Landeninfo Marokko

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JFMAMJJASOND
Rabat171719222426272827262118
Amsterdam2371218212321191373

Marokko

Ligging:

Marokko ligt op de westelijke punt van Noord-Afrika. Het grenst in het oosten aan Algerije, in het noorden aan de Middellandse Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Staatsvorm:

Constitutionele monarchie sinds 1972. Onafhankelijk sinds 1956 (voormalig Frans en Spaans protectoraat). Staatshoofd is koning Mohammed VI van Marokko (sinds 1999). Premier is, sinds 5 april 2017, eerste minister Saadeddine Othmani.

Hoofdstad:

Rabat

Religie:

Islam (Soennitisch naar de Malikistische rechtsleer), ca. 23.000 Christenen en 3.000 Joden.

Taal:

De of ciële taal is Arabisch (gesproken wordt het Marokkaans-Arabische dialect Darija) en sinds de nieuwe constitutie ook de Berbertaal Tamazight; plaatselijk andere Berbertalen. Frans, de tweede taal, wordt vooral gesproken in zakelijke, ambtelijke en regeringskringen.

Klimaat:

verschillende klimaatzones. In Rabat heerst Atlantisch klimaat: vochtig-heet in de zomer, vochtig-koel in de winter.

Elektriciteit:

De stroomspanning in Marokko bedraagt 110/220V met 50 Hertz. Een eurostekker wordt aanbevolen.

Plaatselijke tijd:

In Marokko geldt de Midden-Europese Tijd (MET) -1. In Marokko geldt een zomer- en wintertijd. Zowel in de zomer als de winter is het één uur vroeger dan in Nederland.

Telefoneren:

Om naar Nederland te telefoneren dient eerst het kengetal van Nederland, 0031 (+31), te worden gekozen, zowel vanaf vaste telefoons en telefooncellen als vanaf mobiele telefoons. Bij telefoontjes vanuit Nederland naar Marokko dient eerst het kengetal van Marokko, 00212 (+212), in te worden getoetst.

Land en mensen:

De ambachtelijke vervaardiging van tapijten, sieraden en lederproducten is een vast en deels al eeuwenoud bestanddeel van de oriëntaalse cultuur. Daarom bezoeken we op onze rondreis ook een sieradenmanufactuur, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij. Hier leert u wetenswaardigheden over het ambacht van het tapijtknopen en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al sinds generaties ontstaat. U krijgt een interessante demonstratie te zien van het prepareren van de zijden draden, het met natuurlijke kleurstoffen verven van wol en het jne en arbeidsintensieve knopen. In de manufacturen heeft u telkens 1 à 2 uur de tijd om kunstwerken en producten te bekijken. Afdingen behoort daarbij tot de cultuur van het land. Mocht u geen interesse hebben in een aankoop, dan accepteren de handelaren een duidelijk nee. In warenhuizen en supermarkten wordt niet onderhandeld. Dat geldt ook voor de markten waar boeren uit de omgeving hun groente aan de man brengen. In Marokko is het gebruikelijk om fooien te geven. Net als in Amerika vormen fooien een deel van het inkomen binnen dienstverlenende beroepen. Bovendien wordt er waardering mee uitgedrukt voor de geleverde dienst. Voor het kamermeisje kan tussen de € 0,50 en € 1,– per nacht worden achtergelaten. In restaurants en taxi’s is ca. 10% fooi gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen wordt aanbevolen zowel de reisleider als de chauffeur ca. € 1,– per persoon per dag te geven. Uiteraard is het ieders eigen overweging of men een fooi wil geven en zo ja, hoeveel.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers:

Voor de inreis hebben Nederlandse staatsburgers een paspoort (niet de identiteitskaart) nodig, dat geldig moet zijn tot en met het vertrek uit Marokko. Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen op basis van inof ciële bronnen een paspoort met een geldigheid van 90 dagen na vertrek uit Marokko. Bij bezoeken tot 90 dagen aan Marokko voor toeristische doeleinden hebben Nederlandse staatsburgers geen visum nodig. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden, bij de Marokkaanse ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. Nadere informatie op www.anvr.nl/marokko (’Grensdocumenten’). Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten met een welkomstdrankje. Daarbij wordt u tevens nader op de hoogte gesteld van alle relevante details over de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke highlights. Het biedt u de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Marokko te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inclusief. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij pro teert u van extra voordelige voorwaarden:

Genotpakket cultuurhistorische reis: het pakket bevat dagelijks een royaal buffet’s avonds met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis.

Ontdekkerspakket: het pakket bevat 6x een lunch en de volgende excursies: Lichtjestocht – nachtelijk Casablanca, excursie ‘Djemaa el-Fna’ en koetstocht, dagexcursie Essaouira en bezoek aan de botanische tuin ‘Jardin Majorelle’ (ter plekke te boeken).

Vrijwillige excursie naar het werelderfgoed Essaouira: slechts € 49,– per persoon inclusief lunch (ter plekke te boeken).
De pakketten kunnen ook bij de reisleider ter plaatse worden betaald in euro of per creditcard (Visa, MasterCard).

Valuta/banken/creditcards:

De munteenheid in Marokko is de Marokkaanse dirham. 1 Marokkaanse dirham (MAD) = 100 centimes. Koers (november 2018): 1 MAD = € 0,09; € 1,00 = 10,79 MAD.
Marokkaanse dirham kunnen enkel in Marokko worden aangekocht. Wij bevelen u aan om uitsluitend in of ciële wisselkantoren geld te wisselen, herkenbaar aan hun gouden logo, en bij de recepties van hotels. Wisselen is gratis. U krijgt een kwitantie, die u moet bewaren tot vertrek uit Marokko, om indien nodig ongebruikte dirhams terug te wisselen. U kunt in principe 50% van het oorspronkelijk gewisselde geld terug wisselen. Contant geld kan in de grotere steden ook bij geldautomaten worden opgenomen met een creditcard of een pinpas met PIN. Er is echter toenemend sprake van valse boekingen bij Marokkaanse geldautomaten. Internationale creditcards van de bekende maatschappijen worden in grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

De in- en uitvoer van de nationale valuta is verboden. Voor vertrek moeten dirhams terug worden gewisseld. De invoer van vreemde valuta is onbeperkt, moet echter bij een tegenwaarde van meer dan 100.000 MAD (ca. 9.000 euro) worden aangegeven. Bij de uitvoer van vreemde valuta met een tegenwaarde van meer dan 50.000 MAD (ca. 4.500 euro), moet u kunnen aantonen dat het geld bij de inreis werd ingevoerd.

Douanevoorschriften:

In Marokko gelden strenge bepalingen voor deviezen: Principieel mag de dirham noch in-, noch uitgevoerd worden. Op het moment bestaan er verschillende tolerantiegrenzen voor toeristen (momenteel 1.000 Marokkaanse dirham) en inwoners. Het beste kunt u vooraf de website van de Marokkaanse douane raadplegen: www.douane.gov.ma.

Nadere informatie over douanevoorschriften met betrekking tot de invoer van goederen kunt u bij de Marokkaanse ambassade inwinnen. Slechts daar kan rechtsgeldige informatie worden verstrekt.

Nadere informatie op www.anvr.nl. Informatie over de douanebepalingen voor het invoeren van goederen in Nederland vindt u op de website van de Nederlandse douane: www.belastingdienst.nl.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Het bezit van verdovende middelen wordt in Marokko met gevangenisstraffen tot 10 jaar en hoge boetes bestraft. Het bezit van zeer geringe hoeveelheden is al strafbaar. Buitenechtelijke en gelijkgeslachtelijke seksuele relaties zijn strafbare handelingen in Marokko.

Algemene reisinformatie:

In het wegverkeer is grote voorzichtigheid geboden. Zowel automobilisten als voetgangers moeten uiterst voorzichtig zijn en niet rekenen op oplettendheid van andere verkeersdeelnemers of dat deze zich aan de verkeersregels houden. Ook op snelwegen moet rekening worden gehouden met voetgangers en dieren. Zelfs een gerechtvaardigde aanspraak op schadevergoeding is nauwelijks te realiseren.

Gezondheid:

In het wegverkeer is grote voorzichtigheidgeboden. Zowel automobilisten als voetgangers dienen uiterste voorzichtigheid in acht te nemen en zich niet op de consideratie van andere verkeersdeelnemers te verlaten. Ook op snelwegen dient rekening te worden gehouden met voetgangers endieren. Het doorvoeren van gerechtvaardigde aanspraak op schadevergoeding is nauwelijks mogelijk.

Gezondheid:

Vaccinaties: Voor reizen naar Marokko gelden geen verplichte inentingen. Een actuele DTP- en hepatitis A-vaccinatie wordt aangeraden. Eventueel is ook een vaccinatie tegen mazelen, kinkhoest en tuberculose aan te raden. Zie voor verder aanbevolen inentingen www.lcr.nl/Landen/Marokko en de brochure ‘Algemene Gezondheidsadviezen voor Reizigers’ onder ‘handige links’ op deze website.

Diarree: Door een hygiënische omgang met levensmiddelen en drinkwater (vermijd kraanwater) kunnen de meeste gevallen van diarree worden vermeden.
Hondsdolheid of rabiës: In Marokko komt hondsdolheid voor. Vermijd contact met straatdieren. Ook het likken door honden kan rabiës overbrengen indien er wondjes op de huid zijn.

Medische verzorging: De medische verzorging in Marokko is niet helemaal te vergelijken met die in Europa. In Rabat en Casablanca bevinden zich echter privéklinieken met een hoge kwaliteitsstandaard.

Wij adviseren de afsluiting van een ziektekostenverzekering voor de reis, waarin ook een eventueel noodzakelijk ziekentransport naar huis is gedekt.
De door de touroperator aangeboden rondreizen per touringcar zijn niet geschikt en derhalve niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of personen met een ernstige handicap om te lopen, zoals rollatorgebruikers, daar hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet op berekend en ook de diverse excursies in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2018


terug naar Informatie & tips

Vergroting: