Het land heeft de op een na grootste bevolking in de wereld. Door de sterke groei van de bevolking zal de Federale Republiek India binnenkort dichter bevolkt zijn dan China. In India is het ongebruikelijk om een vrouw een hand te geven als begroeting. Meestal wordt de uitdrukking ‘Namaste’ gebruikt, waarbij de handen een gebed-achtige houding aannemen. Bovendien is een openlijke affectie tussen mannen en vrouwen ongebruikelijk. In India is het gebruikelijk om een fooi te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Voor het kamermeisje kunt u 0,50 € per nacht geven. In restaurants en bij taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen kan men uitgaan van zo’n 3,00 € per dag per persoon voor de reisleider en 1,50 € per dag per persoon voor de chauffeur. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing.

Eten en drinken:

De belangrijkste producten in India zijn rijst en diverse vormen van platte broden (chapati, roti, naan) en linzen. De specialiteiten variëren sterk tussen de regio‘s en worden bepaald door regionale specerijen. In India wordt traditioneel zonder bestek gegeten. Voor het eten wordt de rechterhand gebruikt. Dit betekent echter niet dat een vork of een lepel iets volkomen vreemds is. Als reiziger kunt u gewoon bestek gebruiken.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor Nederlandse staatsburgers geldt een visumplicht. Dit visum kan als ‘e-Tourist Visa’ online worden aangevraagd op https://indianvisaonline.gov.in/visa/ of via de VFS Global servicedienst op http://www.vfsglobal.com/india/netherlands/. Het paspoort moet op het moment van inreizen in India nog minstens 180 dagen geldig zijn en over twee lege pagina‘s beschikken. Staatsburgers van in aanmerking komende landen kunnen minimaal 4 dagen voorafgaand aan de dag van aankomst met een venster van 30 dagen online een visum aanvragen. De aanvrager dient het e-TV (e-Tourist Visa) bij zich te hebben tijdens de reis. Het e-TV is 30 dagen geldig vanaf de dag van aankomst in India. Na het invullen en het opslaan van het online formulier, moet de aanvrager het formulier ondertekenen en samen met foto‘s en eventuele bewijsstukken en de betaling indienen bij één van de visumaanvraagcentra (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam). Deze aanvraagcentra van VFS Global werken in opdracht van de ambassade van India. Om tijd te besparen, wordt u geadviseerd om vooraf een afspraak te maken. VFS Global is de enige officiële dienstverlener die optreedt namens de ambassade van India in Nederland. Voor meer informatie over VFS Global, locaties, contactgegevens en procedures kunt u terecht op de website www.vfsglobal.com/india/netherlands. Het visum geeft toelating tot een eenmalige inreis en een verblijf van hoogstens 90 dagen (niet vanaf de datum van indiening van de aanvraag of de datum van de reis). Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden zich bij de ambassade van India te informeren over de voor hen geldende inreisbepalingen. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn zeer goed opgeleid en zullen u uitvoerig over het land, de mensen, de geschiedenis en de cultuur informeren en u bij alle organisatorische zaken met raad en daadterzijde staan. Ze zijn u behulpzaam bij de toewijzing van de kamers en kijken ernaar uit om u op de introductiebijeenkomst te begroeten. Op deze bijeenkomst krijgt u alle praktische wetenswaardigheden rond het verloop van de reis te horen.
U kunt zich verheugen: we hebben een afwisselend programma met vele hoogtepunten voor u samengesteld, dat u de mogelijkheid biedt de cultuur en de landschappelijke diversiteit van India te leren kennen en zeer veel te weten te komen over het land en zijn mensen. Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Cultuurpakket: Het pakket bevat alle kosten voor entreebewijzen en Engelstalige reisleiding bij de bezienswaardigheden van het programma. Ook zijn drie spannende excursies inbegrepen: een Indiase folklor avond met rit per kamelenkar en volksdans Rajasthan, een riksja-tour door Jaipur en een boottocht op het Picholameer voor slechts € 199,– per persoon.
Genieterspakket: Dit pakket bevat het comfortabele halfpension met 11x een royaal buffet voor slechts € 149,– per persoon.

Valuta/banken/creditcards:

De munteenheid is de Indiase roepie (INR). 1 INR = 100 Paise. Koers (april 2019): 1 € = 77,16 INR; 1 INR = 0,01 €.
Bij veel geldautomaten in India kunt u geld opnemen met een bankkaart of met een creditcard die het Maestrosysteem ondersteunen. De meeste banken in India brengen kosten in rekening bij het opnemen van geld via een geldautomaat. Deze kosten variëren van 1,50 € tot 10,– €. Daarnaast kan uw eigen bank ook kosten in rekening brengen. Het is aan te raden om vooraf te bekijken met welke banken uw eigen bank samenwerkt om te weten welke kosten in rekening worden gebracht bij geldopnames. Bij geldopname met een creditcard worden ook transactiekosten in rekening gebracht. Sommige geldautomaten hebben een limiet van 20.000 roepies, andere automaten hebben een hogere limiet. In de centra van steden en grotere plaatsen zijn er meestal genoeg geldautomaten die 24 uur per dag ter beschikking staan. De reizigers wordt echter aangeraden om bij aankomst voldoende geld uit de geldautomaat op te nemen om onverwachte tekorten gedurende de reis te voorkomen. Geld wisselen is mogelijk op de internationale luchthaven en bij de grote banken. Banken zijn meestal van maandag tot vrijdag van 10 – 14 uur geopend. Het ontvangstbewijs bij het wisselen of de geldopname moet u bewaren.

Douanevoorschriften:

Invoer: Deviezen tot USD 5.000 en dure goederen (bijvoorbeeld videocamera‘s) moeten bij aankomst worden aangegeven. De invoer van gouden munten, goudstaven, wapens en pornografisch materiaal is verboden. Het is ook verboden om Indiaas geld in te voeren.
Uitvoer: Het meenemen van beschermde dierenhuiden en planten is verboden. Bovendien is de export van Indiase munt verboden. In het geval van een overtreding van de douanewetgeving is arrestatie bij de uitreis mogelijk. Meer gedetailleerde informatie over de invoer van goederen kunt u krijgen bij de ambassade van het land. Alleen daar kan u wettelijk bindende informatie verkrijgen. De douaneregelgeving voor Nederland kunt u vinden op de website van de Nederlandse douane (www.belastingdienst.nl/douane) of u kunt bellen voor meer informatie.

Veiligheidsadviezen per land:

Het wordt reizigers geadviseerd om weg te blijven bij grote mensenmassa‘s en altijd de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Blijf voorafgaand en tijdens de reis geïnformeerd over de actuele situatie in het land. U kunt deze informatie vinden op de website van de overheid https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen. De aanwijzingen van de lokale autoriteiten moeten worden opgevolgd. Het risico dat buitenlandse reizigers slachtoffer worden van gewelddadige criminaliteit in de toeristische gebieden van India, is vrij laag. Reizigers moeten echter altijd de nodige voorzichtigheid in acht nemen. Opgemerkt dient te worden dat de toeristen, vooral Rajasthan en Goa, herhaaldelijk het slachtoffer zijn geworden van goed georganiseerde oplichters. Dit is voorgekomen in winkels voor sierraden met aantrekkelijke aanbiedingen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

In India wordt het bezit van drugs streng gestraft. De individuele Indiase deelstaten hebben verschillende regels over de aankoop en de consumptie van alcohol. In sommige staten is alcohol alleen toegestaan voor medische doeleinden. De straffen bij overtreding kunnen erg zwaar zijn. Reizigers wordt aangeraden om informatie te vragen over de geldende voorschriften in de individuele staten met betrekking tot deaankoop en de consumptie van alcohol. Homoseksuele relaties zijn strafbaar. Paren van hetzelfde geslacht wordt aangeraden om zich in de openbaarheid onopvallend te gedragen. Het bezit en het gebruik van satelliettelefoons is in India verboden en is strafbaar.

Gezondheid:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt de standaard vaccinaties aan van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (zie https://www.lcr.nl/Landen/India). Bekijk op de website welke vaccinaties u mogelijk nog nodig hebt. Als reisvaccinatie wordt een vaccinatie tegen hepatitis A en tyfus aanbevolen.
Diarree: Door passende maatregelen kunt u dit voorkomen. Als basisregels gelden: Filter leidingwater met een antibacterieel filter of kook het water voor gebruik. Neem alleen dranken uit originele, ongeopende verpakkingen. Gebruik voor het tandenpoetsen en het wassen van levensmiddelen uitsluitend drinkwater uit flessen. Vlees moet vooraf goed gekookt worden en mag niet rauw worden gegeten.
Infectieziekten: Vraag voorafgaand aan uw reis naar India informatie aan uw arts over mogelijke infectieziektes.
Malaria: Behalve in gebieden die hoger liggen dan ongeveer 1500 meter is er in India gedurende het gehele jaar een gemiddeld risico op malaria. Vooral in het regenseizoen stijgt het aantal gevallen. In India is er ook in de grote steden een risico op malaria. Vooral in Mumbai en Delhi is er de laatste jaren een stijging van het aantal ziektegevallen. De aandoening kan ook nog weken of maanden na de reis tot uiting komen. De ziekte wordt veroorzaakt door een steek van de Anopheles mug die vooral ‘s nachts actief is. Bij het optreden van koorts is het belangrijk dat u uw arts wijst op uw verblijf in een gebied met een malariarisico.
De keuze van de medicijnen en de persoonlijke dosering moet vooraf worden besproken met een deskundige (reis-)arts.
Het is aan te raden om voldoende medicijnen mee te nemen om in geval van nood voldoende ter beschikking te hebben. Een preventieve inname van medicijnen wordt niet aangeraden. In India is er bovendien risico op namaakgeneesmiddelen. Vanwege de infectierisico‘s die muggen kunnen overbrengen, worden alle reizigers geadviseerd om
in de getroffen regio‘s,
• het hele lichaam te bedekken en lichte kleding te dragen (lange broek, hemden met lange mouwen)
• s‘ Nachts een muggenwerend middel te gebruiken en dit herhaaldelijk toe te passen.
• Indien nodig kunt u ook onder een klamboe slapen.

Medische verzorging:

De medische zorg is in grote delen van het land onvoldoende en voldoet niet aan de medische, hygiënische, technische en organisatorische normen die wij kennen in Europa. Taalbarrières kunnen moeilijk zijn, vooral op het platte land. In de grote steden is de medische zorg in alle disciplines meestal op een hoog en tot zeer hoog niveau, en is daardoor ook veel duurder. Het is daar gebruikelijk om voorafgaand aan de behandeling een forse aanbetaling te doen. Veelal is het reisbudget van de reizende in het geval van een zware ziekte of uitgebreide behandeling daarna volledig geconsumeerd. Het aanbod van betrouwbare medicijnen en een ononderbroken koeltransport is niet overal betrouwbaar. Reizigers moeten eventuele medicatie in voldoende hoeveelheden naar India meenemen. Vraag uw arts om een attest in het Engels over de noodzaak van de medicamenten. Houd er rekening mee dat kleinere apotheken vervalste medicijnen in plaats van echte medicijnen verkopen. Vooral chronisch zieken en mensen onder medische behandeling moeten zich bewust zijn van de gezondheidsrisico van een reis naar India.Een toereikende, wereldwijd geldige ziektekostenverzekering en een betrouwbare repatriëringsverzekering worden principieel aanbevolen.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019


terug naar Informatie & tips

Vergroting: