Landeninfo Malta

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Malta151616192227303127242117
Amsterdam4681117212422181363

Malta

Ligging: De eilandenstaat Malta ligt in de Middellandse Zee en bestaat uit het grootste eiland Malta, de kleinere eilanden Gozo en Comino en de onbewoonde eilanden Cominotto, Fil a en St.Pauls.

Het grootste eiland Malta beslaat 247 km2 van de totale oppervlakte van 316 km2 en is daarmee iets groter dan het eiland Texel. De eilandengroep ligt 93 km ten zuiden van Sicilië en 290 km ten noorden van de Noord-Afrikaanse kust.

Hoofdstad: Valletta.
Staatsvorm: Republiek sinds 1974 en lid van de Gemenebest van Naties. Grondwet opgesteld in 1974, laatste wijziging in 1987. Onafhankelijk sinds 1964 (voormalige Britse kroonkolonie). Malta is lid van de Europese Unie.

Religie: 97% van de bevolking is rooms-katholiek.
Taal: De of ciële talen zijn Maltees en Engels. De omgangstaal is Italiaans.

Klimaat: Malta is bekend om zijn blauwe luchten en gegarandeerd zonnige weer. Zelfs in de wintermaanden november en december schijnt de zon gemiddeld 6 uur per dag, in de zomermaanden juni tot en met augustus zelfs 12 uur. Ook in de lente en de herfst kan het zeer warm worden, als de zogenoemde Scirocco hete, droge lucht uit Afrika aanvoert naar Malta. In de winter zakken de temperaturen maar zelden onder de 10°C. Dat is dus nog altijd 10°C meer dan in Nederland. In de herfst en in de winter regent het af en toe, maar meestal zijn de buien van korte duur.

Elektriciteit: Malta heeft een elektriciteitsnet van 220- 240 volt wisselstroom met een frequentie van 50 Hz. De stopcontacten bestaan uit drie rechthoekige pinnen in driehoek opgesteld. Reizigers uit Nederland kunnen het beste een adapter met drie polen meenemen. Deze adapters zijn meestal ook verkrijgbaar aan de receptie van de hotels, of ze kunnen ter plaatse vrij goedkoop worden gekocht.

Plaatselijketijd: Midden-Europesetijdzone. Laatstezondag van maart tot laatste zondag van oktober: Midden-Europese tijd +1 (zomertijd).

Telefoneren: Om naar Malta te bellen kiest u het landnummer 00356 en direct daarna het gewenste telefoonnummer. Het telefoonnet van Malta, Gozo en Comino heeft geen netnummers.
Als u vanuit Malta naar Nederland belt, moet u eerst 0031 kiezen en dan het netnummer zonder nul.

Eiland & inwoners: Het landschap van de drie bewoonde eilanden wordt gekenmerkt door heuvels en terrasvormige velden. Malta heeft geen bergen en rivieren. Langs de kust bevinden zich havens, baaien, mooie zandstranden en kleine rotsbaaien. Gozo is bereikbaar met de veerboot vanuit Malta en heeft een rijke vegetatie, zacht glooiende heuvels en steile kliffen. Comino is het kleinste eiland en is met de veerboot vanuit Malta en Gozo te bereiken.

Valuta/banken/creditcards: Sinds 01-01-2008 is de Euro de officiële Malteze munteenheid.
OPENINGSUREN VAN DE BANKEN: Ma-vr 08.30-12.30 uur en za 08.30-11.30 uur. Sommige banken zijn langer open.
CREDITCARDS: De meeste hotels en restaurants, en ook veel winkels, accepteren Visa, Mastercard, American Express
en Diners Club. Meer informatie bij de uitgever van de creditcard.
BANKPAS: Met bankpas en pincode kunt u bij geldautomaten in heel Europa contant geld in de landelijke munteenheid opnemen. Kaarten met het Cirrus- of Maestro symbool worden meestal ook als betaalmiddel aanvaard. Meer informatie daarover krijgt u bij uw bank of financiële instelling.

Inreisbepalingen voor Nederlandse staatsburgers: Malta heeft de Europese Overeenkomst van 13 december 1957 nopens het verkeer van personen tussen de Lid-Staten van de Raad van Europa medeondertekend.
Nederlandse reizigers hebben geen visum nodig om naar Malta te reizen. Een geldig paspoort of een identiteitskaart volstaat.

De eisen van individuele luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot de documenten die reizigers dienen te tonen, wijken voor een deel af van de regelingen vanuit de overheid. Stelt u zich a.u.b. vooraf op de hoogte bij uw luchtvaartmaatschappij.

Visum: Visumplichtige buitenlanders die woonachtig zijn in Nederland en bezitters van reisdocumenten voor buitenlanders dienen een visum aan te vragen bij de Maltese ambassade in Den Haag, e-mail: maltaembassy.thehague@gov.mt, wanneer ze niet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning voor het Schengengebied.
Voor nadere vragen kunt u zich tot de ambassade of het consulaat-generaal wenden. Slechts daar kunt u rechtsgeldige informatie verkrijgen. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Voor nadere vragen kunt u zich tot de ambassade of het consulaat-generaal wenden. Slechts daar kunt u rechtsgeldige informatie verkrijgen. RSD streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Douanevoorschriften: Reizigers die naar of via Malta reizen, moeten geldsommen (ongeacht in welke munteenheid) of gemakkelijk inwisselbare waarden (pandbrieven, reischeques, enz.) ter waarde van 10.000 euro of meer, aangeven bij de douane.

Aangezien Malta tot het Schengengebied behoort, is er voor de invoer van normale gebruiksgoederen geen accijns verschuldigd. Voor aankopen boven een waarde van € 190 in de duty-free shop in de aankomsthal, dient belasting te worden betaald. De waarde van grotere aankopen kan hierbij niet over een groep, bijvoorbeeld een familie, worden verdeeld. Ook moeten deze goederen bij de douane worden aangegeven.

Goederen waarvoor een speciale invoervergunning vereist is (bijv. wapens), moeten worden aangegeven en worden door de douaneautoriteiten in bewaring genomen totdat de vergunning is verleend. Voor meer informatie over voorschriften rond de invoer van goederen, gelieve rechtstreeks contact op te nemen met de Maltese ambassade. Slechts daar kunt u rechtsgeldige informatie verkrijgen.

De douanevoorschriften voor Nederland vindt u op de website van de Nederlandse belastingdienst, www.belastingdienst.nl (onder het kopje douane) of kunt u telefonisch aanvragen.

Bijzondere strafrechtelijke bepalingen: Het bezit van drugs is strafbaar, ook in zeer kleine hoeveelheden. Drugs invoeren wordt in principe beschouwd als ‘dealen’, drugshandel dus, en wordt bestraft met een minimale gevangenisstraf van zes maanden. Drugs kunnen bij aankomst in Malta aan de douaneautoriteiten worden afgegeven, wat niet strafbaar is.

In Malta worden voor bewezen drugshandel zware gevangenisstraffen uitgesproken. De gebruikelijke strafmaat bedraagt momenteel 15 jaar.

Gezondheid: Vaccinaties: Twee tot zes weken vóór vertrek moeten de gebruikelijke vaccinaties voor kinderen en volwassenen, zoals aanbevolen door het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Wereldgezondheidsorganisatie, worden gecontroleerd en indien nodig worden opgefrist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt bovendien in uitzonderlijke gevallen een vaccinatie tegen hepatitis A en B aan, bijvoorbeeld bij het uitbreken van ziektes, primitieve reisomstandigheden, gebrek aan hygiëne, interventies, ontoereikende medische verzorging, speciale professionele/ sociale contacten. Raadpleeg daarvoor een bevoegde arts. Mensen die gevoelig zijn voor de zon, moeten absoluut kleding met lange mouwen dragen en een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor gebruiken. De uv-straling van de zon is in Malta namelijk sterker en de ozonconcentratie is hoger dan in Nederland. In de zomer en in de vroege herfst kan het zwoele weer een extra belasting vormen voor hart en bloedsomloop; in de herfst en in de winter heeft het vochtige en koele weer vooral een negatieve invloed op de luchtwegen. Ook wie aan reuma lijdt, kan bij een langer verblijf op Malta last ondervinden door het heersende klimaat.

Het leidingwater, een mix van grondwater en ontzilt zeewater, kan beter niet zo worden gedronken, maar moet eerstwordengekookt.Wijnemengeenverantwoordelijkheid voor de juistheid en volledigheid van deze medische informatie, en zijn niet verantwoordelijk voor eventueel optredende schade of ongevallen. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid. Wij raden u aan om een internationale reisverzekering af te sluiten. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Stand: mei 2017


terug naar Informatie & tips

Vergroting: